Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

#327

07.04.2014 19:53

http://www.northland.eu/fi-fi/ura-northlandilla/avoimet-tyopaikat

 

Autattaisiko  joku  tuossa ruotsinkielisessä osiossa? Vi ses!


Vieras

#328

08.04.2014 22:39

On olemassa asioita, joita ei voi korvata millään rahalla. Yksi sellainen on Lapin puhdas luonto.

Sinä päivänä, kun jokien vedet ovat vähänkään saastuneet kaivoksista, pohjavedet pudonneet jättäen hillamättäät kuiville ja ilmassa kiiltelee miljardien lumikiteiden sijasta kaivospöly, on menetetty jotain käsittämättömän arvokasta.

Eikä tämä nykyisten kaivosuutisten perusteella olisi mitenkään mahdoton asia tapahtuvaksi, Hannukaisen seurauksena.

Kunnan keskustalaiset ovat myymässä Hannukaisen mökkiään, mutta eivät tunnu olevan selvillä edes sen etäisyydestä mahdolliseen kaivokseen.
Mistä kaikesta muusta eivät ole selvillä? Onko kaivos heille vain karttaan piirretty läikkä, joka sijaitsee siellä jossakin ... ? Siltä se kommenteista tuntuu.
Voisivat ynnätä yhteen kaikki tämän hetkiset maan kaivosongelmat, ja myös rajajoen toiselta puolen.
Alkaisko silloin pääkopassa raksuttamaan, kuinka on oma tietous vajavaista?

Entinen vasemmistolainen

#329 Vasemmistolaisetko antavat luonnonvarat äärikapitalistille ?

09.04.2014 10:02

Jo on aikoihin eletty kun kolarin vasemistolaiset kannattavat hannukaisen kaivoksen antamista kanadalaiselle äärikapitalistiselle kaivosyhtiölle. Onko aate hukassa koko vasemistolla, siltä näyttää. Olen entinen vasemistolainen kun ollen huomannut, että se ei ole pienen ihmisen asialla vaan ovat kateelisia ja haluaa kostaa kaikille, jotka yrittävät jotakin. Hävetkää kolarin valtuutetut jos sen teette. Kolari ei saa veroja kaivokselta edes ja kaivosmiehet tulee ulkomailta pienellä palkalla se on tosi. Miten luonnon käy, sitä ei enää tehdä uutta, varsin lappilaista puhdasta luontoa, miten kalastus ja marjastua, entä poronhoito. Kun turistit häipyy niin kusessa ootte, uskokaa hyvällä. Ettäkö lue lehtiä, mitä tapahtu Talvivaarassa ja moneessa muussa kaivoksessa, vituralleen mennee.

HALOO

#330 VOI HYVÄÄ PÄIVÄÄ

09.04.2014 21:30

Käsittämätöntä, järkyttävän tyhmää, lyhytnäköistä toimintaa.

Vieras

#331

10.04.2014 11:15

Tänään Hesarissa, mielipidekirjoitus Hannukaisen kaivosta vastaan.

Kuten kirjoittaja sen sanoo, lääniä virkistykseen sanotaan riittävän toisaalla. Matkailijoiden kohdalla se toisaalla, tarkoittaa muita tunturikohteita, muita luontokohteita.

Maailman parhain latuverkosto (sitä Ylläksen 330 km varmastikin on) sen sijaan olisi hyödytön. Sille ei olisi enää käyttäjiä.
Turistit voivat mennä muualle, mutta kolarilaiset ja paikalliset yrittäjät ja paikalliset investoinnit eivät voi, aivan kuten kirjoittaja sanoo. Matkailun työpaikat ja investoinnit näivettyisivät luonnon mukana.

Onko kunnan toiminnassa mitään järkeä?
Tuhotaan olemassaoleva loistava, osin ainutlaatuinen tuote, jota voidaan kehittämällä, luontoa ja ympäristöä kunnioittaen, saada tuottavammaksi, ympärivuotisemmaksi työllistäjäksi. Samalla säilyisivät mahdollisuudet ihmisten elämälle omanlaisessa ainutlaatuisessa ympäristössä. Samalla voitaisiin myös säilyttää t. kehittää luonnonantimiin, porotalouteen ja kulttuuriin liittyviä toimintoja.

