Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

gavriblock

#2251 ajantasatietoa israelista

29.09.2014 20:19

gavriblock

ajantasatietoa israelista

Monday, September 29, 2014

MAANANTAI 29.09.14

1. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK:n yleiskokouksessa eilen pitämä puhe on herättänyt ristiriitaisia kommentteja ja huomioita maailmalla. Israelissa puhe tuomittiin provosoivana ja hyökkäävänä, joka perustui tehtailtuihin valheisiin ja puolitotuuksiin. Vain vasemmistolainen Meretz löysi siitä jotain myönteistä joskin sekin suurin vaikeuksin. Labor-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog totesi, että puheesta huolimatta Abbas on rauhan-kumppani, koska parempaakaan ei ole tarjolla – jos ollenkaan.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun otaksutaan tarttuvan YK:n puheessaan kovin sanoin Abbasin puheessaan esille ottamiin asioihin ja puuttuvan niiden taustoihin pyrkien osoittamaan niiden onttouden ja suoranaisen tarkoituksellisen mustamaalauksen. Hänen ei uskota kuitenkaan esittävän omaa ratkaisumalliaan Israelin ja PA:n arabien välisiin ongelmiin. Netanyahun toimintaa pääministerinä on verrattu suurelta osin palomiehen toimiin, hän puuttuu asioihin vasta sitten, kun tuli on jo edennyt pitkälle.
2. ISRAELIN entinen USA:n lähettiläs Michael Oren käsittelee Abbasin puhetta ja sen seurauksia Israelille ynetnews.com artikkelissaan otsikolla:”Abbasin strateginen uhka voi olla varallisempi kuin Hamas”. Orenin artikkelin johtoajatuksena on toteamus: ”Palestiinan johtajan aloite Israelin eristämiseksi ei ole tarkoitettu paremman neuvotteluaseman saamiseksi tulevissa neuvotteluissa - vaan sionistisen yrityksen lopettaminen”. Oren toteaa seuraavaksi, että Abbasin YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe osoittaa, ettei hän ole rauhan-kumppani. Hän selittää, ettei PA:n arabijohtaja, joka syyttää Holokaustin tuhkasta noussutta Israelin valtiota kansanmurhasta Gazassa, aparthaidista ja etnisestä puhdistuksesta, osoittaa hänellä ole aikomustakaan tullakseen rauhankumppaniksi.
ABBAS kielsi aiemmissa YK:n puheissaan juutalaisten historiallisen yhteyden Jerusalemiin ja Israelin maahan, nyt hän esitti kokonaan uuden näkökulman – joka ei todella ole uusi, koska se on ollut jokaisen havaittavissa, jolla on silmät päässään: Hän ei halua neuvotteluja, ei edes Amerikan ohjauksessa, eikä ole kiinnostunut kestävästä rauhasta, joka perustuu turvallisuus-järjestelyihin ja keskinäiseen tunnustamiseen. Oren toteaakin, että Israelin kansa on jo pitkään ollut tietoinen, ettei Abbas ole oikea henkilö rauhankumppaniksi.
Oren toteaa, että Abbasin perjantaina pitämä puhe YK:ssa oli lähtölaukaus poliittiselle aloitteelle Israelin eristämiseksi kansainvälisesti, kieltäen sen laittomana ja asettaen sanktioita sitä vastaan. Abbas asettaa Israelin kestämättömään asemaan: Hän pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan 9-kuukauden neuvotteluajan, jonka kuluessa käsitellään ydinkysymyksiä perustuen 1949 aselepolinjoihin ilman turvallisuusneuvotteluja, mutta sisältäen ratkaisun pakolaisongelmaan. Kuten Oren mainitsee, yksikään Israelin hallitus ei voisi hyväksyä noita lähtökohtia – kuten Abbas hyvin tietää – mutta minkä turvallisuus-neuvosto voi ainakin osin hyväksyä, minkä jälkeen hän voi kääntyä Haagin kv. oikeuden puoleen saadakseen kansainvälisiä boikottitoimia Israelia vastaan, mitkä voisivat pahoin runnella sen talouselämää ja vapaata liikkumista maailmalla.
OREN toteaa, että Abbasin tavoitteena on Israelin heikentäminen kansainvälisten sanktioitten avulla lopullisena päämääränä sen tuhoaminen vihamielisten arabivaltioitten toimesta ja kansainvälisen yhteisön avustuksella. Oren esittää, että Israelin tulisi kiireesti laatia oma suunnitelmansa puolustautuakseen mutta ohittaen Abbasin. Sen tulisi varmistaa elintärkeät intressit, määritellen rajat, jotka turvaavat tulevaisuuden ja Israelin juutalaisena demokraattisena maana jättäen oven auki neuvotteluille vasta sitten, kun on vastuullinen rauhankumppani ja PA:n hallitus, joka haluaa rauhaa.
3. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa, että ”Abbasin YK:n yleiskokouksessa perjantaina pitämä puhe sisälsi hyökkääviä määritelmiä – kansanmurhasta ja selvistä sotarikoksista– jotka aiheuttivat syvää pettymystä ja jotka me hylkäämme”.
”Sellaiset provosoivat lausunnot aiheuttavat vastareaktion ja kaivavat maata yrityksiltä rakentaa positiivista ilmapiiriä ja luottamusta osapuolten välillä”, Psaki sanoi. Abbas teki selväksi, että USA:n johdolla käydyt neuvottelut olivat epäonnistuneet ja ettei PA:lla ole mitään aikomusta jatkaa Amerikan välityksellä käytäviä neuvotteluja Israelin kanssa. Abbas käytti 9 kuukautta kestäneistä neuvotteluista termejä ”lapselliset ja mieltä vailla”, mikä varmaan haavoitti syvästi USA:n ulkoministeri John Kerryä, joka oli antautunut niihin koko tarmollaan. USA on ollut PA:n suurin taloudellinen tukija EU:n ohella, minkä johdosta tuntuu oudolta, että PA/PLO:n puheenjohtaja tahallisesti loukkasi puheessaan Yhdysvaltoja YK:n yleiskokouksessa. Ainakin sen hän teki selväksi, ettei USA toimi enää välittäjän roolissa Israelin ja PA/PLO:n välisissä neuvotteluissa, jos niitä koskaan jatketaan.
PLO:n keskuskomitean (hallituksen) jäsen Saeb Erekat vastasi tuoreeltaan USA:n ulkoministeriön Jen Psakin kritiikkiin Abbasin puheesta todeten, että se oli vastuuton, epäkunnioittava ja hyljättävä, kuten PA:n alueella toimiva Wafa-uutistoimisto raportoi. Erekat sanoi, että kansainvälinen yhteisö hyväksyi puheen kaikilta osin, vain Israelin hallitus ja USA:n ulkoministeriön tiedottaja ovat poikkeuksia. Hän kehotti USA:n ulkoministeriötä harkitsemaan asennettaan puheeseen uudelleen ja tukemaan julkilausumaa, joka tullaan esittelemään YK:n turvallisuusneuvostolle. Israelin kansanedustajat ovat kritisoineet kovin sanoin Abbasin puhetta. Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, ettei Abbasilla ole enää merkittävää asemaa; hän on menettänyt myös PA:n arabien tuen, mitä vahvistavat viimeiset mielipidetiedustelut, joiden mukaan suosituin henkilö on Ismail Haniyeh selvästi ennen Abbasia, ja Hamas voittaisi vaalit, jos ne pidettäisiin nyt.
Sano nämä sanat israelilaisille!

