LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Martti Peltola

/ #298 Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

20.04.2011 17:35

#297: paikkakuntalainen - Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

Ohessa nimimerkki "paikkakuntalaisen" vinkkaama mielipidekirjoitus Ilkka lehdestä 20.4 2011. Nimimerkkikirjoittaja ei selvästikään ollut mukana ko. tilaisuudessa, joten kirjoituksen haukkuminen "soopaksi" nurkan takaa osuu nimensä julkistamista arastelevien vapolaisten omaan nilkkaan. Teemu Tuovisen kirjoitus kuvaa erittäin hyvin turveyhtiöiden ylimielistä asennoitumista luonnon elinkyvyn säilyttämiseen; tuollaista se on ympäri Suomen. TT:lle parhaat kiitokset todellisuuden kertomisesta!

"Lintuneva-tilaisuudessa pääsi sammakoita

Ilkassa (16.4.) kerrotun mukaisesti Kurikan Jurvassa pidetyssä vapon Lintunevan turpeenottohankkeen yva-tilaisuudessa vallitsi melko epätodellinen tunnelma.

Minäkin olen useammassa yva-tilaisuudessa istunut ja täytyy sanoa, että vapo sahaa omaa oksaansa jälleen kerran varsin näyttävästi. Asiantuntijoiden suusta tuli sammakoiden lisäksi suoranaisia valheita ja enää puuttui se että tässä sirkuksessa esiintyneet olisivat vetäneet kanin hatusta kesken esityksen.

Luottamus mureni heti aluksi. Lakimiehenä vapossa toimiva Martti Patrikainen kertoi heti alkuun suon olevan lähes kokonaan ojitettu, josta paikalliset kuulijat olivat voimakkaasti eri mieltä. Patrikainen joutuikin tunnustamaan, että ei ole kyseisellä suolla koskaan edes käynyt. Myöhemmin keskusteltiin luontoselvityksien puutteellisuudesta varsin kireään sävyyn, koska paikallisilla luontoharrastajilla oli huomattavan paljon enemmän merkityksellistä tietoa suosta kuin mitä hakija on esittänyt. Huoli Säläisjärven säilymisestäkin sai vain ylimalkaisia vastauksia vaikka sinne johdettavan veden määrä tulee vähenemään.

Yva-tilaisuuksien tarkoitus on tuoda kansalaisille avoimesti tietoa hankkeista, jossa voidaan kysellä ja keskustella avoimesti asioista. Ymmärrän hyvin, että monien hankkeiden osalta osalla kuulijoista on ylimitoitettuja uhkakuvia hankkeiden vaikutuksista, mutta siksi tilaisuuksia järjestetäänkin jossa voi saada selkeitä vastauksia kysymyksiin. Luulisi isojen yhtiöiden asiantuntijoiden olevan tehtäväänsä niin koulutettuja, että keskustelu olisi rakentavaa ja vuorovaikutteista. Valitettavasti nyt vastaukset olivat hyvin usein ylimielisiä ja syntyi juupas-eipäs -väittelyä. Myös se, että ei vastata oikein mitään tai vastaus on puuta heinää, ei anna hankkeesta hyvää kuvaa.

Erityisesti Pöyry-yhtiön konsultti Jorma Keräsen "asiantuntemus", vastausten epämääräisyys ja salamannopea takinkääntely kysymyksestä riippuen oli hyvin negatiivista mainosta meille kaikille. "Lintunevan kansanliike" sai taas kerran lisää hyviä syitä jatkaa hankkeen kampittamista loppuun saakka.Niin, ja tästä lähtien minä ainakin kirjoitan vapon nimen ihan syystäkin pienellä alkukirjaimella. Mikään ei tunnu siinä yhtiössä muuttuneen oikeasti vuosikymmentenkään aikana vaikka ovatkin harrastaneet "viherpesua" melkoisen määrän.

TEEMU TUOVINEN
aluesihteeriSuomen luonnonsuojeluliitonPohjanmaan piiri ry "

http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=578545

 

Martti Peltola