Jyväskylä ei talvikunnossapidä jalkakäytäviä 1.1.2014 jälkeen

Näin on

#76 Kiinteistövero

16.12.2013 14:09

#75 Re: Minä en maksa muiden kuluja

Väännetään rautalangasta


Vuotuinen kiinteistövero otettiin käyttöön vuonna 1993 korvaamaan hajanaista kiinteistöihin kohdistuvaa verotusta. Kiinteistövero korvasi kiinteistöjen harkintaverotuksen, asuntotulon verotuksen ja KATUMAKSUN. Samassa yhteydessä poistettiin manttaalimaksu.

4 § (15.7.2005/547)
Kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Tontinomistajan velvollisuutena on kuitenkin, jollei 8 §:stä muuta johdu, pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä. Lisäksi tontinomistajan velvollisuutena on tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit sekä pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä.
Tontinomistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.
Pyörätien sekä rakenteellisesti toisistaan erottamattoman jalankulku- ja pyörätien kunnossapito kuuluu kunnalle sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään.8 § (15.7.2005/547)

8 § (15.7.2005/547)
Kunta voi päätöksellään ottaa kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajalle 4 §:n mukaan kuuluvista kunnossapitotehtävistä yhden tai useamman tontin osalta, kaikilla asemakaava-alueilla tai asemakaavan määrätyllä osalla.

Jos pientalovaltaisella alueella ei saavuteta tämän lain mukaista kunnossapidon tasoa tai jos kunnossapitotehtävät jakautuvat alueen tontinomistajien kesken erityisen epätasapuolisesti, kunnan on päätöksellään otettava kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajille 4 §:n 1 momentin mukaan kuuluvista kunnossapitotehtävistä. Edellytyksenä kuitenkin on, että kunnossapito voidaan järjestää tarkoituksenmukaisena alueellisena kokonaisuutena ja että alue soveltuu koneelliseen kunnossapitoon.

Tuossa sulle rautsikkaa

#77 Re: Kiinteistövero

16.12.2013 14:13

#76: Näin on - Kiinteistövero 

 

14 b § (15.7.2005/547)

Kunta voi vuosittain periä 8 §:n 1 ja 2 momentissa sekä 13 §:n 1 momentissa tarkoitetuista, huolehtiakseen ottamistaan, kunnossapito- ja puhtaanapitotehtävistä aiheutuneet kustannukset kyseisten alueiden yleiseen käyttöön luovutettujen katujen varsilla olevien tonttien omistajilta.

Valitse nimimerkki

#78 Re: Re: Re: Minä en maksa muiden kuluja

16.12.2013 14:13

#75: >Samaa mieltä - Re: Re: Minä en maksa muiden kuluja

Maksathan sinä kuitenkin. Terveydenhuolto ynnämuut joihin verorahoja käytetään. Ei niitä sinun maksamiasi rahoja vain sinun hyväksesi käytetä. Maksaisin ennemmin lisää kiinteistöveroa, kuin maksaisin yksin kulut tienpätkän hoidosta jota en edes pihani eteen ole halunnut. Tämä asettaa kaupunkilaiset täysin eriarvoiseen asemaan, vastapäätä naapurille ei tule mitään lisäkuluja koska tie sattuu menemään meidän puolella. Samanlainen omakotitalo heilläkin on. Eikä se siitä kolaamisesta ole kiinni, käytännössä työssäkäyvän vain on mahdotonta pitää tie kunnossa arkisin.Miettikää nyt vähän. Ja jos jokainen kiinteistön omistaja  yksinään maksaa huoltoyhtiölle palvelusta,on se yksittäiselle paljon kalliimpi kuin se että kerrostalossa kaikki asukkaat yhdessä jakavat kulut. Jonkilainen jaettu vastuu omakotutaloalueilla toimisi paljon paremmin  ja olisi tasapuolisempi. Kyllä on taas urpoja liikneellä.


Vieras

#79

16.12.2013 14:15

Sitäpaitsi ihan samanlailla sinä niitä jalkakäytäviä käytät kuin me kiinteistön omistajatkin. Miten niin niiden kulut eivät siis kuulu sinulle?

