Pakilan siirtolapuutarhan lisärakentaminen on estettävä


Vieras

#76 Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

07.04.2013 18:48

#75: - Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

Kauneudesta ja luontoarvoista piittaamattomat voisivat ostaa mökkinsä jostain ralliradan ääreltä ja laajentua seillä ihan rauhassa.


Vieras

#77 Re: Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

08.04.2013 11:35

#76: - Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

Onneksi tätä asiaa eivät päätä nimpyt vaan valtuutetut.

Pasilalainen

#78 Re: Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

08.04.2013 12:25

#76: - Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

Kuten joku mainitsikin, nykyiset mökit ovat jatkuvassa kierrossa, niin kuin mitkä hyvänsä halutut ostokohteet Helsingissä, ja paras konsti metsästää omaa mökkiä on laittaa ilmoitus siirtolapuutarhojen ilmoitustauluille. Jos mökkiin on varaa, sellaisen saa luultavasti ostetuksi kesän mittaan.

Uusia tontteja ei käsittääkseni jaeta sosiaalisin perustein, vähävaraisille perheille, niin kuin aikoinaan. Vai onko kukaan huomannut tällaisesta mainintaa missään kaupunkisuunnitteluviraston kaavailuissa? Kaupunginvaltuuston asettaman Siirtolapuutarha- ja kesämajatyöryhmän raportissa vuodelta 2009 todettiin, että siirtolapuutarhoja pitäisi kehittää avoimempaan suuntaan, jotta eivät jää vain pienen piirin käyttöön. Oman mökin hankkiminen kun on iso taloudellinen satsaus. Nähdäkseni minkäänlaista avausta tähän suuntaan ei ole tehty.

Jos kaupunki seuloisi alueeltaan vaikkapa huonosti rakennettuja, maisemaa pilaavia, vajaakäyttöisiä ja heikosti työllistäviä teollisuuskiinteistöjä parkkipaikkoineen ja lastausalueineen ja purkaisi niitä uusien siirtolapuutarha-alueiden tieltä, uskon, että suurin osa helsinkiläisistä osoittaisi suosiotaan seisten.

Tai ehkäpä osa uusien asuntokaupunginosien maa-alasta voitaisiin kaavoittaa paikallisiksi piensiirtolapuutarhoiksi? Ehdotan Keski-Pasilaa. Sekä itä- ja länsipasilalaiset että tulevat keskipasilalaiset hurraisivat. Ja joukkoliikenneyhteydet olisivat sata kertaa paremmat kuin Itä-Pakilassa, joka on yhden bussilinjan varassa.

Kaupunkilaisten, myös vähävaraisten, hyvinvoinnille elintärkeiden viher-ja virkistysalueiden ja kulttuurimaisemien pilkkominen ja siirtäminen muutamien hyvävaraisten yksityiskäyttöön vapaa-ajan mökkitonteiksi ei ole hyväksyttävää.


Vieras

#79 Re: Re: Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

08.04.2013 12:42

#78: Pasilalainen - Re: Re: Re: Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

Toki kaupunki voi myös ottaa Pakilan siirtolapuutarhan haltuunsa ja rakentaa omakotitaloja.


Vieras

#80 Re: Re: Re: Re: Re: Hankkikaa elämä!

08.04.2013 12:45

#62: Terhi - Re: Re: Re: Re: Hankkikaa elämä!

Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan:

Lisää siirtolapuutarhoja Itä-Pakilaan

Itä-Pakilassa Vantaanjoen varrella olevaa siirtolapuutarha-aluetta laajennetaan ja erityisesti laajennetaan pysäköintiä. Tästä on tullut paljon kirjeitä. Alueella nyt olevat – tai osa heistä – ei pidä ajatuksesta, että puutarhapalstoja tulee lisää. Heidän on parempi olla näin. Tällaista perustetta on vaikea ottaa vakavasti. Oikeus puoli-ilmaiseen siirtolapuutarhapaikkaan kaupungin sisällä on etuoikeus, joka muuttuu vaikeasti puolustettavaksi, jos sen haltijat vastustavat saman oikeuden antamista muillekin.

