JANAKKALAN PIKKUKOULUJEN PUOLESTA

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista JANAKKALAN PIKKUKOULUJEN PUOLESTA.


Vieras

#1

03.06.2013 07:19

1

Vieras

#2

03.06.2013 08:30

Kylät hereille ja hyvät suunnitelmat kuntoon asukkaiden saamiseksi kylään ja koulun säilymiseksi sitä kautta

Vieras

#3

03.06.2013 08:53

"Kunnan virkamiesten on turha väittää että kuntalaisia kuultaisiin"

Eikös demokratian idea ole, että kuntalaisten itse valitsemat luottamushenkilöt tekevät nämä päätökset?

Anonyymi

#4 Re:

03.06.2013 09:02

#3: -

Viranhaltijat ja luottamuselimet valmistelevat (kuntalain mukainen valmistelupakko) asiat valtuutetuille ennen päätöksentekoa. Valmisteluun kuuluu myös kuntalaisten kuuleminen. Se on demokratian idea.


Vieras

#5

03.06.2013 10:54

Ne säästöt mitä tulee lasten rahtaamisesta isompiin
kouluihin,otettakoon sitten jostain muusta.

Vieras

#6 Re:

03.06.2013 11:02

#5: -

Kiitos kommentistasi, olen niin samaa mieltä. Ja kun mitään säästölaskelmia ei ole meille valtuutetuille vielä edes esitetty.


Vieras

#7

03.06.2013 15:45

Pienet koulut ovat parhaita oppimisen paikkoja .

Vieras

#8

03.06.2013 17:51

Todella kauheeta kun kaikki pienet koulut lakkautetaan ja kaikki lapset siirretään isoihin ryhmin joka paikassa. Mitä lapset7 nuoret oppivat isoissa ryhmissä??!! Minä kanntatan pieniä kouluja/ryhmiä!! Näin lapset saavat opiskella rauhassa!

Vieras

#9

03.06.2013 18:08

Sdp/SAK politiikka jossa kaikilla pitää olla asiat yhtä hyvin riippumatta siitä että huvittaako mennä edes töihin, on ajanut tilanteen tähän. Nyt ei sitten enää ole varaa pyörittää massiivista hyvinvointiyhteiskuntaa vaan säästettävä on juurikin tällaisesta. Kummasti sitä aikaisemmin oli varaa pitää pikkukouluja.
Kalle Jokinen

#10 Ääliö konsultti

03.06.2013 19:45

Vetäköön konsultti emättimen päähänsä!
Eihän lapset ole mitään säilykkeitä joita ahdetaan samaan purkkiin! Itse olen aloittanut 1-4 luokat pienessä Kankaantaan Koulussa H:Linnassa. 5:s lyseossa, 6:s Myllymäessä ja lopuksi Yläaste Kaurialassa. Näin ollen voin kokemuksella kertoa että mikään ei ole pienelle lapselle parempaa kuin käydä "pikkukouluja" ensialkuun!

Vieras

#11

03.06.2013 20:17

Pieni koulu ei ole mikään autuaaksi tekevä asia.
Jos pienessä koulussa olet syrjitty, olet yksin.

Isommassa koulussa on enemmän mahdollisuuksia löytää enemmän itsensä kaltaisia ihmisiä.
Pienessä koulussa opettajat eivät ole yhtään sen parempia kuin isommassakaan.


Vieras

#12

04.06.2013 08:13

koulukyydityksethän ei maksa mitään...???aika touhua.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

04.06.2013 11:20



Vieras

#14

04.06.2013 13:18

Jos ikinä minkään adressin olen halunnut allekirjoittaa niin tämän!
nostetaan asia esille!

#15 ja uusi mahdollisuus

04.06.2013 14:02

keskustella missä ja miten olemme mukana!

Eikö olisi aika uskoa heitä joilla on tietoa ja taitoa enemmän kuin meidän EU -pyrkyrinuorillamme.

Suosittelen jokaista miettimään, olisiko kuitenkin parasta keskustella koko paketti uusiksi. Nyt siihen on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa:https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11
jaa linkkiä - kiitos!

Lukekaa ja miettikää ihan tosissaan: http://www.taloussanomat.fi/kansanta...ti/20137848/12

Hän ei pyri enää mihinkään virkaan, mutta tietää mistä puhuu!


Vieras

#16 Kysymys aloitteen laatijalle

04.06.2013 18:39

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta en löytänyt Janakkalan kunnanvaltuuston 10.6.2013 kokouksen esityslistalta kohtaa pikkukoulujen lakkauttaminen (haku päivämäärällä sivulta http://janakkala.ktweb.fi). Viitataanko tällä aloitteella esityslistan kohtaan Talouden tasapainottamisohjelman hyväksyminen?

