Oulun tulee luopua Kallioparkista

Juha Tapio
Oulu

/ #26 Myös uhkatekijät huomioitava päätöksenteossa

13.01.2008 16:27

Kuten Seija Pukari kirjoitti (4.1.08), ei pysäköintipaikoista ole pulaa. Jopa vilkkaimpaan aikaan ydinkeskustasta löytyy maksullista pysäköintitilaa ja hieman kauempaa kiekkopaikkoja. Muutaman korttelin etäisyydellä Rotuaarilta on ilmaisia paikkoja ilman aikarajoitusta. Viiden minuutin kävely, vaikka kauppakassien kanssa, ei liene pahitteeksi terveelle ihmiselle.

Olisi vastuutonta päättää kallioparkista ilman kattavaa ja faktoihin perustuvaa arviota hankkeen uhkatekijöistä. Onhan virkamiesten esittämä kuva kovin ihanteellinen. Kaupunkilaisilla ja päätöksentekijöillä pitää olla realistinen kuva päätöksen sisällöstä ja seurauksista riskeineen.

Kallioparkkiin sisältyy suuria ongelmia. Kustannusten kohoaminen voi olla nopeaa. Helsingin keskustan maanalaisen huoltotunnelin kustannusarvio on noussut puolessatoista vuodessa yli 63 prosenttia.

Kallioparkki pitkine sisäänajotunneleineen voi olla monelle se viimeinen paikka, minne hankkiutua. Kaupunkiautoilun väheneminen, vaikkapa valveutumisen myötä, voi myös aiheuttaa “autopulan”. Se kattavatko pysäköintimaksut parkin ylläpidon, on kyseenlaista.