Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #618 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 15.3.2013

15.03.2013 21:42

bioenergian käyttöä

Kotimaisen bioenergian käytön
lisäys tyssää usein byrokratiaan.
Pieniä energiantuottajia edustava
Paikallisvoima perää kansallisen edun
huomioon ottamista energiapäätöksissä.

”Meidän pitää pystyä hyödyntämään erilaisia energiavaihtoehtoja. Energiapolitiikan tulisi olla investointien mahdollistaja, ei rajoittaja”, vaati puheenjohtaja Juha Lindholm Paikallisvoiman seminaarissa Helsingissä eilen torstaina.

Lindholm ja muut seminaariin osallistujat kantoivat erityistä huolta turpeesta. Jo nyt turpeesta on pulaa, koska uusia soita ei ole luvitettu tarpeeksi.

”Turvetta on raavittu sateisina kesinä vanhoilta soita. Se tulee kalliiksi sekä kansantaloudelle että kuluttajille.”

”Yritämme pitää puun ja tur-
peen puolta. Kansantalouden etu on käyttää niitä eikä kääntää biovoimaloita kivihiilelle, kuten nyt suurilla paikkakunnilla tehdään. Se ei ole kestävää.”

Lindholmin mukaan turpeen kohtalo on omissa käsissä. Uhkana on luvitusongelmien paheneminen.

”Ympäristölainsäädäntö on menossa mielivaltaiseen suuntaan. Sinne kaavailtu toimenpiteet estävä luonnonarvopykälä voi tarkoittaa mitä vain”, Lindholm pelkäsi.

”Turpeen käyttö on äärimmäisen herkkä asia eduskunnassa. Valtaosa kansanedustajista tuntuu kuitenkin olevan sitä mieltä, että turpeen korvaamisessa kivihiilellä ei ole mitään mieltä”, totesi kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

Satosen mukaan hallituksen linja asiassa ei ole täysin selvä. Periaatteessa hallitus on vähentämässä turpeen käyttöä pitkällä aikavälillä.

Toisaalta sitä ei haluta korvata kivihiilellä, kuten nyt on käymässä.



Suomi aina edelläkävijä



Satonen pohti, pitääkö Suomen olla aina edelläkävijä kaikissa asioissa. Hän muistutti, että me olemme kuitenkin pieni tekijä kokonaisuudessa ja meidän pitäisi varmistaa kohtuuhintainen energia teollisuudelle.

Hän kehotti suhteuttamaan ponnistelut kokonaisuuteen. Vaikka me kiristämme tavoitteita miljardien kustannuksilla, siitä seuraava päästösäästö vastaa Kiinan yhden vuorokauden päästöjä.

”Uskon, että Suomi saavuttaa EU:n asettamat tavoitteet päästöjen vähentämisessä ja uusiutuvan energian käytön kasvattamisessa. Kuinka moni muu maa siihen pystyy, on toinen juttu.”

EU:n Suomelle asettama bioenergiatavoite on 38 prosenttia. Teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvisti, että Suomi saavuttaa tavoitteen tämänhetkisen tiedon valossa. Hän muistutti myös, että tavoitteena on korvata kivihiili puulla voimaloissa vuoteen 2025 mennessä.

”Metsähakkeen lisäys on tavoiteuralla. Sillä ollaan korvattu turvetta”, sanoi Kuuva.

Toisaalta lupabyrokratian lisääntyminen uhkaa myös metsäenergian käyttöä. EU:ssa kaavailtu lisävalvonta ei sovellu suomalaiseen puunkorjuuketjuun, jossa samasta leimikosta hakataan aines- ja energiapuuta.

Tuulivoiman suurimmaksi ongelmaksi Kuuva nosti melun.

”Ministerien pitää päättää, onko tarkoitus, että kukaan ei kuule mitään vai riittääkö, että melu ei vaaranna terveyttä.”



JARMO PALOKALLIO