#2252 Re: Israel YLÖS!

29.09.2014 20:23

#2250: Tron - Israel alas!  

 

 

2 Mooseksen kirja 19:5-6

 

 ”Jos te nyt kuulette minun ääntäni ja pidätte minun liittoni, niin te olette minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja; sillä koko maa on minun. Ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa. Sano nämä sanat israelilaisille.”

 


Vieras

#2253 Anna rauhalle mahdollisuus

30.09.2014 09:18



Onko Israelin valtiolla laillista olemassaolon oikeutusta? Mitä tapahtui San Remossa, ja mikä merkitys sillä on tänään? Anna rauhalle mahdollisuus kehottaa European Coalition for Israel.

http://www.ec4i.org/

http://www.givepeaceachance.info/

 


Vieras

#2254 Re: Anna rauhalle mahdollisuus

30.09.2014 09:37

#2253: - Anna rauhalle mahdollisuus 

 

Tomas Sandell is a Finnish journalist who has been accredited by the European Union. He is today the Founding Director of European Coalition for Israel.




Vieras

#2255 Palestiinalaispresidentti Abbas puhui YK:n yleiskokouksessa...

30.09.2014 13:24

Abbasin puheesta katkelma...Ensilähetys: 29.9.2014 21:00,

TV7 Israel News

Joka arkipäivä nähtävät Israel-aiheiset uutiset, jotka toimittaa Jonathan Hessen suoraan TV7:n studiolta Jerusalemissa.

Kuule Israel!

#2256 Herra, sinun Jumalasi, tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet!

30.09.2014 19:27

”Jos sinä silloin, kun tämä kaikki sinua kohtaa, siunaus tai kirous, jotka minä olen asettanut sinun valittavaksesi, painat sen sydämeesi kaikkien kansojen keskellä, joiden luo Herra, sinun Jumalasi, on sinut karkoittanut, ja palajat Herran, sinun Jumalasi, tykö ja kuulet hänen ääntänsä kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi, sinä itse ja sinun lapsesi, kaikessa, niinkuin minä tänä päivänä sinua käsken, niin Herra, sinun Jumalasi, kääntää sinun kohtalosi ja armahtaa sinua; Herra, sinun Jumalasi, kokoaa sinut jälleen kaikista kansoista, joiden sekaan hän on sinut hajottanut. Vaikka sinun karkoitettusi olisivat taivaan äärissä, niin Herra, sinun Jumalasi, kokoaa ja noutaa sinut sieltäkin. Ja Herra, sinun Jumalasi, tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet, ja niin sinä otat sen omaksesi; ja hän tekee sinulle hyvää ja antaa sinun lisääntyä enemmän kuin isiesi.” 5 Mooseksen kirja 30:1-5

Seuraava Jesaja 62 – rukous-ja paastopäivä on keskiviikkona 1.10.2014.

#2257 JESAJA 62 –RUKOUSKIRJE – LOKAKUU 2014

30.09.2014 19:38

JESAJA 62 –RUKOUSKIRJE – LOKAKUU 2014

Seuraava Jesaja 62 – rukous-ja paastopäivä on keskiviikkona 1.10.2014.

Rakkaat rukouskumppanit,

Toivotamme jälleen tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa tervetulleeksi Jerusalemiin tulevien lehtimajanjuhlien aikaan. He tulevat kohtaamaan Jumalaa ja ylistämään Häntä kanssamme tässä upeassa kaupungissa 10.–15. lokakuuta.

Profeetta Sakarja julisti, että sellaiset päivät saapuisivat, jolloin kansakunnat vielä tekevät pyhiinvaellusmatkan Jerusalemiin ja tulevat viettämään lehtimajanjuhlia (Sak. 14:16). Se tulee olemaan aika, jolloin kansakunnat kohtaavat Jumalan, tuovat rukouksensa Hänelle ja palaavat Siionista tuore Jumalan Sana istutettuna sydämiinsä. Ihmiset, jotka osallistuvat Jerusalemin lehtimajanjuhlille vievät siunauksen sateen mukanaan omiin kansakuntiinsa.

Jo silloin, kun Kuningas Salomo vihki temppelin lehtimajanjuhlien aikana, hän rukoili, että Jumala kuulisi muukalaisten rukoukset, kun he tulevat Jerusalemiin etsimään Herraa (2. Aik. 6:32-33), ”että kaikki maan kansat tuntisivat Sinun nimesi ja pelkäisivät…” Jumala vastasi Salomon rukoukseen lupaamalla, että Jerusalem tulisi aina olemaan paikka, jossa Hän kuulisi rukoukset. Kyllä, Hän oli jopa halukas ”tekemään heidän maansa terveeksi” (2. Aik. 7:14). Jerusalemin temppeliä kutsuttiin näin ollen ”kaikkien kansojen rukoushuoneeksi” (Jes. 56:7). Jokainen, joka etsisi Jumalaa, voisi löytää Hänet täällä.

Jerusalemin kaupungilla on ainutlaatuinen kutsumus. Jumala on asettanut Jerusalemille hyvin erityisen siunauksen, joka on erilainen kuin millään muulla kaupungilla maailmassa. Päivät tulevat, jolloin tästä kaupungista tulee maailmanlaajuinen siunauksen keskus. Miekat vaihtuvat aurankurkiin eikä sotia enää ole. Herran Sana lähtee Jerusalemista ja vaikuttaa ihmisiin, heimoihin, kieliin ja kansakuntiin.

Lokakuussa pyydän sinua rukoilemaan lehtimajanjuhlien puolesta. Et ehkä ole niiden joukossa, jotka pystyvät tänä vuonna tulemaan Jerusalemiin lehtimajanjuhlille, mutta pyydän sinua rukoilemaan niiden puolesta, jotka tulevat. Aina siitä lähtien, kun vietimme ensimmäisiä julkisia kristillisiä lehtimajanjuhlia 35 vuotta sitten, ovat juhlamme kasvaneet ja sisältävät monia erityisiä tapahtumia, jotka saavat ihmiset joka vuosi saapumaan tähän ainutlaatuiseen raamatulliseen tapahtumaan. Rukoile tämän vuoden lehtimajanjuhlien puolesta seuraavasti:

•         Rukoile, että tämän vuoden juhla jättäisi vahvan siunauksen ja todistuksen Jerusalemiin. Rukoile, että Jumalan läsnäolo ilmenisi selvästi joka tapahtumassa, tapahtuu se sitten sisätiloissa tai ulkona (Jes. 40:1-2; 5. Moos. 32:21).

•         Rukoile, että jokainen, joka tulee juhlille, kohtaisi Jumalan täällä. Rukoile, että Jumala puhuisi heille tuoreella tavalla. Rukoile, että jokainen osallistuja uudistaisi suhteensa Jeesukseen, sairaat parantuisivat, ja rikkinäiset ihmissuhteet eheytyisivät (2. Aik. 7:14-15).