Matkailun kautta kunta saa n. 100 milj. euroa /vuosi jo nyt.
Eikö ole melkoista järjen köyhyyttä riskeerata puhdas luonto, tämä maailman paras latuverkosto, hyvien yritysten tulevaisuus, työpaikat? Samanaikaisesti tulot kunnalle suhteessa investointien määrään, pakkostakin otettavaan velkaan, eivät olisi missään suhteessa saataviin tuottoihin ja aiheutuviin menetyksiin.


Vieras

#332 Suuri kiitos Heli Kaulaselle !

10.04.2014 12:00

On hienoa, että vihdoin on saatu adressi tälle äärimmäisen tärkeälle asialle. Toivottavasti ei olla liikkeellä liian myöhään, sillä kaivoshankehan on ollut vireillä jo vuosia ilman, että sitä on näkyvästi vastustettu, jolloin Kolarin kunnallispoliitikoille on ehkä syntynyt käsitys, että sillä on enemmistön hyväksyntä. Nyt näyttää kaivosta vastustavien ja sitä kannattavien välit kiristyneen epäasiallisellekin tasolle saakka, jolloin järki ei enää välttämättä voita, vaan päätöksentekijöillä voi olla mielessä näyttämisen halua - katsotaan kuka päättää kun on valtuudet annettu !

Mielestäni tälle uhkaavalle katastrofille pitäisi saada lisää valtakunnallista näkyvyyttä ja nimekkäitä kasvoja pelastamaan ainutlaatuinen luonto ja matkailuelinkeino. Ketä sellaiset henkilöt voisivat olla ? Adressit ja niihin kirjoitut kommentit pitäisi myös saada päättäjille luettavaksi ajoissa kuin myös faktat kaivoshankkeen tuhoisista vaikutuksista sekä Kolarin kunnan elinkeinorakenteesta - siitäkin taitaa olla puutteellista tietoa kaivoksen kannattajilla!

Vaikea uskoa, että Suomen väitetään olevan demokraattinen ja edistyksellinen maa - lainsäädäntö ja virkamiesten sekä poliitikkojen toiminta tällaisessakin asiassa muistuttaa kyllä enemmän jotakin afrikkalaista kehitysmaata !
j

#333 Re: Suuri kiitos Heli Kaulaselle !

10.04.2014 16:52

#332: - Suuri kiitos Heli Kaulaselle !

kuulehan vieras.vaikka olen kolarilainen niin en tiedä kolarin "monipuolisesta"elinkeino rakenteesta mitään.kertoisitko.kyllä näillä sivuilla näyttää kirjoittelevan etelän varekset.kommentit ovat sellaisia joissa ei ole minkäänlaisia faktoja 2000-luvun kaivostoiminnasta.


Vieras

#334 Re: Re: Suuri kiitos Heli Kaulaselle !

10.04.2014 17:32

#333: j - Re: Suuri kiitos Heli Kaulaselle !

Niin, luepas viesti oikein, siinä puhutaan Kolarin elinkeinorakenteesta ( ei monipuolisesta ). Kolari on Suomen eniten matkailusta riippuvainen kunta,  jos et sitä tiennyt. Puolet Kolarin tuloista tulee matkailusta ! Turha kuvitella, että kaivostoiminta tuo tuloja matkailun lisäksi. Jos kaivos tulee, matkailu surkastuu. Kaivostoiminta ei tuo kuin muutaman työpaikan ja valtaosa kaivosmiehistä tulee Baltian maista ja Puolasta yms. Ilman matkailua Kolarin kunta menee konkurssiin, ei sitä kaivostoiminta ylläpidä. Eivät kanadalaiset ja puolalaiset maksa veroja Kolariin.

