Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

#351

25.04.2014 07:49

Katsokaa Ylläs ilman kaivoksia face book- sivuilta kaksi viimeisintä kirjoitusta ... ja ihmetelkää päättäjiemme viisautta, lehdistömme vaitonaisuutta, kunnanisien järjettömyyttä ...

Lapin Kansa 25.4. Vuontisjärven kirjoitus. Kevitsa, Sodankylässä, maksaakin kiinteistöveroja suunnitellun 3,2 milj sijasta vain 0,6 milj. Tukiaiset ovat monikymmenkertaiset kirjoittajan mukaan. Lisäksi luettelee, mitä kaikkea annamme verovaroistamme ja ilmaiseksi.

Lisäksi YLE1 uutissivuilta artikkeli Hituran seisoksissa olevan nikkelikaivoksen mustista pölypäästöistä lähiasukkaiden pihoille ja taloihin. Jossain englanninkielinen artikkeli kertoi nikkelikaivoksen saasteiden olevan todellista myrkkyä. Nyt Hitura pölyää, eikä kaivoksella ole varaa maksaa 100 000 euroa märkäkalkin levittämisestä.

Lappiin ei pääse kohta millään ilveellä kohtuu aikoihin, kohtuu hintoihin, sen paremmin junalla kuin lentäen. Valtio lopetti MEKin, muutenkaan ei tukia heru, mutta, mutta ... ulkomaisten yritysten eteen tehdään kaikki mahdollinen. Jättävät konkursseissa vilä sotkutkin maksettavaksemme, tuhoavat hienon luontomme. Onko tässä enää järjen häivää?


Vieras

#352

28.04.2014 23:01

Lisää kiinnostavia asioita Ylläs ilman kaivoksia face bookissa. Tunturi-Lapin ystävien kannattaa, joka ikisen, katsoa ja lukea tarkkaan kaikki, mitä sivuilta löytyy. Kuinka hyvin on itse kukin perillä kokonaiskuvasta kaivosasioiden suhteen?

Valtaus- ym. alueet levittäytyvät laajalle. Tämän näyttävät kartat. Kun annetaan lupa yhteen kaivoksen, ei välttämättä tiedä mihin lopulta päädytään.
MOT-ohjelma 27.2.2006 Talvivaarasta ja Suurkuusikosta on varoittaava esimerkki siitä, mitä tulemaan pitää, mikäli kehitys saa jatkua Hannukaisen osalta. Suurkuusikossa muun muassa on jo sateliittikaivos suunnitteilla. Päästöjen osalta vilahtelevat sanat syanidi, arseeni, suodatusalueena suo Seurujoen kyljessä ... . Ohjelman virkamiehen ajatukset ovat niin kaivosmyönteisiä, että ... .
Tällainen ohjelma saatiin aikaan 2006. Millainen mahtaisi olla ohjelma jo tapahtuneista seuraamuksista? Talvivaarasta tiedetään paljon, entä Suurkuusikosta ...

Vieras

#353 Re:

29.04.2014 02:23

#2: -

Tuleppa tuo sanomaan, kun kuitenkin sinä ja 250 muuta jäätte eläkkeelle viiden vuoden sisällä. Nuoret ei näköjään haluakkaan kaivosalalle, vaan turisteja syöttämään kädestä suuhun? Hyvät mallit ikääntyvällä väestöllä, joka nauttii eläkerahoistaan Suomen kaatuessa. Kaivosala ja muutenkin kaivannaiset ovat kasvavassa osassa ympäri maailmaa. Mitä turhia sitä Yllästä pilaamaan. Varmaan vuokramökkisi täyttyy kaivos jätteistä, jolloin vuotiset hiihtoreissut jää tekemättä? Vai kuinka olikaan? Ylipäätänsä näkisin kaivosalan ja sen tuottavuuden positiivisena asiana Kolarin kunnalle ja matkailulle. Harhaluulot sikseen ja toimintaa kehiin. En ihmettele miksi Kolarin kunta on huonoimpia kuntia taloudellisesti, kun kenenkään kouluttautuvan ei kannata Kolariin jäädä. Lähteä muualle takomaan rahaa kun rauta on kuumaa. Kaivoshanke on hieman epävarma, mutta jos rahatilanne on kunnossa ja työllisyys Lapin pojille plussaa ellei naisillekkin niin näkisin kaivostoiminnan positiivisena. En ole kerennyt kommenteihinne enkä adressin tekijäään sen enempää tutustua. Mutta suurimmat valitukset tulevat tietämättömiltä. Katsotaan miten asia etenee ja jos asia hoidetaan kunnolla alusta loppuun, niin KYLLÄ KIITOS! Turhimmat tietäjät ja kiihkoilijat se on moro. Taitaa talvivaaran pohjamontut painaa mieltä? Kaikki ei ole niin kömpelöitä?