•         Tämän vuoden osallistujien joukossa on monia seurakuntien johtajia ja jopa hallitusten virkamiehiä. Joukossa on delegaatio, joka koostuu ministereistä Afrikan valtioiden kymmenestä eri kabinetista ja noin 20 parlamentaarikkoa ympäri maailmaa. Rukoile, että Jumala kohtaisi heitä ja he saisivat viedä parannuksen omiin kotimaihinsa. Rukoile, että Jumala nostaisi heidät olemaan vanhurskauden ja oikeuden profetaalinen ääni oman maansa keskellä. Rukoile, että Jumala käyttäisi heitä kansakuntina asettumaan entistä lähemmäs Israelia. (Sanal. 20:28; 1. Tim. 2:1-4)

•         Rukoile, että pastorit ja kirkkokuntien johtajat, jotka osallistuvat juhlille saisivat kokea Jumalan tuoreen voitelun ja näyn, ja että heidän sydämiensä palo Israelia ja Juutalaisia kohtaan välittyisi eteenpäin heidän vaikutuspiirissään. Rukoile, että Jumala puhuisi heille profetaalisesti, ja että Jumala antaisi heille sanoja, jotka vaikuttavat heidän kotiseurakuntiinsa, kaupunkeihinsa ja jopa kansakuntiinsa. Rukoile, että Jumala käyttäisi heitä tuomaan herätyksen heidän yhteisöihinsä. (1. Tim. 4:14-15; Kol. 4:2-4)

•         Rukoile niiden puolesta, jotka ovat juhlilla Sanan julistajina. Rukoile, että Pyhän Hengen väkevä voitelu olisi heidän yllään ja he julistaisivat meille kaikille ”sanoja tätä aikaa varten” (Ef. 6:19; Kol. 4:2-4).

•         Rukoile, että tämä voisi olla aika, jolloin siunaukset Israelille virtaisivat runsaampina kuin koskaan aikaisemmin. Rukoile, että seurakunnat sitoutuisivat rukoilemaan Israelin puolesta säännöllisesti (Room. 15:27; 1. Kor. 16:1-4).

•         Rukoile, että lehtimajanjuhlille voisi jatkossa saapua yhä enemmän ihmisiä. Rukoile, että Jerusalemin Pais-areena voisi täyttyä ylistäjistä ympäri maailmaa, ja että he jättäisivät Jerusalemiin väkevän todistuksen siunauksesta (Sak. 8:20-22; 14:16-19).

Luotan siihen, että kun rukoilet kaikkien Jerusalemin lehtimajanjuhlille tulijoiden puolesta, Jumala tulee tekemään näissä juhlissa ja sinun elämässäsi läpimurtoja. Jumala tulee siunaamaan Sinua ja perhettäsi samoin kuin meitä, jotka olemme Jerusalemissa.

Kiitos, että seisot rinnallemme!

Kristuksessa sinun,
 
Jürgen Bühler
ICEJ:n toiminnanjohtaja


Viestiä saa jakaa vapaasti eteenpäin.

Tule mukaan pikaisesti! Aika loppuu 23.11.2014!

#2258 Terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumukselli

01.10.2014 11:22

   Tule mukaan pikaisesti! Aika loppuu 23.11.2014!
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/860

Terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä
23.05.2014
 
 Aloitteen vireillepano Kannatusilmoitusten keräys ja tarkastus Lähetys eduskuntaan  Aloite on saanut kannatusilmoituksia yhteensä 22 907 kappaletta, joista tässä palvelussa 5 900
Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.

Kannata aloitetta
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voit tehdä kannatusilmoituksen tulostettavalla esitäytetyllä lomakkeella. Kansalaisaloitteen otsikko
Terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä
 Aloitteen päiväys
23.05.2014 Aloitteen muoto
Lakiehdotus Oikeusministeriön asianumero
OM 61/52/2014  Aloitteen sisältö
Lisätään Lakiin raskauden keskeyttämisestä (239/1970) uusi pykälä:


Terveydenhuollon henkilökunnalla on oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä, ellei naisen henki ole vaarassa. Vakaumuksen perusteella lääkärillä on oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa.
Nämä oikeudet koskevat myös kyseisten alojen opiskelijoita.
Raskaana olevien naisten lakisääteiset oikeudet taataan alueellisin järjestelyin.

Perustelut
Tällä hetkellä Suomessa terveydenhuollon henkilökunnalla ei ole lakisääteistä oikeutta kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä vakaumuksen perusteella. Eettinen ristiriita raskaudenkeskeytysten ja elämän suojelun välillä on terveydenhuollon työntekijöille psyykkisesti raskas. Erityisen raskas se on työntekijöille, jotka henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella kokevat toiminnallaan päättävänsä ihmiselämän. Jos työntekijä painostetaan toimimaan vastoin syvää vakaumustaan, hänen henkinen terveytensä vaarantuu.

Lähes kaikissa Euroopan maissa terveydenhuollon henkilökunnalla on lakisääteinen oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin (1,2). Tarvitsemme myös Suomessa vastaavaa lainsäädäntöä, joka poistaa vakaumukseen perustuvan syrjinnän ja takaa yhtäläiset oikeudet opiskeluun ja ammatin harjoittamiseen vakaumuksesta riippumatta myös kätilöille ja gynekologeille.

 


Aloitetta tukevaa lainsäädäntöä:


Keskeinen sivistysvaltion ihmisoikeus on vakaumukseen perustuva uskonnon ja omantunnon vapaus. Se taataan muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa (3), Euroopan unionin perusoikeuskirjassa (4) ja Suomen perustuslaissa (5).

Euroopan neuvoston päätöslauselmassa (1763/2010) todetaan, että terveydenhuollon henkilökunnalla on oltava oikeus ilman mitään rangaistusta tai syrjintää kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin. Lisäksi siinä kehotetaan neuvoston jäsenmaita kehittämään säädöksensä niin, että ne turvaavat henkilöstön omantunnonvapauden (6).

Työntekijöiden oikeutta toimia syvimpien vakaumustensa mukaisesti tukee Suomen työturvallisuuslaki (7), Euroopan neuvoston direktiivi (8) ja YK:n Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus (9). Maailman lääkärijärjestö sekä kansainvälinen gynekologiyhdistys kannattavat terveydenhuollon omantunnonvapautta (10-14).

 

Viitteet:

(1) ECLJ Memorandum on the PACE report, Doc 12347, 2010

(2) E.U. Network of independent experts on fundamental rights: Opinion n 4-2005: The right to conscientious objection

(3) Euroopan ihmisoikeussopimus (9. artikla)

(4) Euroopan unionin perusoikeuskirja (10. artikla)

(5) Uskonnon ja omantunnon vapaus, Suomen perustuslaki (11.6.1999/73) 11 §, Uskonnonvapauslaki (453/2003)

(6) The right to conscientious objection in lawful medical care. Council of Europe, Resolution 1763 (2010)

(7) Suomen työturvallisuuslaki (738/2002) 1§, 23§ ja 25§

(8) Direktiivi yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevista yleisistä puitteista, 2000/78/EY, 27.10.2000

(9) YK:n Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus (18. artikla)

(10) International Federation of Gynecology and Obstetrics, Resolution on conscientious objection 2006

(11) World Medical Association (WMA) , Declaration of Geneva (1948/2006)

(12) WMA , Declaration of Oslo: Therapeutic Abortion (1970/2006)

(13) WMA, Handbook on Medical Ethics, 2009 s.27

(14) WMA, International Code of Medical Ethics (1949/2006)

Aloitteen taloudellinen tuki
Ei ole
Kannatusilmoitusten keräystavat
•Kansalaisaloite.fi
•Paperilomakkeet
Tähän mennessä muualla kerättyjen kannatusilmoitusten yhteismäärä
Kerääjän ilmoittama arvio: 17 007 kpl


Esitäytetty kannatusilmoituslomake tulostettavana PDF-lomakkeena
Vastuuhenkilöt keräävät kannatusilmoituksia aloitteeseensa paperilomakkeella. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla oleva PDF-lomake, täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen. Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla.