Siirtolapuutarhat ovat tärkeä osa kaupungin elämänmuotoa, ja sellaisena sitä pitää puolustaa. Vähän sinänsä tämän toiminnan pelisäännöt ihmetyttävät. Jotta mahdollisuus olisi kaikkien ulottuvilla, palstojen vuokrat ovat halvat, elleivät suorastaan symboliset. Kaunis ajatus, mutta vähävaraisten ulottuvilta mökit ovat aikojen saatossa kuitenkin kaikonneet. Vuokra-oikeuden voi nimittäin myydä vapailla markkinoilla ja aika hintavia nuo ovat. Kun hankit itsellesi palstan kahdeksikymmeneksi vuodeksi, pääomakustannuksesta valtaosa on tuota edelliselle vuokralaiselle maksettua siirtohintaa ja vain pieni osa kaupungin kassaan menevää vuokraa. Olisi ehkä ollut perustellumpaa pikkuhiljaa nostaa vuokraa, jotta nuo siirtomaksut vuokraoikeuksista eivät kohoaisi aivan pilviin tai tehdä vuokra-oikeuksista määräaikaisia, jolloin seuraavalla kierroksella sillä vähävaraisellakin olisi palstojen jaossa jotain asiaa. Mutta kun tälle tielle on lähdetty, käytäntöä on vaikea muuttaa.

Suvi

#81 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hankkikaa elämä!

08.04.2013 13:51

#80: - Re: Re: Re: Re: Re: Hankkikaa elämä!

Pakilan siirtolapuutarhan lisärakentamisessa ollaan tuhoamassa myös arvokasta lystikukkulan vanhaa metsää, jossa elää mm. suojeltuja lepakoita. Vastustamme arvokkaan luonnon/luontolajien tuhoamista – jos sen kuittaa nimbyilyksi, niin samalla logiikalla voi kutsua nimbyiksi Talvivaaraa vastustavia sotkamolaisia tai Itämeren suojelua vaativia Itämeren rannikolla asuvia ja ilmastonlämpenemistä vastustavat ovat nimbyjä maapallolaisia.

Onks se mult veks

#82 Omituista jänk'häystä...

09.04.2013 16:09

Näyttää olevan aktiiveina "mulle vaan kaikki, sä et tartte mitään" -ajattelijat. Niinpä niin, säälittävää!
Keskustelua kiitos!

#83 Re: Omituista jänk'häystä...

10.04.2013 04:57

#82: Onks se mult veks - Omituista jänk'häystä...

Kommentista 82 voisi sanoa, että tämä on sitä propagandaa. Toista mieltä olevat esitetään alhaisina ja heidän motiivinsa kyseenalaistetaan. Itse kyllä kunnioitan päätöstä hankkia lisää siirtolapuutarhamökkejä Helsinkiin. Klaukkalanpuistoon, ihan meidän lähelle, ne oikein hyvin sopivatkin. Pakilassa kyse on maiseman ja luonnon kustannuksella laajentumisesta, kaikkien kaupunkilaisten menetyksestä.


Vieras

#84

12.04.2013 07:02

Siirtolapuutarhat ovat sinällään todella positiivinen asia, joten tuntuu oudolta vastustaa niitä. Päättäjän osaavat kuitenkin pilata hyvätkin asiat. Näin on myös Kuortaneella, kun kunta koettaa ajaa puutarhakylää viitasammakoiden asuttamalle tulvapellolle. Tsemppiä kaikille Teille, jotka vastustatte siirtolapuutarhojen perustamista paikalle, joilla on muita olemassaolevia arvoja!

Vieras

#85 Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 07:29

#84: -

Emme toki vastusta siirtolapuutarhamökkejä! Tervetuloa 60 uutta mökkiperhettä Klaukkalanpuistoon aivan meidän viereen. Päätökseiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä silmät kiinni ja itse siirtolapuutarhasta ja lähialueilta kuuluvilta hätääntyneiltä ääniltä korvat sulkien.

Antti

#86 Re: vieras (kommentti 84)

12.04.2013 07:49

#84: -

Tsemppiä myös Kuortaneelle!


Vieras

#87 Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 08:23

#85: - Hieno periaate, miettikää toteutusta

Ei päätöksiä voi tehdä muutaman hätääntyneen toiveen perusteella


Vieras

#88 Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 09:43

#87: - Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Ei toki, eikä yksittäisten ihmisten mielipahan vuoksi. Tässä onkin paljon isommista asioista kysymys. Onko vastustajia vain muutamia vai useita satoja? Tämän adressin perusteella noin 600 tässä vaiheessa.


Vieras

#89 Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 09:53

#88: - Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

siirtolapuutarhojen lisäämistä toivoo 10 000


Vieras

#90 Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 10:04

#89: - Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Niin varmaan. Ne kaikki 10 000 eivät vaan mahdu Pakilaan. Maisemien tuhoamista vastustaa suurin osa suomalaisista.