Vieras

#80

16.12.2013 14:17

Kiinteistöverohan riippuu esimerkiksi tontin koosta, ja muista tekijöistä. Sinä maksat siis vähemmän kerrostalossa kuin me kiinteistön omistajat omakotitaloalueilla.
ei talvikunnossapitoa

#81 Re: ketä koskee

16.12.2013 14:46

#59: - ketä koskee

Pelkästään Keihäsmiehenkadulla , Kypärämäessä koskee n.10 taloutta. Eli varmastikin enemmällä kuin 80 taloudella tämä ongelma.


Vieras

#82 Re:

16.12.2013 14:49

#80: -

Asun kerrostalossa ja kävelen tyytyväisenä kolaamianne jalkakäytäviä,se on aivan  totta. Haluan maksaa vain sen mikä minulle lain mukaan kuuluu,tämä maksu ei ole sellainen. Lain ja nämä kunnalliset päätökset ovat  teidän rakkaat poliitikot aikaansaaneet. He tekevät päätökset ja niiden perusteellä adressit. Sillä varmistaa kannatuksen taas seuraavissa vaaleissa.


Vieras

#83

16.12.2013 15:03

Mutta sitä en ymmärrä,miksi juuri kiinteistölliset ihmiset olisivat velvollisia huolehtimaan kaduista, eiväthän he niistä mitään hyödy, sen enempää kuin kerrostalollisetkaan. Ja kyllähän hultoyhtoyhtiöt pyytänevät lisämaksuja lisätöiden takia myös kerrostaloilta. Miksi kiinteistön omistaja on vastuussa tiestä jota ei millään tapaa itse omista saatika siihen ole halunnut. Eivätkö jalkakäytävät ole ns. Kaikkien yhteisiä ja näin ollen niiden hoitamisesta tulevat maksutkin yhteisiä?
Tutkija

#84 Päätöksen valmistelijat

16.12.2013 17:27

Tämä päätös on valmisteltu kaupunkirakennelautakunnassa osana Jyväskylän kaunpungin talousarvion valmistelua.
Tiedote asiasta 24.9. 2013 http://www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/arkisto/1/0/63686
Kapunkirakennelautakuntaan kuuluvat seuraavat henkilöt:
http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/lautakunnat/kaupunkirakenne
Toivottavasti virkamiesesittelijä on tuonut tämän päätöksen vaikutukset ja seuraukset päättäjien tietoon niin, että he ovat tienneet mistä ovat päättäneet. Oliko karttamateriaali käytössä ? Kerrottiinko miten epätasa-arvoisesti päätös kohtelee tontin omistajia sattumanvaraisesti. Kerrottiinko kuinka kaupunki ottaa yhteyttä asianosaisiin ja miten neuvotaan järjestämään muutoksesta johtuva katujen hoito. Kerrottiinko, että päätös koskee keskeistä osaa katuverkon piirissä olevista pientaloista jne. Toivottavasti ! Sillä jos päättäjillä oli kaikki se tieto mitä seurauksia päätös aiheuttaa, niin ainakin seuraavissa vaaleissa on muutama nimi muistissa. Mutta jos kaikkea tietoa ei ollut tiedossa, niin nyt olisi rehellistä tulla kertomaan omin kasvoin ja nimin, että taisi olla huono päätös


Vieras

#85

16.12.2013 17:47

En pysty jalkakäytävän lumitöitä hoitamaan. Taivaalta tulevat lumet ehkä saisin vielä pois, mutta en koneiden jalkakäytävälle sairaampia lumivalleja. Olen ostanut Vahverontieltä omakotitalon sillä tiedolla, että kaupunki hoitaa jalkakäytävät. Eli joudun myymään talon pois, jotta voin jatkaa työssäkäyntiä ja vältyn vahingonkorvausvaatimuksilta. Kaupunki on asukkaitaan varten olemassa ja veroja maksetaan sen vuoksi, että kapunki järjestää palvelut. Nyt kaupunki mahdottomilla vaatimuksilla ajaa minut pois kodistani. Mitä varten kiinteistöveron olen maksanut? Vahverontiellä asuu paljon vanhempia asukkaita, olen huolissani myös heidän puolestaan.
Mikä pyllähdys