Vieras

#354 Re:

29.04.2014 02:28

#351: -

Sinuna tekisin mielummin järkevämpää 40 vuotiaana kun tuhoaisit nuorten mahdollisuudet kaivosalalla. Mietippä mitä kaivokset antaa Guineassa tai Perussa palkaksi?? TUNNIN AJAN AIKAA KERÄTÄ NIIN PALJON KIVIÄ KUIN EHTII TUNNIN AIKANA. Eli noin muutama jäätävän kokoinen säkki pelkkiä KIVIÄ. Kaivosyhtiö takoo miljoonia, Suomessa osaavia, taitavia ja heille maksetaan palkka RAHANA, kun samoihin aikoihin poikasi ei saastuta ympäristöä bemaria rassaamalla.


Vieras

#355 Re: Luonto on arvokasta

29.04.2014 02:31

#32: Etelän tyttö - Luonto on arvokasta

Ensinnäki tutustu kaivosalaan. Toiseksi jos perheelläsi on varaa ostaa 3500 euron matka ylläkselle, ei ole varaa valittaa nuorista, jotka hankkivat rahaa ja tekävät jotain elämänsä eteen. Itseasissa kuka jaksaa vastata näin naurettavaan kommenttiin, josta läpinäkyy kaikki se idioottimaisuus että hoh hoijjaa.

jaaha

#356 No huhhuh...

29.04.2014 13:39

Miten niin 8 km Äkäslompolosta? On taidettu vetää vähän liian suoraksi tiet. :D Toisekseen, miten niin menis vedet jokiin? Eikös ne mene semmosiin altaisiin? Ja mikä pöly? Seki voidaan estää nykyään. Eihän Kittilässäkään ole mitään ongelmaa matkailun kanssa, vaikka siellä on vielä "pahempi" kaivos, eli kultakaivos. Eikös rautamalmi oli ihan luonnontuote, kyllä?

Kaivos saa ainaki minusta tulla. Sehän vois tuoda vain lisää matkailua tänne. Eiks kaivos oo iha hieno nähtävyyskin? Nii joo, ja matkailu... nii, eikös oo kaikki etelästä töissä? En ainakaan paikallisia ole nähny...

Vieras

#357

29.04.2014 18:47

356 ... lue ja katso Ylläs ilman kaivoksia face book ja Markus Kiilin kartat kaivoksen koko sijainnista. Linnuntietä kylä jää monilta osin 8 km:n säteen sisälle, kaivoksen keskuksesta laskien. Kylää on muuallakin, samoin yrityksiä, reittiverkostoa yms., joten kaivosalue on joillekin lähes vieressä. Valo, pöly, melu, vedet eivät kulje teitä pitkin vai mitä?
Kannattaa kolarilaisten vilkaista myös viimeisimpiä karttakuvia varauksista yms.. Entäs, jos tuleekin kuoppa vielä omille kotinurkille ajan kanssa? Tai menevät kalavedet, hillasuot ... ?

Vieras

#359

01.05.2014 10:12

Paljon näkyy tuttuja nimiä ja sukunimiä kaivoksen kannattajissa. Moni on kunnan eteläpäästä kuten saattaa arvatakin. Sinne ei kanna meteli eikä valot, mitä muihin vaikutuksiin pitkän päälle tulee, tulisivat koskettamaan myös heitä.