Vieras

#91 Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 10:10

#90: - Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Ei siellä ole mitään maisemaa mitä tuhota. Tylsää peltoa. Sietää mennäkin ja onneksi menee.


Vieras

#92 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 10:21

#91: - Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

"Tylsä pelto" on 2002 kaavassa maisemallisesti arvokkaana suojeltu (MA/s). 12.12.12 kaupunginvaltuusto on myös päättänyt, että koko Tuomarinkylän kartanon alue Vantaanjokilaaksossa peltoineen ja metsäsaarekkeineen tulee kulttuurihistoriallisesti arvokkaana säilyttää.


Vieras

#93 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 10:28

#92: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Nyt et tiedä mistä puhut. Uudet siirtolapuutarhamökit tulevat joutomaalle, mistä ihmeestä tänne on syntynyt tuo aivan väärä käsitys?


Vieras

#94 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 11:12

#93: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Tarkoitatko joutomaalla Klaukkalanpuiston puolella sijaitsevaa Ärtin koulukasvitarhaa, jonka Opetusvirasto poisti opetuskäytöstä viitisentoista vuotta sitten? Se todella on ollut joutomaana, eikä tietääkseni kukaan vastusta Ärtin koulukasvitarha-alueen kaavoittamista mökkitonteiksi. Uusia tontteja olisi tulossa sinne 60.

Mutta lisäksi Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa Pakilan rantatien toiselle puolelle, Pakilan siirtolapuutarhan yhteyteen, 64 uutta mökkitonttia. Valtaosa näistä rakennettaisiin Tuomarinkartanon maihin kuuluvalle Vanhalle riihipellolle, joka vielä toistaiseksi on kaikkien kaupunkilaisten yhteistä virkistysaluetta ja suojeltua kulttuurimaisemaa. Lisäksi näille mökeille rakennettaisiin huoltotie arvokasta vanhaa metsää kasvavan Lystikukkulan kautta, jolloin vaarannettaisiin EU-direktiivin vastaisesti lepakkojen pesimäalue sekä historiallisesti merkittävä tykkitie. Näitä haitallisia toimia tämän adressin allekirjoittajat vastustavat.

Siirtolapuutarhat ovat upeita, mutta avoin maisema, kaikille yhteiset virkistysalueet ja luontoarvot ovat mielestäni vielä tärkeämpiä.


Vieras

#95 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 14:01

#94: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Miten ihmeessä pelto voi olla virkistysalue. Lisää mökkejä eikä tuollaista pellon puolesta puhumista. On kaikkien yhteinen etu että siirtolapuutarhjoja saadaan lisää.


Vieras

#96 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 14:48

#95: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

On kaikkien yhteinen etu, että maisema ja kulttuurihistoriallinen perintö Pakilassa suojellaan. Et näköjään ole koskaan käynyt siellä. Siellä on mukavia hiekkateitä, joilta maisemaa voi ihailla niin kartanoon kuin mökkikyläänkin päin. Jokilaakson peltomaisema on ainutlaatuisen hieno. Joenvartta kulkee pyörätie ja joella melotaan. Monien vakituinen ulkoilureitti kulkee peltojen ja siirtolapuutarhan halki. Maisema pitäisi ehdottomasti säilyttää myös tuleville sukupolville.


Vieras

#97 Valtioneuvoston päätös!

12.04.2013 16:24

Helsingin sanomien pääkirjoituksesta viime vuoden lopulta saamme lukea seuraavaa:
Tuomarinkylän kartanomaisema on valtioneuvoston päätöksellä julistettu valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi. Kustavilaistyylinen kartano ympäristöineen on Helsingin ainoa 1700-luvun asussa säilynyt kartanomiljöö. Kartanon puisto ja sen Vantaanjokeen laskeutuvat pellot on kokonaisuutena määritelty kulttuurihistorian, rakennustaiteen ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi.

Vieras

#98 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

12.04.2013 18:22

#96: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

se aluehan on likaisen ja epäsiistin näköinen. En ole nähnyt hienoa peltomaisemaa.


Vieras

#99 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

13.04.2013 06:26

#98: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hieno periaate, miettikää toteutusta

Ehkä sun ei kannata osallistua keskusteluun, kun et selvästikään ole käynyt paikalla. "Likainen pelto" kuulostaa sinänsä mielenkiintoiselta.


Vieras

#100

15.04.2013 14:54

Kaiken kaikkiaan yleisten virkistysalueiden allokoiminen harvojen kesämökeiksi (!) kaupunkialueella on ristiriitaista varsinkin silloin, kun samaan aikaan puhutaan tonttipulasta.