Kannatusilmoitus
Sari Tanus PL 162 33101 Tampere


Linkit muihin verkkosivuihin
Hankkeen sivut

Mielipidekirjoitus Keskisuomalaiseen 9.9.2014.

#2259 Faktoja Lähi-idästä!

04.10.2014 07:56

Faktoja Lähi-idästä!

Israel on kansainvälisesti tunnustettu YK:n jäsenvaltio, jolla on täysi oikeus olemassaoloonsa siinä missä muillakin itsenäisillä valtioilla. Israel on Lähi-idän ainoa demokraattinen oikeusvaltio, länsimainen hyvinvointivaltio, jossa kaikilla kansalaisilla myös arabeilla on samat oikeudet kuin juutalaisilla. Israelilla on oikeus ja laillinen velvollisuus puolustaa väestöään sekä alueellista koskemattomuuttaan. Kun tämä kansainvälinen oikeus on suotu myös muille maille, niin miksi ei myös Israelille?
Gazaa hallinnoiva Hamas on länsimaissa julistettu terroristijärjestöksi, joka 2006 voitti paikallisvaalit mutta ajoi kilpailijansa palestiinalaisten pääliikkeen Fatahin väkivalloin pois.
Hamasilla ei ole ollut mitään syytä hyökätä Israelia vastaan, sillä Israel veti joukkonsa ja siviilinsä pois Gazasta 2005. Hamasin peruskirjan mukaan Israel on tuhottava ja kaikki juutalaiset tapettava. Tämän takia Hamas on jatkanut hyökkäilyjään ja Israel on vastannut kiristämällä valvontaa maa- ja merirajoilla. Hamas hankki aseita salakuljetusteitse tunnelien kautta sekä meritse. Israel supisti gazalaisten kalastajien kalastusrajoja ja sulki rajan työvoimalta, kun terroristit iskivät Israelin siviilikohteisiin; tämä lisäsi kurjuutta rajan puolin ja toisin.
Tapahtumilla on syynsä ja seurauksensa. Kansainvälinen lehdistö otti käyttöönsä kuvauksen ”maailman suurin avovankila”. Tämän aiheutti Hamas itselleen omilla toimillaan.
Israel on koko ajan toimittanut Gazaan tarvikkeita ja sähköä, mistä Hamas ei ole suostunut maksamaan vaan kaikki on mennyt Israelin veronmaksajien ”piikkiin”. Hamas kuuluu samaan terrorismiperheeseen kuten ISIS, Boko Haram, Hizbollah, jne, jotka terrorisoivat alueen maltillisia muslimivaltioita tavoitteena Islamilaisen kalifaatin perustaminen. Tämä jihadistien (pyhän sodan soturit) radikaali-islamilainen rintama on ottanut vihollisekseen myös länsimaat, Euroopan ja Yhdysvallat ja uhannut tappaa kaikki ”vierasuskoiset”.
Näköjään ulkopuolisella maailmalla ja erityisesti medialla on vaikeata sulattaa sitä, että pieni Israel on kyennyt voittamaan kaikki käymänsä sodat. Israel-kriittisyys on vain kasvanut ja sitä ruokkii erityisesti puolensa valinnut lehdistö. Monilla, myös lehdistöllä, on puutteelliset taustatiedot, joiden varassa uutisointi sitten on. Suomessa on kahden totuuden uutisointia (HS ja YLE), mistä vastuullisuus on lähes kateissa. Uutisia seuraavat ovat joutuneen asenne- ja mielipidemuokkauksen kohteiksi. Media tukee, levittää ja toistaa Israeliin kohdistuneita boikottikampanjoita.
Israel on tuonut huomattavan paljon myönteistä ihmiskunnalle ja nykyelämään (mm hyvinvointiteknologiaa, lääketieteen, turvallisuuden ja viestinnän saavutuksia), minkä lisäksi Israel on korkean kulttuurin valtio. Viime vuosina israelilaiset ovat saaneet useita Nobel-palkintoja. Miksi media välttää käsittelemästä näitä myönteisiä asioita? Huom: Israel on paljon muutakin kuin verta tihkuvia otsikoita!
Israelilaiset ovat vuodesta 1948 lähtien käyneet itsenäisyyssotaa. Israel etsii ja kaipaa turvallisuutta ja naapuriensa tunnustusta. Palestiinan jakopäätöksessä 1947 YK antoi juutalaisille oman valtion; myös alueen arabeille (nyk. palestiinalaisille) se oli tarjolla mutta arabijohtajat torjuivat ehdotuksen pyrkimyksenä ”ajaa juutalaiset mereen”. Palestiinalaisten kohtalo on ollut arabijohtajien eikä Israelin käsissä. Ennen kuuden päivän sotaa 1967 palestiinalaisia ei tunnettu kansana edes arabimaailmassa, vasta Jordanjoen länsirannan ja Gazan joutuminen Israelille muutti alueiden asukkaat itsenäisyyttä etsiväksi kansaksi. Arabimaailma (erityisesti Jordania ja Egypti) ei missään vaiheessa ollut aikeissa suoda heille itsenäisyyttä. Heillä on mahdollisuus saada se nyt Israelilta. Ratkaisu voisi löytyä siinä, että ensin arabimaailma tunnustaa Israelin olemassaolon, minkä jälkeen Israelilta voisi odottaa joutavuutta palestiinalaiskysymyksessä.
Mutta palestiinalaiset ovat Israelille pieni ”päänsärky” verrattuna Iranin muodostamaan ydinaseuhkaan. Iran uhkaa Israelin olemassaoloa, eikä Israel jää odottamaan vaan sen odotetaan iskevän ennakkotorjuvasti, kuten joskus aiemmin. Siis, myös Iranin suhteen Israelilla on oikeus puolustautua, myös ennaltaehkäisevästi.
Monet, minä mukaan lukien, toivomme medialta muutosta uutisointiin Israelista ja Lähi-idästä tosiasioiden perustalta.

Juhani Starczewski, Israelin Ystävä, Jyväskylä

Mielipidekirjoitus Keskisuomalaiseen 9.9.2014.
Keskisuomalainen ilmoitti, ettei se julkaise sitä.


Vieras

#2260 Re: Re: ajantasatietoa israelista

06.10.2014 05:36


Vieras

#2261

06.10.2014 13:06

jumala, israel, menneisyys, tulevaisuus, voihan helkutti.  tuntuu kyllä nyt siltä että ihmiset ovat robotteja jotka aivopestään heti syntymästä asti tai heidän äö on jotain 70.. siis kaiken pahan alku on juurikin tämä uskonto sen takia on sodat joten lopettakaa toi ihme jäärittelimen uskonnosta ja jostain korkeenmasta voimasta pitäkää ne vaikka omana asioina ketään ei kiiinosta.

jaa niinoo ja huutaminen kaduilla ei auta israelin pelastamiseen eikä mitkään siunaukset menkää helvetti sinne maahan ja tehkää siellä jotain kai teillä ny rahaa on ku haluatte auttaa tai järjestäkää joku oma ryhmä millä auttatte.  ei meitä muita ihmisiä sitten kiinosta yhtään tämä asia

kun on tää suomikin tarpeeksi vaativa kun astut ovesta ulos sinua jo tarkkailaan ja nämä kaikk säännöt ja lait ja lisää tulee ja rahaa menee. kohta tarvii sen 6000e kk että pärjää.