Jotkut ovat kuitenkin pohjoispäästä kuntaa, mm. Äkäsjokisuulta.
Ovatkohan tulleet edes vilkaisseeksi, mihin kaikkialle ne valtaukset ulottuvat. Saattaisi pistää miettimään ...
Tänään aamusta Talvivaarasta näytetty ohjelma antoi viitteitä siitä, millaiselta kaunis luontomme kohta voi näyttää. Uskoa voi mihin vaan, etenkin jos jättää ajattelun ja syvemmän pohdiskelun väliin ... seuraukset ovat kuitenkin liian kauaskantoiset kaikkia suomalaisia ajatellen. Meillä ei olisi varaa tällaiseen välinpitämättömään päätöksen tekoon.

Vieras

#360

03.05.2014 13:40

Noita karttoja katsellessa tulee mieleen vanha sanonta. Kun antaa pirulle pikkusormen, kohta se vie koko käden.
Talvivaaran kohtelu ja toiminta kaikkineen osoittaa, kuinka vaikeaa on pysähtyä, kun on kerran kaivos aloitettu. Varat ovat lopuillaan, toiminta supistettu, uutiskuvien mukaan n. puolet alueen työttömistä ovat poissa kaivokselta, siis satoja. Tietääkö kukaan, mitä seuraavaksi? Maisema on laajoilta alueilta tuhottu, vedet paikoin käyttökelvottomia ... ym. ym..

Ylempänä mainitut kartat yltävät lähemmäs Tapojärveä, Äkäsjokisuuta, jopa Saarenpudasta. Mikä pysäyttäisi mitään, mikäli kerran päästäis vauhtiin? Kuntaan tulisivat uudet käskijät. Silloin saattaisivat kirkonkylänkin kaivoksen kannattajat ajatella toisin, mutta myöhäistä mikä myöhäistä.


Vieras

#361

03.05.2014 21:38

Kaivoksen puolesta sivuilla, joku kirjoitti, kuinka Ylläs on ruma kesällä.
Totta se, että jäljet tunturissa ovat ikävää katsottavaa, kun vertaa kuvaan n. 10 vuoden takaa. Paremmin voisi olla.
Asialla eivät kuitenkaan ole olleet kyläläiset. Kolarin kunta ja Metsähallitus ovat tuntuneet antavan vapaat kädet vuokralaiselle. Sahanmuhakasatkin aikoinaan katosivat vasta kun asiaa ryhdyttiin peräämäään. Valvovien viranomaisten leväperäisyys on osasyyllinen moneen asiaan.

Kokonaisuudessaan seutu on kuitenkin todella kaunis, ja rauhallinen, edelleen. Sitä todistavat myös yhä uudelleen saapuvat ulkomaiset asiakkaat. Luonto itsessään pohjoisine ilmiöineen on meillä toisenlainen kuin esim. Alpeilla.
Avokaivosten jäljet ovat valitettavasti sellaisia, ettei taida kirjoittaja tietää lainkaan, mistä puhuu, mikäli vertaa niitä tuntureiden arpiin. Lisänä tulevat ne muut haitat maassa, vesissä ja ilmassa. Tunturia voi myös maisemoida, mutta kaivosta kaikkineen ... ei. Kaivos ei ole myöskään mikään mieltä ylentävä nähtävyys, saati turistikohde, kuten jotkut kaavailevat.

Vieras

#362

04.05.2014 22:58

Ylläs ilman kaivoksia -face bookin kautta valaisevia, vakuuttavia ja vaikuttavia juttuja. Niin matkailusta ulkomaalaisen silmin kuin tunnetusti laadukkaan Aljazeeran kaivosohjelma.

Erinomainen ohjelma Aljazeera'lta, youtube, People & Power - Under Northen Lights. Kokoava reportaasi kaivoksista pohjoisessa, saamelaisista, Lapin hienosta luonnosta ja sen kohtalosta/tulevaisuudesta, haastatteluja puolesta/vastaan ...
Sen kuvista näkee hyvin, kuinka pöly kohoaa Talvivaarassa, mitä kaikkea myrkkyä on jo luontoon levinnyt ... , mitä tapahtuu Kiirunassa, Jokmokissa ... Mitä kaikki merkitsee paikallisille ihmisille ja hiedän elämälleen! Talvivaara, ihmisoikeusrikos maassamme, toteaa joku. Siinä pohdittavaa, mikä on minkäkin arvoista.