Jos vastaus edelliseen on kyllä, kannattaisi tutustua tuohon ohjausryhmän esittämään talouden tasapainottamispakettiin. (Julkinen, löytyy osoitteesta:
http://www.janakkala.fi/filebank/13926-Ohryn_hyvaksyma_paketti_17_5_2013_day_22_5_2013_EL.pdf). Siellä, sivulla 40 on todettu pikkukoulujen osalta seuraavaa:

"Pienet alakoulut

• Päätettiin, että kouluista päätetään erikseen esimerkiksi seuraavan aikataulun mukaisesti:
Heinäjoki Turenkiin 2014-2015
Vähikkälä Tervakoskeen 2015-2016
Tanttala Leppäkoskeen 2016-2017 ja
Virala Tarinmaahan 2017-2018
• Lisäksi tutkitaan Viralan päivähoito- ja esiopetus- sekä 1-2 lk:n ratkaisut.
• Koska jokainen koulu päätetään erikseen, tämä tarkoittaa erillisiä kuulemisia ja valtuustojen erillisiä päätöksiä. Pakettiin ei ole laskettu kouluverkoston säästöpotentiaalia."

Avainkohtia: "päätetään erikseen", "esimerkiksi" ja "tarkoittaa erillisiä kuulemisia ja valtuustojen erillisiä päätöksiä".

Kyläkoulut ovat ehdottomasti taistelemisen arvoinen asia, mutta tämän aloitteen sanamuotoilu on edellisen pohjalta harhaanjohtava ja (vielä toistaiseksi) turhaa pelkoa lietsova.


Anonyymi

#17 Re: Kysymys aloitteen laatijalle

04.06.2013 19:27

#16: - Kysymys aloitteen laatijalle Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Olen tämän adressin laatija ja Janakkalan kunnanvaltuutettu sekä  kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen. Tarkoitukseni ei ole olla harhaanjohtava eikä lietsoa pelkoa. Tarkoitus on avoimesti kertoa kuntalaisille ja  kaikille muille  asiasta kiinnostuneille, mitä tuo säästöpaketin lause tarkoittaa käytönnössä, jos valuutusto sen hyväksyy.   Se tarkoittaa   käytännössä samaa budjettipäätösmenettelyä, millä Löyttymäen koulu lakkautettiin Janakkalassa tänä vuonna.  Koulun lakkauttamisesta budjettipäätöksellä  löytyy hyvää tietoa lukemalla kunnan luottamuselinten pöytäkirjoja ja niiden liitteitä  joulukuusta 2012 lähtien. Samanlaista tietoa löytyy Hattulasta Rahkoilan koulun osalta.  Kannattaa ehdottomasti tulla seuraamaan kunnanvaltuuston kokousta ma 10.6. klo 15.00 alkaen. Silloin keskustellaan säästöpaketista ja siitä mitä se käytännössä merkitsee, pikkukouluillekin. Ja tärkeintä, päätetään asiasta.  Kerron mielelläni  lisää omasta käsityksestäni, sen perusteista ja  tämän adressin tarkoituksesta, jos sinä lähetät minulle nimesi ja yhteystietosi.  Ystävällisin terveisin Eeva-Maria Tuominen

 

 


Vieras

#18

04.06.2013 19:58

Tässä se taas nähdään kuinka kyliä syrjitään ja taajamia ylistetään. Kai ne seuraavaks repii "syrjäseuduilta" asfaltitki tiestä?
pakko mikä pakko...

#19 Tarinmaan kouluko iso??

05.06.2013 05:06

Kyllähän Tarinmaan koulukin on kyläkoulu verrattuna Janakkalan keskustaajamien peruskouluihin. Viralan koulun lakkauttamisessa on vain se sääli, että se on vasta kalliilla remontoitu. Realiteetit täytyy vaan hyväksyä kun Janakkalan taloutta on aivan pakko tervehdyttää jokaiselta mahdolliselta osa-alueelta.