2000-luvun kaivostoiminnasta on kyllä riittävästi tietoa olemassa, lue lehtiä ja kuuntele ja katsele uutisia - Talvivaaran piti pelastaa Kainuun talous ja kuinkas kävikään , Sotkamolle ei tullut verotuloja suurista lupauksista huolimatta, vesistöt tuhottu samoin kuin lähialueet kilometrien säteellä kaivospölyn peitossa jne.  Talvivaaran prosessi on muualla maailmassa, mm. Australiassa todettu mahdottomaksi, joten se on sielläkin todettu käyttökelvottomaksi. Tämä vain esimerkkinä siitä millaista on 2000-luvun kaivostoiminta Suomessa ja yhtä uskottavalta tuntuu myös Hannukaisen hankkeen YVA-selvitys ym. lupaukset kaivostoiminnan vaarattomuudesta.

On se uskomatonta kuinka monet kolarilaiset eivät ymmärrä luontoarvojen päälle mitään, vaan ovat valmiit jopa kiihkomielisesti tuhoamaan kaiken muutaman luvatun työpaikan vuoksi ja vain lyhyellä tähtäimellä. Jos ainutlaatuinen luonto tuhotaan, niin se on sitten mennyt eikä sitä mikään enää korjaa. Ylläksellä on myös tuhansia loma-asuntoja, joihin tuhannet suomalaiset ovat investoineet useita satoja miljoonia euroja ja he maksavat Kolariin merkittävät kiinteistöverot ja tuovat vuosittain merkittävän tulon paikallisille yrityksille. Tämänkinkö kolarilaiset valtuutetut katsovan olevansa oikeutetuja tuhoamaan ilman, että asianomaisilla kärsijöillä on mitään sanan sijaa ? Haloo onko teikäläisillä kaikki inkkarit kanootissa ? Ajattelepa asioita vähän laajemmin ja kauaskantoisemmin kuin olet tähän asti tottunut ! Kuinka perustelet jälkipolville, jotka varmasti ovat nykyisiä fiksumpia, tällaiset katastrofaaliset hankkeet ?

j

#335 ei puolasta eikä somaliasta

11.04.2014 11:58

talvivaaran ongelmat eivät ole vaikuttaneet sotkamon matkailuun negatiivisesti.vieras höpöttää ,että kaivokseen tulosi työntekijät puolasta ja baltian maista.kittilän kaivoksella ei ole yhtään puolalaista eikä somaliasta.työntekijät ovat naapurikunnista ja muualta suomesta.ei kannatte kirjoittaa joutavia.
Ällikällä lyöty

#336 Tyrmistynyt tällaisesta hankkeesta

11.04.2014 19:42

Herra j on selvästikin kiinnostunut Hannukaisen kaivoshankkeen vaikutuksista kun ottaa kantaa keskusteluun - kiitos siitä hänelle ! Monet kolarilaiset ovat niin syvällä poteroissaan puolustamassa kaivosta, että ääni ei enää kuulu poteroon eikä sieltä ulos.

Vertailu Talvivaaraan ja Vuokattiin ontuu melko pahasti, sillä ensinnäkin Talvivaara sijaitsee yli kaksi kertaa niin kaukana Vuokatista kuin Hannukainen Äkäslompolosta: Talvivaarasta Vuokattiin on yli 15 kilometriä kun Hannukaisista Äkäslompoloon seitsemän kilometriä, molemmat linnun tietä niin kuin pölykin kulkee. Lisäksi Vuokatti on enemmänkin eri liikuntalajien suorituspaikka kun taas Ylläs on luontomatkailukohde, jota nimenomaan markkinoidaan puhtaalla ja aidolla Lapin luonnolla ja Euroopan puhtaimmalla ilmalla. Tämän vuoksi matkailijat ovat tulleet Ylläkselle, eivät tutustumaan Euroopan suurimpaan avolouhokseen ! Kyseessä on myös koko alueen imago ja kun se menee, niin turha on yrittää todistella matkailijoille, että he ovat väärässä - siinä vaiheessa he ovat jo menneet parempiin matkailukohteisiin !