Nuorten reissaajien, acruisingcouple.com, 15 Ways Ylläs. Finland -juttu kertoo puolestaan tietämättömille, asiaan perehtymättömillekin hyviä syitä säilyttää matkailu. Tuo hyvin esille alueen toimintojen monipuolisuutta, iloa myös hiihtotaidottomille.

Hurjaa, ikävää katsottavaa kuvina ovat maailman 15 suurinta kaivosta, johon löytyi linkki - Kyllä Hannukaisen kaivokselle -adressista, kirj. 182. Siinä mietittävää monille. Onko tällainen todella sitä, mitä haluamme itsellemme ja lapsillemme tulevaisuudessa?

Ilmastonmuutos on tässä ja nyt, vaikka lehdistö sujuvasti siitä edelleen lähes vaikenee. Samoin vaietaan kaivoksista. Yllä mainituista voisivat ajankohtaisohjelmamme, valtamediamme ottaa mallia! Tulemme tarvitsemaan puhdasta luontoamme ja vesistöjämme entistä kipeämmin säiden ääri-ilmiöiden vain kasvaessa.




Vieras

#363

05.05.2014 15:31

.

Vieras

#364

05.05.2014 20:07

Suomen kauneimmat luonto alueet on ehdottomasti suojeltava ! Ei lisää "Talvivaaroja"!Adressi on lostava ja isänmaallinen teko. Kiitos!

Vieras

#365

06.05.2014 14:52

Lisää kiinnostavaa luettavaa aiheesta kaivokset vastaan matkailu/puhdas luonto Suomen Kuvalehti 2.5..
Vastustajat eivät olekaan mitään viherpiipertäjiä, vaan valveutuneita kansalaisia eri elämänpiireistä. Eri puolilla maata luottamuksensa päättäjiin ja teknologiaan menettäneitä, jotka ovat kyllästyneet elinympäristönsä, omaisuutensa ja luonnon tuhoamiseen.

Eipä näyttäisi paljon puhut työpaikat ja verotulot kunnalle mitenkään taatulta asialta esim. Kaavin kokemuksen perusteella.
Toivottavasti kaivoksen puolustajat lukevat, katsovat ja kuuntelevat mm. Ylläs ilman ... facebookin jutut, ennen kuin tekevät hätiköityjä päätöksiä!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

06.05.2014 16:50



Vieras

#367

07.05.2014 04:46

Ei missään nimessä kaivosta. Ei saa tuhota luontoa, se on luonnonlain vastaista toimintaa ja pilaa matkailuyrittämisen Lapissa.

Vieras

#368

07.05.2014 06:45

Kaivosala on saanut mediassa turhaa tuuletusta ja hypetystä. Siihen syydetyt rahat eivät ole tuottaneet mitään vaan kokonaisuus on raakasti tappiolla. Olisi ollut edullisempaa jakaa raha tuottavaan toimintaan. Vielä kun otetaan huomioon pysyvät vahingot luonnolle ollaan jo aivan hölmöläissatujen tasolla. Ala työllistää suomessa noin 5000 ihmistä eli alana se on pienempi kuin esim. kukkakaupat tai kebab kioskit!!! Välillisesti ala "työllistää" tilastollisesti n. 15 000 ihmistä mutta Talvivaaran ansiosta tämäkin on negatiivinen asia, koska se vain aiheutti kymmenien miljoonien luottotappiot näille välillisesti työllistetyille alihankkijoille.

Vieras

#369

07.05.2014 07:55

Lyhyt hyöty, pitkä haitta

Vieras

#370

07.05.2014 16:18

Hyvä ja tärkeää suojella luontoa.

Vieras

#371 Re:

07.05.2014 16:33


Vieras

#372

07.05.2014 21:00

Olen täällä Kallakissa (Ruotsi) -Nyt 12 viikkoa täna vuonna 7 viikkoa 2013. Yksin täällä nyt mutta olen Suomesta ja me emme anna perään, oikeastaan on yksi kaveri se on karhu noin 12kiloa. Luulen että porukkaa tulle kuukauden päästä. Otan kuvia noista poraajien rikoksista (tapahtuu melkein joka päivä. Tietysti monet auttaa, fb gruvfritt jokkmokk, voi olla näin etta kun en ole töissä niin on minulle helppo olla aktivisti. Meidän pitäis vetää pussit yhteen siis ruotsista,norjasta ja suomesta. Täna kesänä monet norjalaiset menee nussir ja yrittää lopettaa sen, minulla on heille yhteys. Ois kiva jos voitais tehdä jotain yhdessä. Osaan puhua Suomea, Routsia, Saksaa ja Ranskaa, siis voin kääntää nämä kielet.