Vieras

#20 Re: Re: Kysymys aloitteen laatijalle

05.06.2013 06:16

#17: - Re: Kysymys aloitteen laatijalle

Kiitokset nopeasta vastaamisesta kysymykseeni Eeva-Maria. En vieläkään täysin ymmärtänyt miten hyväksymällä lauseen "kouluista päätetään erikseen" valtuusto samalla siunaisi koulujen lakkauttamispäätöksen, mutta laitan sinulle yksityisviestiä asiasta. Mielelläni tulisin seuraamaan valtuuston kokousta, mutta ajankohta on työssäkäyvälle hieman ongelmallinen. Ilmeisesti tuo kyseinen kokous kuitenkin videoidaan, joten lupaan katsoa keskustelunne asian tiimoilta jälkikäteen.

Jaana L

#21

05.06.2013 12:31

Jos tasapainottamispaketti hyväksytään tuollaisenaan, se merkitsee juuri sitä, minkä Eeva-Maria selitti. Siinä ei merkitse sanoilla "esimerkiksi" tai "päätetään erikseen" leikkiminen mitään.

Jos valtuusto ensi maanantaina hyväksyy tasapainottamispaketin kokonaisuudessaan, virkamiehet aloittavat "esimerkkiaikataulun" mukaisesti ensimmäisen kyläkoulun lakkauttamisprosessin. Asia on tässä vaiheessa päätettävänä tässä muodossa mm. siksi, että ei vielä käynnistyisi lainmukaiset YT-neuvottelut ja kuulemiset kyseisten koulujen kohdalla.

Tässä ollaan tekemässä iso päätös ilman arvokeskustelua, alle kolmen viikon kuntalaiskeskustelumahdollisuudella, ja vastoin voimassa olevaa kuntastrategiaa, jossa korostetaan (kaikkien) Janakkalan kylien arvoa ja identiteettiä.

Asia muuten koskee tällä hetkellä noin 120 oppilasta, ja useampaakin, koska esim. rakenteilla olevien talojen lapset eivät vielä näy ennusteissa.
pera

#22 Re:

06.06.2013 10:22

#1: -  

 Melkein kaikki nyt esillä olevat kylät olivat mukana "Virtaa kyliin" kampanjassa, jota kunta menestyksellseti hyvin tuloksin
pari vuotta sitten pyöritti. Nyt sitten vedetään matto alta niiltä nuorilta perheiltä, jotka tähän kampaanjaan lankesivat ja suostuivat rakentamaan talonsa ko. kyliin. Säästö ei tule koulujen lopettamisesta, vaan siitä kuinka fyysisesti terveitä ja henkisesti tasapainoisia lapsia koko kunnassa kasvaa. Säästö tulee sieltä, kun ei tarvitse maksaa kasvatusneuvoloita eikä muita henkiseen pahoinvointiin liittyviä kuluja.

Koulun lopettaminen on kuolinisku koko kylälle, koska silloin kaikki toiminta kylässä loppuu, myös aikuisilta. Loppuu erilaiset harrastukset, tapaamiset ym vastaavat tilaisuudet. Mutta koulun kulut säilyvät, ei tyhjä koulu talvehdi ilmaiseksi, sitä pitää hoitaa, lämmittää jne.., miksi siis sitä ei käytettäisi jopa koulun käymiseen.
Samoin kyläkoulujen yhteyteen tulisi rakentaa  lisää koko kylää palvelevia tiloja. Talkootoiminnalla saataisiin varmastikin esm. kountosali pyörimään koulun tiloissa, kunta antaisi vain alkupääoman.  Hattula on tästä hyvä esimerkki.

En ymmärrä sitä ajatusta, että elämä jatkuu, kun kaikki lopetetaan. Ei tämä onnistu meidän itsemmekään kohdalla, kuolleena ei voi elää. Nyt vain kunta hankkimaan lisää maata omakotirakentajia varten., koska ainoa oikea säästötapa on verotulojen lisääminen. Ei ryöstämällä, mutta tarjoamalla esim. nuorille perheille tontteja 1 euron hintaan ilman liittymämaksuja. Tästä alkaa kunnan kasvu ja hyvinvointi, vain kehitys ja kasvu turvaa kunnan säilymisen terveenä.

Eri asia on sitten yläasteikäiset lapset. Heitä voidaan keskittää suurempiin yksiköihin jo siksi, että opetus on tasalaatuista. Ala-asteella opitaan elämän perusasiat, lukeminen, kirjoittaminen, huolehtimaan elämästä ja asioista kuten läksyistä. Tämä tapahtuu parhaiten pienessä tutussa ympäristössä.