 

 

Järjestää Israel – ystävyystoimikunta

#2262 Suuri Israel – juhla

15.10.2014 14:45

Israel-juhla sunnuntaina 2.11. Tapiolasalissa klo 16.00

Balfourin julistuksen vuosipäivänä 2.11.2014 lukuisat suomalaiset
Israel-ystävyysjärjestöt yhdistävät voimansa suuressa Israel-juhlassa
Espoon kulttuurikeskuksen Tapiola-salissa klo 16.

Juhlapuhuja *Anat Gold* Israelista edustaa yhtä maailman vanhimmista
ekologisista järjestöistä, vuonna 1901 perustettua Keren Kayemeth
LeIsraelia. Hän toimii tällä hetkellä suunnittelujohtajana Negevissä
tehtävänään mm. metsänsuojelu ja metsien virkistyskäytön sekä
kaupunkipuistojen kehittäminen etelä-Israelissa Ashdodista Eilatiin.

Juhlaan tuovat tervehdyksensä myös sisäministeri *Päivi Räsänen* ja
Israelin suurlähettiläs *Dan Ashbel*, jolta kuullaan katsaus Israelin
nykytilanteeseen*.* Juhlan musiikkiohjelma on sekin kiinnostavaa
kuultavaa: ladinoyhtye *Sheine Ite* vie kuulijat monikulttuuriselle
matkalle flamencon, klezmerin ja israelilaisen musiikin myötä. Yhtyeeseen
kuuluvat *Jenny Liebkind* (laulu), *Heli Lyytikäinen* (laulu+ huilu), *Antti
Ruotsalainen* (kitara), *Sami Tiainen* (basso), *Elina Kemppainen*(piano)
ja *Antti-Pekka Rissanen* (cajon+perc.).

Tule mukaan kuulemaan ajankohtaista asiaa Israelista sekä nauttimaan
upeasta musiikista! Juhlan tuotto lahjoitetaan Keren Kajemetin työlle.
Ostamalla 20 ¬ lipun tuet tärkeää metsänistutus- ja luonnonsuojelutyötä
Israelissa. Lippuja saa Lippupisteen myyntipaikoista (esim. kaikki
R-kioskit), netistä, puhelimitse numerosta 0600-900 900 (1,98/min+pvm) ja
juhlapaikan lipunmyynnistä.

Juhlan järjestää Israel-ystävyystoimikunta, johon kuuluvat seuraavat
yhdistykset ja yhteisöt:

Gesher Hajetsia ry

ICEJ Suomen osasto ry

Israelin ystävyysseura ry

Keren Kajemet Finland ry

Patmos Lähetyssäätiö

Shorashim Fellowship

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen Israel-toimikunta

FIDA Internationalin Israel-ja juutalaistyön valiokunta

Suomen Karmel-yhdistys ry

Suomen Kristillisdemokraatit rp

Suomen WIZO ry

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Olet lämpimästi tervetullut!

Israel-ystävyystoimikunta

 

Tietoa saa levittää!


Vieras

#2263 SHALOM!

20.10.2014 11:12


4 Jumalan sota-asu



Pastori Mark Biltz opettaa.

Ensilähetys: 19.10.2014 17:00, TV7 Suomi

Tässä opetusjaksossa selviää SHALOM sanan merkitys heprean kielessä!!!



Täällä kaikki opetusjaksot....

http://www.tv7.fi/vod/series/?series=38345

Kuunneltavaksi:

#2264 Kaiken maailman musiikkia: Koko maailman klezmer

24.10.2014 18:52

Kaiken maailman musiikkia: Koko maailman klezmer

 


Mikä klezmerissä viehättää? Vanhasta Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikista on tullut ympäri maailmaa levinnyt moderni musiikinlaji. Toimittaja Amanda Kauranne vierailee helsinkiläisistä klezmer-jameista. Mika Kauhasen postikortteja Euroopasta sarjassa vuorossa on Itävalta, ja illan päättää Melech Mechayan konsertti, joka on äänitetty kesän Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla.

 


Ohjelma on tulossa myöhemmin myös Yle Areenan sivulle:

Linkki:

#2265 Re: Kaiken maailman musiikkia: Koko maailman klezmer

27.10.2014 07:07

Tiesitkö?

#2266 VÄITE: Arabien toiveet jätettiin huomiotta, kun Länsimaat jakoivat Lähi-idän

28.10.2014 10:24

   VÄITE: Arabien toiveet jätettiin huomiotta, kun Länsimaat jakoivat Lähi-idän ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Länsimaat olivat puolueellisia juutalaisia kohtaan, ja tästä syystä arabien katkeruus on oikeutettua.

VASTAUS: Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Turkin imperiumin vallassa ollut Lähi-itä jäi Ranskan ja Englannin miehittämiksi. Britit olivat saaneet tukea sodassa turkkilaisia vastaan sekä juutalaisilta taistelujoukoilta että Mekan sharifin (korkein uskonnollinen ja poliittinen johtaja) Hussein Ibn Alin johtamalta arabien itsenäisyysliikkeeltä. Sodan jälkeen pidetyissä konferensseissa oli molempien ryhmien edustajat läsnä. Arabeja edusti Mekan sharifin poika emiiri Feisal Husseini, joka oli johtanut arabien kapinajoukkoja turkkilaisia vastaan, juutalaisten itsenäisyysliikettä Haim Weizman.

Pariisin rauhankonferenssissa 1919, jossa neuvoteltiin 1. maailmansodan jälkeisen maailman uudelleenjärjestämisestä eri puolilla maailmaa, käsiteltiin myös Lähi-itää. Arabien ja juutalaisten itsenäisyysliikkeiden välillä oli tuolloin positiivinen suhde. Feisal Husseini kirjoitti Pariisissa:

"The Arabs, especially the educated among us, look with the deepest sympathy on the Zionist movement. Our deputation here in Paris is fully acquainted with the proposals submitted yesterday by the Zionist Organization to the Peace Conference, and we regard them as moderate and proper."

Pariisin konferenssin yhteydessä solmittiin arabien ja juutalaisten välillä ns. Feisal-Weizman-sopimus[1], jossa molemmat itsenäisyysliikkeet tunnustivat toistensa päämäärät. Pitkälti Englannin ja Ranskan toiminnan ja arabien keskinäisen eripuraisuuden seurauksena tätä sopimusta ei pystytty totetuttamaan.