#86 Epätasa-arvoista kohtelua

16.12.2013 19:06

Tätä samaa asiaa on puitu muissakin kaupungeissa, mm. Kuopiossa.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kaupunki-toimii-laillisesti/1268022
Vielä en ole löytänyt paikkakuntaa, jossa olisi päädytty näin epäkäytännölliseen ja kokonaisuuden kannalta toimimattomaan järjestelyyn kuin nyt Jyväskylässä.
Päättäjiin pettynyt

#87 Re: Päätöksen valmistelijat

16.12.2013 19:50

#84: Tutkija - Päätöksen valmistelijat 

 Uskomatonta, että esitys on tehty jo 24.9.13. Suosittelen kaikkia meitä jalkakäytävän puolella omakotitaloissa asuvia lukemaan kaupunkirakennelautakunnan jäsenten nimet ja antamaan heille palutetta päätösesityksestään. Tiesivätkö he mitä päätös merkitsee niille vanhuksille ja vähätuloisille, jotka eivät pysty itse enää kolaamaan jalkakäytävää tonttinsa kohdalta.Maksettava kiinteistövero on  kuintenkin sama kuin kadun toisella puolella asuvallakin, vaikka heille ei tule 1.1.2014 alkaen mitään velvoitteia tai kustannuksia kadun jalkakäytävän hoidosta.

Etelän hetelmillä erilaista?

#88 Re: Lainvastaista?

16.12.2013 21:15

#2: liikuntarajotteinen minua surettaa - Lainvastaista?

Saahan sitä epäillä perustuslainvastaiseksi, mutta ei taida Suomen perustuslaissa olla paljonkaan puhetta jalkakäytävien aurausvastuista.

Lähinnä muualla asuneena tämmöinen hieman huvittaa. Täällä päin kaupunki hoitaa aurauksen, mutta perii yksityisiltä maksun, jos eivät ole hoitaneet hommaa itse/muuten. Kaupungin perimä maksu on ihan maksettavissa, koska se on hieman erilainen pientalojen kuin kerrostalojen kohdalla; jollain tapaa jyvitetty talon asukasmäärän mukaan. Muistelisin, että haettiin aikanaan lääninhallituksesta järkeistystä asiaan, kun kaupunki alkuun rokotti pientalojen asukkaita melko kovalla kädellä...

Asiakas

#89 Re: Re: Lainvastaista?

17.12.2013 06:53

#88: Etelän hetelmillä erilaista? - Re: Lainvastaista?

Tuohan tuntuukin järkevältä tavalta hoitaa asiaa. Voisiko kaupunki panna toimeksi ! Ensi alkuun olisi hyvä informoida asukkaita mikä olisi laskun suuruus (arvio), sen perusteet jne. Sen jälkeen tarjous tonttien omistajalle tarjous palvelusta saatteella, että kun tämän allekirjoitat, niin "katumaksusi" on nn euroa ja yhtiö/kaupunki hoitaa katusi.


Vieras

#90

17.12.2013 07:30

Kun saataisi kaupungilta edes joku tiedote asiasta, itsekään en tästä tietäisi ilman naapuriani. Meille ei tule keskisuomalaista enkä käy säännöllisesti lukemassa kaupungin sivuja. Jos tosiaan näin on tarkoitus tapahtua vuoden alusta, pitäisi ihmisillä olla vähän etumatkaa niiden hiekkojen ja huoltoyhtiöiden hankkimiseen.

Vieras

#91 Auraus

17.12.2013 07:39

On kaksi vaihtoehtoa: vähentäkää kunnossapito kustannukset kiinteistöveron määrästä, tai älkää maksako ollenkaan vaan "säästäkää" se myös omista kuluista...

