EI Kouvolankoskelle

Pentti Toivakka
Mäntyharju

/ #11 Anjala(n liitto)?

16.11.2007 11:28

Kouvola säilyy edelleen paikallaan Kouvolana, mutta syntyvä suurkunta on jotakin muuta kuin Kouvola. Siitä syystä Kouvolan nimi ei oikein sovi uudelle kokonaisuudelle.

Kouvolankoski on ensinnäkin pitkä, toisekseen keksityn tuntuinen: luonnossa tai kartalla ei ole mitään sennimistä vesiputousta.

Joku pelkää sitä, että uusi nimi jäisi tuntemattomaksi, kun taas Kouvola tunnetaan ja siinä sivussa tunnettaisiin Kouvolankoskikin. Näinkään ei välttämättä ole.

Mainittakoon että Toijalan ja eräiden sen ympärillä olevien kuntien yhdistyessä uuden suurkunnan nimeksi tuli historiallinen Akaa, ja kyllä senkin sijainti tiedetään. Siinä oli onnistunut valinta.

Mikäli uuden kunnan nimi tulee vielä uusharkintaan, voisi ajatella kahta tietä tietä kunnan nimeämiseen:
1. otetaan käyttöön jokin perinteikäs ja nykyisinkin tunnettu paikan tai paikkakunnan nimi: Valkeala (josta Kouvola on irronnut), Jaala, Utti, Verla, Anjala tai
2. otetaan käyttöön selvemmin enemmän maanpinnan muotoihin viittaava nimi ja lähtökohtana olisi tällöin useamman kunnan läpi virtaava Kymi; miltäpä kuulostaisi vaikapa Kymenranta? Lähellähän on jo esimerkkinä Lappeenranta.

Kun nuo kaupungit ja kunnat yhdistyvät, niin liittohan siitä tulee. Voisikos se olla nykyajan Anjalan liitto? - Siitähän suurkunnalle nimi löytyisikin! Olisi upea historiallinen nimi - kuulostaisikin ihan mukavalta.