Jos on sattunut käymään niin, että ei ole kuullut Talvivaaran vaikutuksista ympäristöön ja matkailuun, niin kannattaa vaikka Googlata, niin sieltä löytyy infoa. Kaivoksilla kun on tapana aiheuttaa haittaa myös paikallisille asukkaille eikä pelkästään matkailijoille, jotka kyllä nopeammin voivat vaihtaa maisemaa kuin paikalliset asukkaat.


Ei Kolari kaikkea voi saada - se on matkailu tai kaivos. Kukin voi mietiskellä itsekseen kumpi on kestävämpi ja pitempiaikaisempi elinkeino, kumpi on riskittömämpi vaihtoehto ?


Vieras

#337

12.04.2014 09:38

Tiedonhaluisille ... Martti Asikaisen kirjoitus linkkeineen kommentteineen Ylläs ilman kaivoksia face bookin kautta.

Mielenkiintoisia summat, jotka on jaettu valtiontukena kaivosyrityksille, top 5 vuodelta 2012. Samoin summat , jotka mm. Ruotsi saa LKAB:ltä vuodessa t. mitä muualla. Niiden kohdalla puhutaan miljardeista. Me olemme valmiit antamaan rahaa, tuhoamaan luontomme ja vielä maksamaan jälkien korjauksen (niinhän siinä oikeasti käy) t. jätetään silleen. Vastineeksi saamme roposia ja suuret ongelmat ...


Vieras

#338

14.04.2014 22:25

Northland Mines toimitusjohtajan kirjoitus maalailee kovin ruusuista kuvaa kaivostulevaisuudesta.
"Parhaassa tapauksessa Kolari voi nojata sekä kehittyvään matkailuun , että kaivostoimintaan."

Kuinkakohan paljon on tämä entinen konsultti oikeasti kulkenut aluetta? Kaivosalue tulisi lohkaisemaan sellaisen palan ympäristöstä, tunkeutuisi muilla tavoin lähelle, niin kulkuväylille kuin rikaksi silmään, ettei matkailulle jäisi enää tilaa hengittää.

Kolarin politikot voisivat uskoa, ettei kahdella hevosella ratsastaminen ole mahdollista paitsi sirkuksessa. Matkailun jatkuminen kaivoksen ohella on pelkkää toiveunta.
Nykyajan ihmiset maailmalta ovat valveutuneempia kuin moni luulee, ja Lappiin tulijat etsivät aivan erityisiä asioita. Kaivos ei kuulu siihen joukkoon.
Mikäli kaivos toteutetaan, korvaavatko päätöksentekijät aikanaan ihmisten taloudelliset, fyysiset ja psyykkiset menetykset?

Mielenosoitus ei taitais olla huono idea, jotta mediaankin saataisiin vähän vipinää aikaan.


Vieras

#339 Re: Re: Äkäslompololainen

15.04.2014 19:32

#25: Luonnon puolesta - Re: Äkäslompololainen

ilman puhdasta luontoa ei ole tulevaisuutta lapsillamme. Haluammeko, että itsetuhoisuus lisääntyy. Pienhiukkaset tappavat, niitä erittäin agressiivisia tulee sieltä kaivoksista. Melkein kaikilla alkuaineilla on myös radioaktiiviset olomuotonsa. Järrrrrjetöntä, hulluja nuo suomalaiset päättäjät, eletään v. 2014. Ei olla enää tietämättömiä alkuasukkaita.

Tieto on jokaisen saatavilla nappia painamalla. Ruotsalaiset haluaa tulla sotkemaan Suomen maata, kun oma Lappi on jo pilattu. Ruotsalaiset on Kittilän kaivoksenkin takana, ongelmalaitos pukkaa arseenia.

 

 


Vieras

#340

16.04.2014 06:04

Leväperäisesti 'tehty' ympäristövaikutustutkimus jättää kertomatta kuinka kaivoksen avaussuunnitelma tappaisi kaikki kalat Äkäsjoesta, ja vaikuttaisi myös Tornionjoen kaloihin.