Vieras

#92 Ongelmia

17.12.2013 08:05

Olipa mielipide mikä tahansa niin ongelmia tuosta päätöksestä syntyy varmasti. Itse ainakin alan kolaamaan jalkakäytävää ihan omatoimisesti. Kolaan sen juuri silloin kuin se minulle sopii. En siis herää yhtään sen aikaisemmin kuin ennenkään vaan hoidan jalkakäytävän kunnossapidon vasta töiden jälkeen n. klo 17. Valitettavasti mikään muu aikataulu ei minulle sovi. Mikäli työpäivän aikana sataa lunta yli tuon 2cm niin ihmisten pitää vain oppia kävelemään varovasti. Otan myös käyttööni tuon "Ei talvikunnossapitoa" -kyltin.

Vieras

#93 Re:

17.12.2013 08:40

#90: -

Kaupungilla on velvoite lakiin pohjautuen tiedottaa KIRJEELLÄ niitä kaupunkilaisia joita asia koskee. Tiedoksianto katsotaan vastaanotetuksi 7 päivän kuluttua sen lähettämisestä. Velvoitteesta on siis tiedotettava muutenkin kuin vain netissä tai puskaradiossa.


Vieras

#94 Re: Ongelmia

17.12.2013 08:44

#92: - Ongelmia 

Tämä on ehdottoman oikea asenne. Altek tulee ilmeisimmin lähestymään kadunhoitotarjouksilla ongelmakatujen (=katujen joilla liikennettä on paljon) kiinteistönomistajia. Ketään ei voi palvelun hankintaan pakottaa ja kadunkäyttäjien on ymmärrettävä se, että työnjälki on erilainen kolalla kuin pyöräkuormaajalla tehden.

400 000 euron "säästö" perustunee suurilta osin siihen olettamukseen, että kiinteistöt ryhtyisivät jatkossa vastaanottamaan Altekilta laskuja 400 000 euron edestä. Kaupungin menopuoleen tämä säästöpäätös tuskin näin suuresti vaikuttaa.

Hoidetaan hommat itse omalla aikataululla, autetaan naapurin eläkeläistä ja annetaan kadunkäyttäjien valittaa huonosta talvikunnossapidosta.


Vieras

#95 Joka tapauksessa

17.12.2013 08:59

Ihan perusasia: kaupunki tekee jalkakäytävät/pyörätiet, mihin haluaa ja millaisina haluaa. Ei mitenkään voi olla oikein, että se talojoukko, jonka puolelle jalkakäytävä tehdään, joutuu vielä maksamaan ekstrahintaa siitä, että sivulliset ihmiset kulkevat niillä, metelöivät, heittelevät roskia, rikkovat aitoja ja maalailevat tägejä (kaikista näistä on käytännön kokemuista!). Kustannukset kaikille, jotka ovat joskus jalkakäytävillä kävelleet tai aikovat niillä kävellä...

Vieras

#96

17.12.2013 09:32

Kohtuutonta taloyhtiöille muutenkin kohonneiden asumiskustannusten vuoksi. Varsinkin Jyväskylän kaupunki on nostanut kaikilla tahoilla taksojaan.

Vieras

#97

17.12.2013 12:43

Mikäli kaupunki luopuu nykykäytännön mukaisesta jalkakäytävien talvikunnossapidosta, ainoa oikea tapa on jakaa kustannukset tasapuolisesti kaikkien käyttäjien kesken katumaksuna. Kaupunki hoitakoon kuitenkin edelleenkin kaikkien jalkakäytävien aurauksen ja hiekoituksen.
Ihmisyys kunniaan

#98 Paha mieli

17.12.2013 18:27

Minä en kylläkään edes kehtaisi kulkea sellaisen vanhan miehen ohi joka vähillä voimillaan yrittää lykkiä kolalla sitä lumi/sohjo/jääpaljoutta.

Vieras

#99

18.12.2013 04:24

OHOH, KAAMEAMPAA OLE vielä kuullut, vetää VERTOJA Pol Potin Kauksille !

Vieras

#100

18.12.2013 07:41

Kaupungin päättäjät tehneet hyvin hätiköidyn mukamas rahaa säästävän päätöksen. Kiinteistöjen omistajat asetetaan hyvin eriarvoisiin asemiin katujen ja kevyenliikenteen väylien perusteella. Kiinteistöveron pitäisi riittää, ei ylimääräisiä maksuja.