Kauhajoen restonomikoulutus on säilytettävä

Jari-Pekka
Vieras

/ #1 Mielipidekirjoitus, joka julkaistiin Ilkka-lehdessä 22.4.

26.04.2011 23:48

Tein tämänlaisen vastineen Anu Nurmela -nimisen henkilön Ilkka-lehdessä julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Nurmelan tekstiä lukemattomille osa asioista ei ehkä aukea, mutta silti paljon faktoja...

VASTINEENI:
Lisää suolaa haavoihin vai työ- ja opiskelurauha?
Sinä Etelä-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen, seinäjokelainen Anu Nurmela (kok.), sait kirjoituksellasi (Ilkka 16.4.) loukattua monia kärsimystä liikaa kokeneita ihmisiä. Kirjoitan heidänkin puolestaan. Oikaisen myös joidenkin päättäjien harhakäsityksiä. Lisäksi peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi muutaman asian.
Kritisoit kauhajokelaisen Sami Yli-Rahnaston (ps.) kirjoitusta (Ilkka 12.4.), jossa hän perusteli, miksei AMK-opetuksen keskittäminen Seinäjoelle ole järkevää. Kritisoit myös MTK Etelä-Pohjanmaan (Ilkka 13.4.) kirjoitusta.

Anu Nurmela, olet Seinäjoen ammattikorkeakoulun kotisivujen mukaan oppilaitoksen palveluksessa. Kirjoitit: ”Mikäli emme itse saa aikaan päätöksiä, joilla vetovoimaa, läpäisyä ja työllisyyttä saadaan nostettua, puuttuu OKM ”meidän asioihimme”. Eli tekee päätöksiä, joiden jälkeen meillä ei välttämättä ole enää omaa itsenäistä AMK:a maakunnassamme.”
Oletko unohtanut, miten voimakkaita Kauhajoen AMK- ja Sedu-yksikköihin liittyviä puolustuspuheenvuoroja kuultiin 2008 ja 2009 mm. muutamien ministereiden, useiden kansanedustajien ja maakunnan päättäjien toimesta. He kuuluttivat Kauhajoen yksiköille pitkäaikaista työ- ja opiskelurauhaa.
Paula Risikko vahvisti minulle 18.4. ja Lasse Hautala (kesk.) 19.4. kantansa, että he yhä puolustavat Kauhajoen yksiköiden säilymistä. Risikko myös vahvisti, ettei OKM ole vaatinut yksiköiden siirtoa. Osa maakunnan päättäjistä on tuonut asiasta esiin virheellisiä väittämiä. Kyseiset päätökset tehdään alue- tai paikallistasolla.
Anu Nurmela, kannanottosi otsikko oli, ”Venäläistä rulettia maakunnassa”, ja sen päätöslause: ”Näyttää siltä, että maakunnassamme pelataan venäläistä rulettia, valitettavasti vain turhan vakavalla asialla.”
Venäläisen ruletin pelaaja painaa itse aseen liipaisinta. Sitä eivät painaneet ne 10 henkilöä, jotka Kauhajoen yksiköiden tiloissa ammuttiin 2008. Muutaman uhrin läheinen kertoi minulle, miten pahoitit heidän mieltään, heitit suolaa haavoihin ja heidän mielestään häpäisit uhrien muistoa.

Jos päättäjillä on enemmän sydäntä kuin keskittämisvallanhimoa, luotan Kauhajoen yksiköiden ihmisten saavan jatkossakin työ- ja opiskelurauhan. Samaa toivon muille yksiköille.
Mitä sinä olet oppilaitoksen työntekijänä tehnyt vetovoimaisuuden eteen muilla paikkakunnilla kuin Seinäjoella? SeAMK käytti valtakunnan AMK-yksiköistä toiseksi vähiten rahaa opiskelijamarkkinointiin. Työnantajasi käytti henkilöä kohden 38,24 ja Vaasan AMK 455,56 euroa.
Vetovoimaisuutta laski sekin, miten jälleen yhteishaun kynnyksellä nostettiin esiin AMK-yksiköitä koskevat epävarmuudet. Oliko se maakunnan edun ja vetovoimaisuuden ajamista?
Ampumatragedian jälkeen on oppilaitosta remontoitu mittavasti. Esittäisitkö OKM-edustajille tutkimustulokset, miten tyytyväisiä täällä opiskelevat ovat tiloihin, opetukseen ja opintojen jälkeiseen korkeaan työllistymisprosenttiinsa? Kaikki AMK-paikat ovat Kauhajoella täyttyneet.

Jari-Pekka Laitio-Ramone
Toimittaja-kirjailija-lähihoitaja.
Kauhajoki