Vieras

#341

16.04.2014 17:11

Kaivoksen puolustajat voivat kyllä nukkua yönsä ihan rauhassa. Ei kai kukaan niin tyhmä ole, että kuvittelee Northlandin kaataneen x-summan euroja ihan kaivoon? Totta kai raha tulee olemaan ainoa konsultti ja kaivos tulee, luontoarvoista ja matkailusta viis. MUTTA milloin? Tämä asia olisi tosi kiva tietää!

kolarista

#342 Re: Re: Re: Äkäslompololainen

16.04.2014 17:30

#339: - Re: Re: Äkäslompololainen

jälleen yksi näsäviisas  kirjoittelija.otahan aluksi selville kuka on kittilän kaivoksen OMISTAJA.teitä "viisaita näyttää kirjoittelevan aika paljon joilla ei ole oikea tietoa 2000 luvun kaivostoiminnasta.

juu

#343 Re:

16.04.2014 17:41

#338: -

ne matkailuyrittäjät jotka tuntevat ettei pysy toimimaan kaivoksen rinnalla täytyy alkaa muihin hommiin.näin on ihmiset tehneet kautta aikain.ei matkailu ole mikään pyhälehmä.raha ratkaisee.eiköhän teidän vieraiden olisi siivottava omat takapihanne enenkuin alatte muita neuvomaan.


Vieras

#344

17.04.2014 19:36

Kaikki Ylläksen upeissa maisemissa perinteistä hiihtäneet ymmärtävät sen lumon ja mitä hanke voi aiheutaa.... Asiakkaat pakenevat Kilpisjärvelle.....
mainari

#345

21.04.2014 19:12

Kittilässä ei ehkä ole kaivosmiehiä ulkomailta, mutta se ei tarkoita ettäkö niin olisi tulevaisuudessakin. Raha ratkaisee tässäkin. Ei sillon kiinnosta kolarin työttömät penninvertaa.

Vieras

#346

22.04.2014 18:07

Pidetään luonto puhtaana ja paikallisille matkailu yrittäjillä elinmahdollisuus.
J

#347 Re:

22.04.2014 20:37

#345: mainari -

jos olet mainari,niin tiedät varsin hyvin,että tulevalla hannukaisen kaivoksella työskentelevien täytyy osata SUOMEA.perustelut:ennenkaikkea tämä on TURVALLISUUSKYSYMYS,asiat pitää osata hoitaa SUOMEN KIELELLÄ.eikä tämä onnistu jollain kahdenviikon SUOMENKIELEN KURSSILLA.


Vieras

#348

22.04.2014 23:03

Lisää mielenkiintoisia asioita löytyy Ylläs ilman kaivoksia- face bookin sivuilta. Mm. Martti Asikaisen uusi US -puheenvuoro, mielipidekirjoituksia Luoteis-Lappiin sekä Pellervon-lehden juttu 80-luvun suunnitelmista Kesängin uraanin suhteen, kuvin kylän silloisesta elämänmenosta.

Juuri tänään, Earth day´n, maapallon päivän kunniaksiko järjesti Northland yleisötilaisuuden Kolariin? Mitä mahtaa asiasta kuulua ... mielenkiintoista.

On valitettavaa, suorastaan surullista nähdä, millä tolalla maassamme on suhtautuminen maapallon tilaan, katsoen mitä ja miten kaivoksista, ilmastonmuutoksesta yms. valtalehdissämme kirjoitetaan.
Ei edes mainintaa löytynyt sen paremmin Hesarista kuin nettilehdistä, ei Tv-uutisistakaan maan päivästä. Vähemmän kehittyneet maat kohta ohittavat meidät valveutuneisuudessaan tällä menolla.

Miten on ymmärrettävissä, ettei Hannukaisen asiasta kuulu enempää julkisuudessa? Eikö tuhansien ihmisten mielipiteillä ole maassamme mitään virkaa, edes uutisen, studiokeskustelun, syvemmälle pureutuvan artikkelin vertaa? Vähemmästäkin saadan juttuja aikaiseksi.
Poissaolollaan loistavat myös luonnonsuojelupuolen edustajat, niin järjestöjen kuin vihreidenkin osalta.
Mikä kaikkia estää, eikö tässä olisi asiaa kerrakseen pohdittavaksi? Minkälainen on demokratia, jossa tämän suuruusluokan asia vaietaan kuoliaaksi, lakaistaan maton alle?