Yhden arabikalifaatin sijaan Lähi-itään muodostettiin neljä arabivaltiota, joista Arabiaa (Hejaz, Hijaz, nykyinen saudisuvun hallitsema alue) hallitsi sharif Hussein Ibn Ali[2], Jordaniaa sharifin poika Abdullah, Syyriaa ensin sharifin toinen poika emiiri Feisal Husseini[3], joka siirtyi vuonna 1921 Irakin kuninkaaksi. Nykyään tuon suvun vallasta on jäljellä enää Jordanian kuningashuone. Irakissa Hashemiittien suku syöstiin vallasta peräkkäisillä sotilasvallankaappauksilla, joista vuoden 1958 kumous toi valtaan Baath-puolueen ja myöhemmin Saddam Husseinin (ei edusta Hashemiitti-sukua).

Arabian kuningas, Hussein Ibn Ali, Abdullahin ja Feisalin isä, julisti itsensä myös kaikkien arabien kuninkaaksi ja kalifiksi vuonna 1924. Tämä kiihdytti konfliktin kilpailevan saudisuvun kanssa, joka syrjäytti Husseinin vallasta samana vuonna. Hussein eli sen jälkeen poikansa Abdullahin hovissa Jordaniassa ja käytti kalifi-nimitystä kuolemaansa asti 1931.

Vuonna 1920 pidettiin San Remossa konferenssi, jossa edelleen sovittiin ensimmäisen maailmansodan jälkeisen maailman järjestämisestä. Tässä konferenssissa perustettiin YK:n edeltäjä Kansainliitto. Samassa konferenssissa päätettiin uusien arabimaiden Syyrian ja Mesopotamian (Irak) osittaisen itsenäisyyden tunnustamisesta ja välimenokaudesta, jolloin mandaattihallinto tarjoaa niille hallinnollista apua ja neuvoa, kunnes ne ovat valmiita seisomaan omilla jaloillaan. (Arabia ei kuulunut Turkille eikä ollut mandaattihallinnon alainen sodan jälkeen.)

Palestiinaksi kutsutulle alueelle, jonka tavallisempi nimitys ottomaaniaikana oli Etelä-Syyria, muodostettiin konferenssissa brittiläinen mandaatti, jonka tehtävä määriteltiin näin:
”Mandaatti on vastuussa laittamaan täytäntöön Englannin hallituksen 8.11.1917 antaman ja liittoutuneiden hyväksymän julistuksen (Balfourin julistus[4]) , jonka mukaan Palestiinaan perustetaan juutalaisille kansallinen, samalla kun vahvistetaan, että mitään sellaista ei tehdä, joka rajoittaa Palestiinan ei-juutalaisten yhteisöjen kansalais- tai uskonnollisia oikeuksia tai joka rajoittaisi muissa maissa asuvien juutalaisten oikeuksia ja poliittista asemaa.”[5]

Vuonna 1921 britit lohkaisivat Palestiinan mandaattialueesta 75% ja muodostivat siitä hashemiittisuvulle uuden kuningaskunnan, Trans-Jordanian, jonka alueelle juutalaisten asettuminen kiellettiin heti. Kansainvälisen lain, joka ei ole mikään systemaattinen lakikokoelma vaan kokoelma kansainvälisesti ratifioituja valtioiden välisiä sopimuksia, yksi periaatteita on ratifioitujen sopimusten kunnioittaminen. Tässä valossa voi täysin hyvin väittää, että YK:n vuoden 1947 jakopäätös, joka koski brittiläisestä mandaattialueesta jäljelle jäänyttä 25% on kansainvälisen lain vastainen.

Koko tuolloin uudelleen arabien ja juutalaisten kesken jaettavaksi otettu alue on kooltaan noin Uudenmaan läänin kokoinen. Vuoteen 1947 mennessä länsimaiden Turkin imperiumilta valtaamille Lähi-idän alueille oli perustettu kolme arabimaata, jotka maantieteellisesti hallitsevat moninkertaista aluetta Israeliin verrattuna. Väite, että arabien toiveet olisi jätetty huomiotta, on tässäkin valossa väärä.


 

Kannattaa lukea:

#2267 Vastauksia Israelia koskeviin väittämiin

28.10.2014 10:56

voi voi

#2268 ei

02.11.2014 07:31

vxxtu. oikeesti.... raamattu sano mitä sano miten ikinä. voisko ajatella et ees koittais antaa palestinaalle oman pläntin. tuskin niitä rakettei sen enempää tulee

tuskin joskis raamattua lukisin ni Jeesus ja Jumala Mullah tai mikä ikinä tätä halus

pää perxxestä ja otetaan suomalaisina ja ihmisinä osaa tähän ja lopetetaan sota

Sota? 1000 vuotta sit.... kelatkaa ny oikeest jos joku teiän läheinen kuolee pommiin tai rakettiin

Ei hauskaa?? toivottavasti kukaan ei joudukkaan kokemaan. 

voi voi.....


Vieras

#2270 Re: Tunneleista

04.11.2014 15:17

#2269: Tietoa: - Tunneleista 

 Yksi virheellinen tieto tuossa uutisessa on. Nimittäin (mielestäni) Gilad Shalit vaihdettiin n.tuhanteen eikä sataan palestiinalaistaistelijaan.
Kiitos linkistä!

Yle
Ulkomaat 4.11.2014

Israelin parlamentti Knesset on hyväksynyt lain, joka estää hallitusta vapauttamasta murhista tuomittuja vankeja ennenaikaisesti. Laki on tarkoitettu estämään terrorismista tuomittujen palestiinalaisterroristien vapauttamisen osana rauhansopimuksia tai hyväntahdon eleenä.

Asiasta kertovat Israelin tiedotusvälineet.

Uuden lain mukaan lautakunta, joka käsittelee vankien päästämistä ehdonalaiseen vapauteen ei voi ottaa käsittelyyn murhista tuomitun vangin tapausta ennen kuin hän on kärsinyt tuomiotaan ainakin 15 vuotta. Lautakunta ei myöskään voi ehdottaa vangin tuomion lyhentämistä lyhyemmäksi kuin 40 vuoteen.

Israelissa on herättänyt paljon kritiikkiä hallituksen päättämät palestiinalaisvankien vapautukset. Esimerkiksi palestiinalaisterroristien panttivangiksi ottama sotilas Gilat Shalit pääsi vapaaksi vain yli tuhannen palestiinalaisvangin vapautusta vastaan.

Laki ei ole takautuva, vaan se koskee sellaisia vankeja, jotka eivät vielä ole saaneet tuomiotaan. Laki ei myöskään rajoita Israelin presidentin armahdusoikeutta.

 

 

 

Juhani Starczewski

#2271 Kaikille suomalaisille tarkoitettu rukous ja paasto Matteus 6.luvun mukaan!

04.11.2014 22:01

 

NYT KOKO SUOMI RUKOILEMAAN JA PAASTOAMAAN!

 

Kaikille suomalaisille tarkoitettu rukous ja paasto Matteus 6.luvun mukaan!
Teemoina ovat perinteisen avioliiton puolustaminen sekä Israelin tukeminen! 

Almut, rukous ja paasto 
 

Matteus 6:1 Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne ihmisten nähden,
että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne, joka on taivaissa.

 

Matteus 6:6 Vaan kuin sinä rukoilet, niin mene kammioos, ja sulje oves, ja rukoile Isääs,
joka on salaisuudessa: ja Isäs, joka salaisuudessa näkee, maksaa sinulle julkisesti.

