Adressi Karstulan valokuituyhteyden puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Karstulan valokuituyhteyden puolesta.

nimimerkki

#1 kuka maksaa?

10.06.2014 05:29

Jos verkkoyhtiö on jo nyt konkurssin partaalla, kuinka sen kuvitellaan pysyvän pystyssä kun esim. Karstulassa tilaajia on nyt alle 500 kpl.Tähän mennessä maksetut rahat on menneet kaistayhtiön vanhoihin velkoihin. Laittakaa adressi erityistilintarkastuksen saamiseksi verkkoyhtiöön.
Koskela maksaa, ja aivan liian ison hinnan

#2 Re: kuka maksaa?

11.06.2014 16:17

#1: nimimerkki - kuka maksaa?

Kuka maksaa ja kuka kantaa vastuun, jos valokuituhanke menee sivusuun ja yrittäminen kunnassa käy mahdottomaksi. Jos ennakkotiaajia oli noin 500, on se Karstulan kokoiseen kuntaa prosentuaalisesti hyvä luku. Ja paljonko jäi tilaajia vielä odottamaan hankkeen alkua.

Idiotismia vastaan

#3 Re: kuka maksaa?

12.06.2014 19:19

#1: nimimerkki - kuka maksaa?

Tilaajia voi olla 500 kpl, mutta esim. yksi taloyhtiö on yksi tilaaja! Todennäköisesti siis luku on ainakin tuplaten suurempi. Ja mikäs sen parempi tapa tappaa maaseutu lopullisesti kuin jäädä kehityksessä jälkeen. Yrityksen tarvitsevat toimivia yhteyksiä + kaikki asiointi on toimistojen sijaan verkossa. Järki käteen!

lähdekriittinen

#4 lähde?

13.06.2014 04:00

#3: Idiotismia vastaan - Re: kuka maksaa?

 

Saisiko noihin tilaajalukuihin jonkin virallisen lähteen? Mieluiten vielä jaoteltuna tuki- ja muun alueen mukaan.

Niin kauan kun moista selvitystä en näe, uskon, että kyseinen luku on heitetty hatusta ja perustuu optimistisiin arvioihin.

Antti Kunnamo

#5 Vaikeita asioita...

13.06.2014 15:29

Tulipa googletettua asiaa vielä Viispiikkisen mielipidekirjoituksen jälkeen.

Laajakaistatukilain mukainen valtion/EU:n tuki koskee vain syrjäistä haja-asutusaluetta. Lähdelinkkilistassa alla on kartta Karstulaa koskevista alueista. Kaupalliselle alueelle (kartassa punainen) tukea ei tule senttiäkään ja se on kustannettava täysin itse. Valtion/EU:n laajakaistatukea EI siis saa keskustaan, Humpille, Syrjämäelle, Vastingille eikä Rantakylälle.

Tarkkoja lukuja on hankala saada ja en tarkalleen tiedä mistä kustannusluvut ja tilaajaluvut Karstulan alueella ovat peräisin. Valtuuston pöytäkirjoista käy ilmi, että pelkän tukialueen (haja-asutusalueen) laajakaistoittaminen maksaa yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa ja tuki on 1 miljoona. Laajakaistan tilaajat ja veronmaksajat maksavat haja-asutusalueesta yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi jonkun pitäisi kustantaa vielä kaupallisen alueen (tilaajakeskittymän) kaapelivedot, jotka pöytäkirjojen mukaan maksavat 3 miljoonaa.

Nyt pitäisi saada mustaa valkoisella, kuinka monta tilaajaa 4,5 miljoonan arvoisella valtion/EU:n tukialueella on ja montako tilaajaa 3 miljoonan arvoisella kaupallisella alueella on. Mielestäni tämä on ensiarvoisen tärkeä tilasto ennen kuin tiedollinen päätös asiasta voidaan tehdä.

Yleisenä käsityksenä tuntuu olevan on, että tuki on pakollinen, jotta Karstula saa laajakaistan. Mielestäni näin ei tarvitse olla. Keskisuomalainen uutisoi tällä viikolla, että Saarijärvellä aiotaan rakentaa laajakaista omakustanteisesti keskustaan ilman laajakaistatukilain mukaista tukea. Laajakaistan runkoverkko ja liittymät rakennetaan Kuuskaistan ennakkomaksujen perusteella, joten ennakkotilaajat eivät menetä rahojaan.

Karstula kuitenkin tarvitsee laajakaistan. Rakentaminen pitäisi mielestäni aloittaa sen verran pienessä mittakaavassa, että kustannukset saadaan kuoletettua liittymämaksuilla sekä kohtuullisella kunnan tuella. Ilman valtion/EU:n tuen vaatimia alueita suuri enemmistö karstusista saisi laajakaistan, ja kustannuksia karstusille tulisi yli puolet vähemmän (6.5M eur -> 3M eur). Tietysti olisi mukavaa, jos jokainen saisi hyvän laajakaistan, mutta mielestäni tämä näyttää mahdottomalta tiedossa olevien lukujen perusteella.


Lähteet:
Tukikelpoisen ja tukikelvottoman alueen kartta. Lisäksi paljon tietoa hankkeesta: https://www.viestintavirasto.fi/ohjausjavalvonta/laajakaista2015-tuet/kartattukialueista.html
Kunnanvaltuuston pöytäkirjat: http://www.peda.net/verkkolehti/karstula/karstulankunta?m=content&a_id=902
Jussi Koskela

#6 Re: Vaikeita asioita...

13.06.2014 18:02

#5: Antti Kunnamo - Vaikeita asioita...

Minullehan tämä asia ei ulkopaikkakuntalaisena varsinaisesti kuulu, mutta tätä ja viispiikkisessä julkaistua Antin tekstiä on pakko kommentoida.

On lohduttavaa nähdä jonkun muodostavan mielipiteensä lukujen ja muiden saatavilla olevien faktojen pohjalta ja samalla osoittavan ne lähteet, joista kyseiset tiedot ovat löydettävissä ja todennettavissa.

Vastaavasti ei ole tainnut toimia kukaan muu tänne, muualle nettiin tai lehtien yleisönosastoille aiheesta (puolesta tai vastaan) kirjoittanut.

Kiitos.

Hassu hattu

#7 Ei kannata

13.06.2014 18:29

Tulee niin hintavaksi, ettei mitään järkeä. 4G teknologia on tulossa (todennäköisesti yleistyy jo ennen kaistan mahdollista valmistumista) ja sen pitäisi tarjota ihan riittävät nopeudet syrjäseuduillekin.