Vieras

#23

06.06.2013 19:38

Eivätkö päättäjät tajua että koululaisten kulut pysyvät ennallaan vaikka siirretään isompaan kouluun? Opettajat siirtyvät mukana isoon kouluun kun virkoja ei voi lopettaa ja palkkakustannukset pysyvät tai lisääntyvät kun luokkakoot kasvavat ja avustajia palkataan lisää. Kiinteistökulut jatkuvat edelleen jos kouluja ei myydä. Ja isoja kouluja pitää aina laajentaa ja remontoida kun oppilasmäärä lisääntyy. Kuljetuskulut lisääntyvät ja pitää myös maksaa valvojalle palkkaa kun lapset odottavat kyydityksiä. Mitä jos päättäjät keksisivät hyvän idean ja kuljetettaisiin isoista kouluista lapsia pikkukouluihin - eivät ne matkakulut siitä kasva. Mutta oppilaskohtaiset kustannukset pienenevät kun kulujen jakajia on enemmän ja laskelmat näyttävät paremmilta.
Marjo Hakari

#24 Kyläkoulut tukevat toimivaa yhteiskuntaa

06.06.2013 20:53

Kyläkoulujärjestelmä mahdollisti aikanaan sen, että lasten vanhemmat pystyivät keskittymään tehokkaasti tuottavaan työntekoon. Lapsi saattoi itsenäisesti kulkea aamuisin kouluun ja iltapäivällä koulusta kotiin tai esim. kaverin luo siksi ajaksi, kunnes vanhemmat tulevat kotiin. Koulukuljettajaksi ei tarvittu vanhempia. Keskuskoulujärjestelmä pakottaa monissa tapauksissa vanhemmat kuljettamaan lapsia. Näin on esimerkiksi silloin, kun bussiyhteyksiä ei ole tai ne ovat kohtuuttoman hankalia, koulutie on pitkä, mutta ei riittävän pitkä ilmaiseen koulukyytiin tai kun lapsi joutuisi viettämään iltapäivisin pitkiä aikoja koululla tai ”kylillä” odottamassa kyytiä kotiin jne. Moni vanhempi käy nykyisin töissä kaukana kotoa, työssäkäyntialueet laajenevat. Vanhempien tehokkaan työssäkäynnin turvaamiseksi tarvitaan lähikouluja. Hyvin harvan on mahdollista valita työajan pituus lasten koulupäivän mukaan.
Kyläkoulujen lakkauttaminen ei tuo toivottuja säästöjä. Tästä saa nopeasti käsityksen etsiessään tietoa kyläkoulujen lakkauttamisesta tai tutustumalla kuntien taloustietoihin. Kyläkoulujen lakkauttaminen näyttäisi olevan tämän hetken ainoa ”totuus” päätöksenteossa. Kun yksi ratkaisu on keksitty, se ajetaan väkipakolla läpi koko maassa. Kuinka yhteiskuntamme kehitys taataan, kun sen perustan keskeistä tekijää, suomalaista peruskoulutusta, murennetaan pala palalta? Toivon, että Janakkalassa uskallettaisiin valita toisin.

Vieras

#25 APUA!!!

07.06.2013 07:57

Juureni ovat Viralassa.Olen sielä lapsuuteni asunut ja Viralan koulua käynyt koko ala-asteen.Paljon hyviä muistoja ja eämäneväitä.Viralaan haluan palata,perheeni kanssa.Olemme tehneet vuoden verran suunnitelmia ja sopineet asioita,jotta tämä unelmamme toteutuisi.Hämeenlinnassa on isoja kouluja,joista meillä on huonoja kokemuksia(paljon enemmän kuin hyviä).Itku pääsi,kun kuulin lakkautussuunnitelmista.Mihin minä vuoden päästä laitan lapseni kouluun?Meillä olisi kaksi koululaista innoissaan tulossa kouluun.Siihen kyläkouluun,mihin voisi itse kävellen kulkea.Miten saada kylään uusia perheitä asumaan jos kaikki palvelut ovat kaukana ja lapsetkin kuljetetaan toiseen kylään kouluun?Kyllä minäkin aloin epäröimään muuttohalukkuuttani.Muutenkin itse olen ajatellut,että Viralan koulu on kylän "sydän",kyläläisten toiminnan keskus.Lapsena kavereiden kanssa tavattiin aina koululla,jopa kesälomilla.Jos koulu ei enää ole toiminnassa niin uskon,että kyläläisten kohtaamiset ja yhteinen toiminta hiipuu.Se olisi todella ikävää.Viralaa ja muita kyliä pitäisi tuoda enemmän markkinoille.Viralan etuina uusille asukkaille olisi erityisesti oma koulu ja esimerkiksi hyvä sijainti (moottoritien varrella)...mutta mitä sitten,jos koulua ei enää ole?