 

Matteus 6:16 Mutta kuin te paastootte, niin älkäät olko surulliset
niinkuin ulkokullatut; sillä he muuttavat muotonsa, että he ihmisiltä
nähtäisiin paastoovan. Totisesti sanon minä teille: he ovat saaneet palkkansa.
17 Vaan sinä kuin paastoot, niin voitele pääs ja pese kasvos,
18 Ettet ihmisiltä nähtäis paastoovan, mutta Isältäs, joka on salaisuudessa:
ja Isäs, joka salaisuudessa näkee, maksaa sinulle julkisesti.

 

Tervetuloa mukaan rukoilemaan ja paastoamaan!

Tietoa saa levittää!

....vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.

 

 

 


Vieras

#2272

08.11.2014 20:18

Uskonto on oopiumia kansalle, sanoi Mao ja totta se on.


Vieras

#2273 Re: Kiinasta tulossa maailman kristityin maa

10.11.2014 21:33

#2272: -  

 The Economist –lehti raportoi uusimmassa numerossaan kristinuskon nopeasta kasvusta Kiinassa, jossa kristityt ovat olleet ahtaalla ja toimineet ”maan alla” Mao Zedongin ajoista asti. Nyt kristityt ovat ottamassa yhä näkyvämpää roolia kiinalaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kotikirkkoja ja virallisia kirkkoja syntyy nopeasti.

Arvioiden mukaan Kiinassa oli vuonna 2010 58 miljoonaa protestanttia ja 9 miljoonaa katolilaista. Nyt kristinuskolla on jopa suurempi kannatus kuin kommunistisella puolueella, jonka vahvuus on 87 miljoonaa henkeä.

Indianalaisen Purduen yliopiston professorin Yang Fenggangin mukaan kristinusko on kasvanut vuodesta 1980 alkaen Kiinassa vuosittain kymmenen prosenttia.

Jos vastaava kehitys jatkuu, Kiinassa on vuonna 2030 jopa 250 miljoonaa kristittyä, eli enemmän kuin missään muussa maassa.

Myös Kommunistisen puolueen jäseniä on kääntynyt kristinuskoon. The Economist -lehden jutussa viitataan vuonna 2004 julkaistuun kiinalaiseen artikkeliin, jonka mukaan 3-4 miljoonaa
kommunistisen puolueen jäsentä olisi tullut kristityiksi

Ulkomaat
http://www.seurakuntalainen.fi

hetaxi

#2274 Re: Sdp:n Backman: Israel on pian saatava kuriin

11.11.2014 10:32

      #2159: Teemu Luukka, HS - Sdp:n Backman: Israel on pian saatava kuriin En aio allekirjoitttaa näin tumpeloa adressia. Ko. henkilö ei näköjään ole ollenkaan tutkaillut, mitä ja miten hamasilaiset toimivat, kun  altistavat niin rakennukset kuin ihmiset, omat kansalaisensa pommituksille alttiiksi. Eivät esim. anna ihmisten poistua sellaisen rakennuksen luota, jonka Israel  etukäteen ilmoittaa  pommittavansa, koska sinne on kassattu pommeja yms. 

 

Juhani Starczewski

#2275 Sisäministeri Päivi Räsäsen puhe

12.11.2014 21:31

 

2.11.2014

Israel-juhla Tapila-sali Espoo

Sisäministeri Päivi Räsäsen puhe

Arvoisa suurlähettiläs, hyvät juhlavieraat,

"Ihana maa on tullut osakseni, kaunis perintö on minulle annettu." (Ps 16:6) Näin ylisti kuningas Daavid aikoinaan Jumalaa, ja näihin sanoihin kiteytyy myös monen suomalaisen kiitollisuus omasta itsenäisestä maastamme. Suomalaisia ja israelilaisia yhdistää tämä ilo omasta maasta. Molemmat kansat tiedämme, että se ei ole itsestäänselvyys. On ilo saada tänään viettää kanssanne Israel-juhlaa.

Kun katsomme Israelin historiaa, näemme, että syytä juhlaan todella on. Koko historiansa ajan Israelin valtio on kamppaillut olemassaolonsa oikeudesta. Maata ympäröi joukko kansoja ja maita, jotka tähtäävät Israelin tuhoamiseen. Israelin valtio on syntymästään asti elänyt sodan keskellä. Tästä huolimatta Israel on kehittynyt vahvaksi demokraattiseksi ja moderniksi valtioksi, jonka koulutus, tiede ja innovaatiot ovat maailman huippuluokkaa.

Israel on pitkään elänyt Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin rakettitulen uhan alla. Viime kesänä tilanne jälleen kärjistyi, ja Israelin armeija suoritti operaation tuhotakseen maan alle kaivettuja tunneleita. Tunnelit oli rakennettu terroristisessa tarkoituksessa, niiden kautta oli tarkoitus tehdä israelilaisiin siviileihin kohdistettuja terroritekoja. Siviileihin, lentokenttään ja jopa energialaitoksiin kohdistetut raketit ja terroristitunnelit kertovat siitä tosiasiasta, että Gazaa hallitsee todellinen terroristijärjestö.

Tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää Pohjoismaissa tänä syksynä käytyä keskustelua Palestiinalaishallinnon tunnustamisesta valtioksi. Keskustelu sai alkunsa Ruotsin uuden hallituksen aikeista tunnustaa Palestiinan valtio, joka toteutui tällä viikolla. Alkuviikosta uutisoitiin, että palestiinalaiset haluavat oman valtion viimeistään vuonna 2017. Asiaa käsiteltiin myös Pohjoismaiden neuvostossa Tukholmassa vasemmistososialistisen ryhmän aloitteesta ja siitä äänestetään toukokuussa Pohjoismaiden neuvostossa. Suomessa Palestiinalaishallinnon tunnustaminen ei ole näköpiirissä, sillä asiasta ei ole ulkopoliittisen johdon kesken yksimielisyyttä. Pidän hyvänä, että myös presidentti Sauli Niinistö otti hiljattain selkeästi kantaa asiaan.

Oslon sopimuksen mukaan kaikista avoimista kysymyksistä tulee päättää neuvottelujen tuloksena. Palestiinalaishallinnon profiilin nostaminen kohti itsenäistä valtiota riitaisella tavalla voi kärjistää Lähi-idän konfliktia ja estää rauhan löytymiseksi tarvittavia kompromisseja. Palestiinaa ei pidä tunnustaa valtioksi ilman Israelin kanssa neuvoteltua rauhansopimusta. Suomen ja EU:n tulisi ensisijaisesti tukea pyrkimyksiä rauhanneuvottelujen jatkamiseen. Yksipuolinen julistus ei edistä rauhaa alueella, eikä ratkaise avoimia kysymyksiä. Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen ei auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä. Erityisen ongelmallista on, että EU:n ja Yhdysvaltojen terroristijärjestöksi luokittelema Hamas kuuluu tälläkin hetkellä palestiinalaisten yhtenäishallitukseen. Hamas ei ole luopunut väkivallasta tai tavoitteestaan tuhota Israelin valtio.