Vieras

#373 Re: Re:

08.05.2014 07:22

#353: - Re:

Tilanne voi olla toisenlainen muissa osissa Kolaria, mutta Ylläkselle on viime vuosina muuttanut runsaasti lapsiperheitä, joiden vanhemmista huomattavan suuri osa on korkeasti kouluttautuneita. Tänne on vetänyt ne samat asiat kuin turistejakin eli puhdas luonto, kauniit maisemat ja erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Emme ole muuttaneet tänne kaivoksen vuoksi, mutta voimme kyllä sen vuoksi lähteä pois ja viedä verorahat mukanamme. Äkäslompolo, Ylläsjärvi ja kansallispuisto ovat nykyisellään Kolarin ainoa vetovoimatekijä, joka vetää koulutettuja ihmisiä kuntaan. Kaivos toimisi päinvastaisesti. Ei paljon nappaa etätöitä kaivoksen naapurissa tehdä. Muonio taitaa silloin kutsua.


Vieras

#374

08.05.2014 08:07

Kaikille olisi todella hyvä nähdä tuo Aljazeera'n ohjelma ja moni muukin juttu Ylläs ilman ... facebookissa.
Tätä menoa pohjoisen kaivosasiat ovat kohta paremmin tiedossa maailmalla, kuin kotimaassa. Hesari vaikenee, TV-uutiset ja ajankohtaisohjelmat - tiedotus vähäistä. Lähes 20 000 nimen adressihan ei ole mitään meidän kaikista vapaimmassa lehdistössämme ... . LK ja SK lienevät parhaat juttujen suhteen.

Facebookin kautta löytyy myös radio-ohjelma sekä muita juttuja t. linkkejä Ruotsin puolen asukkaiden mietteistä kaivosten läheisyyteen, uusien avaamiseen.

Saamelaiset ovat viimeinen alkuperäiskansa Euroopassa, Lappi viimeiset erämaa-alueet.
Päättäjiltämme puuttuu näkemystä, ymmärrystä ja halukin ymmärtää, niinpä on paikallisten, mökkiläisten, Lapin ystävien ja kulkijoiden läheltä ja kaukaa toimittava nyt, jottei hukka peri.
Ruotsissa ihmiset ovat jo ymmärtääkseni ryhtyneet yhteistyöhön läpi maan kaivoksia vastaan. Missä luuraavat meidän luonnosuojelujärjestöidemme mielipiteet, entä vihreiden ...?
Ehkäpä nyt olisi tosiaan aika viritellä yhteistyötä kunta- ja maarajojen yli.
Pohjoinen elinympäristömme on liian kallisarvoista tuhottavaksi.

Poliittiset päättäjät myös lukemaan ja tutkimaan kaikki nuo artikkelit, mielipidekirjoitukset, aineistot, ym., sillä vasta siten voi syntyä mitään todellista käsitystä asian laajuudesta, merkityksellisyydestä! Keskellä ilmastonmuutosta meillä ei ole varaa hukata puhtaita vesiämme, ilmaamme, luonnoantimiamme, metsiämme, ... !

Vieras

#375

11.05.2014 12:30

Aivan sairasta verrata rautakaivosta nikkelikaivokseen( talvivaara). Te vissiin luulette, että hannukaisessa otetaan malmi bioliuotuksella? Käykää ihmiset joskus kaunisvaaran kylässä. Ei näy pölyä ja avolouhoksia, vaikka kaivos on kilometrin päässä. Kyllähän se hannukainen sieltä tunturin päältä näkyy, kaunisvaarakin sieltä näkyy. Muttei ne ruohonjuuri tasolta näy, ja siellähän te pääasiassa hiihtelettä.