Juuri näinä päivinä Lapin kevät on näyttänyt Ylläksen kauneimmillaan. Juuri tästä Lapin lumosta ja rakkaudesta Euroopan viimeiseen erämaahan kertoo uusin Lapin-Kansan kolumni Lappiin rakastuneet. Matkailun kasvusta huolimatta lumo on yhä löydettävissä myös Ylläksen seudulla. Miten kenelläkään on sydäntä saattaa kaikki tämä alttiiksi tuholle?
mainari

#349 J

23.04.2014 18:55

Kiitos TIEDOSTA. Pitääpä hakeutua KURSSILLE.

Vieras

#350

24.04.2014 08:47

Face bookista niin ikään löytyy paikallisen sähköasentajan mielipidekirjoitus, tältä päivältä.
Voi itku sentään. Hän vertaa tunturin tamppareita ja kaivoskoneita. Epärehellinen vertailu, toinen on sentään talon kokoinen.

Samoin usko kaivosten nykyaikaiseen hyvään, luonto-, ympäristö- ja asukasystävälliseen toimintaan osoittaa pidemmälle viedyn ajattelun puuttuvan.
Taloudellinen puoli kaikkineen tulee esille esim. LK:n artikkelissa Pahtavaaran kultakaivoksen yt-neuvotteluista, ym. kaivosuutisista. Kaivoksien toiminta voi siis pysähtyä, kaivoksyrityksetkin voivat joutua konkurssiin, kaivoksissa voidaan toimia välinpitämättömästi, kaivokset voivat tulla myydyksi, toiminta voi keskeytyä. Ikäviä esimerkkejä ei tarvitse etsiä kaukaa. Niitä myös tuntuu olevan enemmän kuin positiivisia.
Kaivosten, varsinkin avokaivosten seuraamukset ympäristölleen, etenkin Hannukaisen kokoisessa, ovat sitä luokkaa, että huonossa tapauksessa ei olisi enää kaivos- eikä turismituloja. Sateliittikaivoksiakin väläyteltiin joissain lehtiartikkelissa. Se olisi lopullinen niitti matkailukylille.

Nyt suunnitellut kuopat tulisivat olemaan kooltaan sellaisia, että ihmetyttää esim. pohja- ja pintavesien kohtalo. Ruotsin puolen Meän sanomien uutisointi kertoo, kuinka pohjavesi on laskenut jopa kolme metriä alueilla Kaunisvaaran kaivokseen liittyen. Hillapounukot ovat kuivilla. Toisaalta varoaltaita on uutisoitu olevan liian vähän. Tunturitulvia ei ole huomioitu. Mitä muuta ...?

Totta on, että matkailu on tuonut alueelle paljon ylimääräistä valoa. Niille on kuitenkin jotain tehtävissä ja olisi syytä pistää homma kuriin. Ei ole kenenkään etu eikä mikään pakko valaista taivasta ilta- ja yökaudet. Tässä on puuttunut ohjaus kunnan taholta. Rinneyritys on saanut temmeltää rauhassa mielensä mukaan. Kiinnostusta ja näkemystä näyttää puuttuvan. Onko osasyynä arkkitehdin panoksen uupuminen?

Matkailun ympärivuotisuudesta on jo puhuttu ja siinäkin on kysymys paljolti myös tahtotilasta. Mitä ja miten tuetaan, mainostetaan, lisätään houkuttelevuutta yms.. Sille asialle on paljonkin tehtävissä, mikäli kunta heräisi asian tärkeyteen. Nyt on tainnut kaivos suunnitelmat viedän kaiken ajan, rahat ja huomion.

Voisi tulla hannukaislaiselle surupuseroon ajan myötä, mikäli kaivos tulisi. Moni muu ympärillä on ollut jo pitkään huolissaan. Eikö olisi syytä ajatella hetkeä pidemmälle!