Turvallisuus on valtiolle kaiken kehityksen perusta. Niitä ovat myös ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja ihmiselämän kunnioittaminen. Vain yhteiskunta, jossa kunnioitetaan ihmiselämää, voi tuottaa hyvinvointia. Näitä terroristihallinnon alla elävillä palestiinalaisilla ei ole. Palestiinalaishallinto ei ole osoittanut merkkejä pyrkimyksistä parantaa kansan ihmisoikeuksia. Tässä mielestäni Euroopan Unionin tulee olla nykyistä johdonmukaisempi ja vahvempi ihmisoikeuksien puolustaja. EU rahoittaa palestiinalaishallintoa. Samalla sen tulee vahvemmin vaatia ihmisoikeusreformeja palestiinalaishallinnon taholta. Israelilainen voi väärin kohdelluksi tullessaan ajaa asiaansa riippumattoman oikeusjärjestelmän kautta. Tällaisia mahdollisuuksia ei palestiinalaishallinnon alla elävillä ihmisillä ole.

Israelin valtiolla on oikeus olemassaoloon YK:n päätöslauselmien nojalla. Israel on sananvapautta ja ihmisoikeuksia kunnioittava demokratia, jolla on velvollisuus huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta sekä puolustaa alueellista koskemattomuuttaan. Rauhanprosessin käynnistäminen on käytännössä mahdottomuus, jos toisen osapuolen tavoitteena on Israelin tuhoaminen. Perusedellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle on yhteiskuntarauha ilman sotaa ja välitöntä terrorismin uhkaa.

Hyvät ystävät,

Israel on historian valossa erityinen kansa kansojen joukossa. Israelin kansan historia on ketju todistuksia siitä, miten surkeimmasta hävityksestä ja ahdingosta voi selviytyä, miten elämän liekki ja tulevaisuuden toivo on yhä uudestaan ja uudestaan syttynyt vaikeuksien hetkellä. 

Kuinka moni olisi uskonut ennen vuotta -48, että muinaisen Israelin alueelle syntyisi itsenäinen Israelin valtio, lähes 2000 vuotta Jerusalemin temppelin hävityksen jälkeen? Kuinka moni olisi uskonut, että hajallaan elävät juutalaiset kootaan satojen vuosien jälkeen isien synnyinsijoille, aivan kuten profeetta Hesekiel ennusti: ”Minä otan teidät pois pakanakansoista ja kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne.” (Hes. 36:24).

Olemme viime aikoina kuulleet huolestuttavia uutisia antisemitismin kasvusta eri puolilta Eurooppaa. Uutiset ovat kuin toisintoja ajalta ennen toista maailmansotaa. Antisemitismin kielelliset ja fyysiset ilmenemismuodot kohdistetaan yksilöihin ja heidän omaisuuteensa, juutalaisen yhteisön instituutioihin tai uskonnollisiin tiloihin. Vaikein tilanne on tällä hetkellä Unkarissa. EU:n perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksen mukaan 48 prosenttia Unkarissa asuvista juutalaisista harkitsi muuttamista maasta turvallisuuteen kohdistuvan uhkan takia. Ruotsin Malmössä antisemitismi on purkautunut esimerkiksi uhkailuna ja kotien töhrimisenä. Väkivallan pelko on ajanut monia muuttamaan pois kodeistaan. Tarvitaan määrätietoisia toimia koko Euroopan tasolla antisemitismin pysäyttämiseksi.

Corrie ten Boom, joka joutui keskitysleirille autettuaan juutalaisia sodan aikana, kertoo kirjassa Kätköpaikka sisarensa Betsien sanoista vähän ennen hänen kuolemaansa. Betsie sanoi: "…täytyy kertoa ihmisille, mitä olemme oppineet täällä. Meidän täytyy kertoa heille, että ei ole olemassa niin syvää kuilua, etteikö Hänen rakkautensa olisi suurempi. Ihmiset kuuntelevat meitä, Corrie, koska olemme olleet täällä." Niin Corrie tekikin, hän puhui yliluonnollisen anteeksiannon voimasta. Emme saa unohtaa, mitä leireillä tapahtui. Emme halua sen toistuvan. Sovituksen voimasta ja mahdollisuudesta ihmisten välillä meidän on kuitenkin kerrottava.

 

Hyvä juhlaväki,

Israel tarvitsee ystäviä. Raamattu kertoo meille Ruutista, mooabilaisesta nuoresta leskestä, joka seurasi edesmenneen miehensä äitiä, Noomia, Betlehemiin. Noomi kehotti häntä jäämään omaan maahansa, mutta Ruut vannoi uskollisuutta anopilleen sanoen: "Mihin sinä menet, sinne minäkin menen, ja mihin sinä jäät, sinne minäkin jään; sinun kansasi on minun kansani, sinun Jumalasi on minun Jumalani. Missä sinä kuolet, siellä minäkin tahdon kuolla ja sinne tulla haudatuksi." Tällaisia ystäviä Israel tarvitsee. Ystäviä, jotka tiukankin paikan tullen ovat valmiita kulkemaan yhtä matkaa Israelin kanssa.

Israel on läheinen meille kristityille ennen muuta sen vuoksi, että se on maa, jossa on syntynyt, kasvanut, elänyt, kuollut ja noussut ylös kuolleista Vapahtajamme Jeesus. Hän on elävä muistutus siitä, että ”pelastus on juutalaisista” (Joh 4:22). Jeesus on juutalaisen kansan lahja koko maailmalle, ihmiseksi syntynyt Jumala, kirjoituksissa luvattu Messias ja kuoleman ja kärsimyksen voittaja. ”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille, niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö” (Joh. 14:27).

Tämä rauha on tarkoitettu kaikille ihmisille ja kaikille kansoille, alkaen juutalaisista, myös palestiinalaisille ja meille suomalaisille. Se merkitsee sovintoa syntisen ihmisen ja pyhän Jumalan välillä mutta myös sovintoa ja anteeksiantamista ihmisten kesken. Lapsuuden kodissani arvokkain huonekalu oli vitriini, joka sisälsi vanhempieni häälahjaksi saadun kahvikaluston. Pienenä koululaisena uhmasin kieltoa ja keikuin vitriinin päällä, jolloin se kaatui, lasiovet halkesivat ja astiat menivät pirstaleiksi. Vain yksi posliinikermakko jäi ehjäksi. Tilanne oli kaamea, äiti konttasi lattialla itkien ja sirpaleita keräten. Tajusin, etten pysty millään tavoin korvaamaan tai korjaamaan tekoani, en tohtinut edes pyytää anteeksi. Muutaman tunnin ulkona pakoiltuani äiti huuteli minut luokseen, pyysin anteeksi ja sain anteeksi. Olen ihmetellyt, ettei hän ole koskaan muistuttanut tuosta teosta.

Jokaisen elämästä löytyy asioita, jotka ovat käsissämme särkyneet eikä meillä ole enää keinoja tehdä sirpaleista uutta. Elämämme maailmassa, jossa Jumalan luomaa kaunista on rikottu ja tuhottu. Mutta se, mihin aiheuttamamme tuhon keskellä voimme tarttua, on sovitus, anteeksi pyytäminen ja anteeksiantaminen. Jos vanhemmat voivat armahtaa omia lapsiaan, vielä enemmän taivaallisen isämme armo on täydellinen. Profeetta Jesajan sanoin: "Minä, minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi itseni tähden, enkä sinun syntejäsi muista." Tässä täydessä anteeksiantamuksessa on perusta myös sille rauhalla, jota tänään toivotamme Jerusalemille.

Hyvät ystävät,

Kiitän mahdollisuudesta tuoda tervehdykseni tähän tilaisuuteen. Haluan yhtyä rauhan toivotukseen Psalmin 122 sanoin "Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat".

 

 

 

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…