Kauhajoen restonomikoulutus on säilytettävä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kauhajoen restonomikoulutus on säilytettävä.

Jari-Pekka
Vieras

#1 Mielipidekirjoitus, joka julkaistiin Ilkka-lehdessä 22.4.

26.04.2011 23:48

Tein tämänlaisen vastineen Anu Nurmela -nimisen henkilön Ilkka-lehdessä julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Nurmelan tekstiä lukemattomille osa asioista ei ehkä aukea, mutta silti paljon faktoja...

VASTINEENI:
Lisää suolaa haavoihin vai työ- ja opiskelurauha?
Sinä Etelä-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen, seinäjokelainen Anu Nurmela (kok.), sait kirjoituksellasi (Ilkka 16.4.) loukattua monia kärsimystä liikaa kokeneita ihmisiä. Kirjoitan heidänkin puolestaan. Oikaisen myös joidenkin päättäjien harhakäsityksiä. Lisäksi peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi muutaman asian.
Kritisoit kauhajokelaisen Sami Yli-Rahnaston (ps.) kirjoitusta (Ilkka 12.4.), jossa hän perusteli, miksei AMK-opetuksen keskittäminen Seinäjoelle ole järkevää. Kritisoit myös MTK Etelä-Pohjanmaan (Ilkka 13.4.) kirjoitusta.

Anu Nurmela, olet Seinäjoen ammattikorkeakoulun kotisivujen mukaan oppilaitoksen palveluksessa. Kirjoitit: ”Mikäli emme itse saa aikaan päätöksiä, joilla vetovoimaa, läpäisyä ja työllisyyttä saadaan nostettua, puuttuu OKM ”meidän asioihimme”. Eli tekee päätöksiä, joiden jälkeen meillä ei välttämättä ole enää omaa itsenäistä AMK:a maakunnassamme.”
Oletko unohtanut, miten voimakkaita Kauhajoen AMK- ja Sedu-yksikköihin liittyviä puolustuspuheenvuoroja kuultiin 2008 ja 2009 mm. muutamien ministereiden, useiden kansanedustajien ja maakunnan päättäjien toimesta. He kuuluttivat Kauhajoen yksiköille pitkäaikaista työ- ja opiskelurauhaa.
Paula Risikko vahvisti minulle 18.4. ja Lasse Hautala (kesk.) 19.4. kantansa, että he yhä puolustavat Kauhajoen yksiköiden säilymistä. Risikko myös vahvisti, ettei OKM ole vaatinut yksiköiden siirtoa. Osa maakunnan päättäjistä on tuonut asiasta esiin virheellisiä väittämiä. Kyseiset päätökset tehdään alue- tai paikallistasolla.
Anu Nurmela, kannanottosi otsikko oli, ”Venäläistä rulettia maakunnassa”, ja sen päätöslause: ”Näyttää siltä, että maakunnassamme pelataan venäläistä rulettia, valitettavasti vain turhan vakavalla asialla.”
Venäläisen ruletin pelaaja painaa itse aseen liipaisinta. Sitä eivät painaneet ne 10 henkilöä, jotka Kauhajoen yksiköiden tiloissa ammuttiin 2008. Muutaman uhrin läheinen kertoi minulle, miten pahoitit heidän mieltään, heitit suolaa haavoihin ja heidän mielestään häpäisit uhrien muistoa.

Jos päättäjillä on enemmän sydäntä kuin keskittämisvallanhimoa, luotan Kauhajoen yksiköiden ihmisten saavan jatkossakin työ- ja opiskelurauhan. Samaa toivon muille yksiköille.
Mitä sinä olet oppilaitoksen työntekijänä tehnyt vetovoimaisuuden eteen muilla paikkakunnilla kuin Seinäjoella? SeAMK käytti valtakunnan AMK-yksiköistä toiseksi vähiten rahaa opiskelijamarkkinointiin. Työnantajasi käytti henkilöä kohden 38,24 ja Vaasan AMK 455,56 euroa.
Vetovoimaisuutta laski sekin, miten jälleen yhteishaun kynnyksellä nostettiin esiin AMK-yksiköitä koskevat epävarmuudet. Oliko se maakunnan edun ja vetovoimaisuuden ajamista?
Ampumatragedian jälkeen on oppilaitosta remontoitu mittavasti. Esittäisitkö OKM-edustajille tutkimustulokset, miten tyytyväisiä täällä opiskelevat ovat tiloihin, opetukseen ja opintojen jälkeiseen korkeaan työllistymisprosenttiinsa? Kaikki AMK-paikat ovat Kauhajoella täyttyneet.

Jari-Pekka Laitio-Ramone
Toimittaja-kirjailija-lähihoitaja.
Kauhajoki
Kevään pillastuttama
Vieras

#2 Oikeudenmukaisuuden nimissä

27.04.2011 10:44

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen saa ko. adressin allekirjoittaa ja toivon itsekin, että tässä asiassa päästään hyvään ratkaisuun. Sitä tosin en toivo, että Etelä-Pohjanmaa jää ilman korkeakoulua tässä taistelussa. Luettuani Ilkasta Nurmelan kirjoituksen halusin oikeudenmukaisuuden nimissä korjata mielestäni hyökkäävää ja Nurmelan tekstiä vääristelevää vastinettasi. Nurmela ei tekstissään viitannut missään kohtaa Kauhajokeen tai sen traagisiin tapahtumiin, jotka itse vedit mielestäni erittäin mauttomalla tavalla kirjoituksessasi esiin. Sinä olet nyt itse se joka heität haavoihin suolaa! Perään kuulutit myös pitkäaikaista opiskelu- ja työrauhaa, miten Nurmelan kirjoitus tähän liittyi?
Sitten pyytäisin sinua Jari-Pekka, sekä tämän adressin allekirjoittajia lukemaan seuraavat korjaukset em. tekstiin:
1) Väittikö Nurmela kirjoituksessaan että Risikko, Hautala tai joku muu ei puolustaisi yksiköiden säilyttämistä nykyisillä paikkakunnillaan? EI väittänyt.
2) Lainaus Jari-Pekan tekstistä: "Risikko myös vahvisti, ettei OKM ole vaatinut yksiköiden siirtoa. Osa maakunnan päättäjistä on tuonut asiasta esiin virheellisiä väittämiä. Kyseiset päätökset tehdään alue- tai paikallistasolla" Väittikö Nurmela tekstissään toisin? Ei, vaan itse asiassa kirjoitti: "On totta ettei ministeriö sekaannu AMK:n sisäiseen päätöksentekoon, mutta on myös muistettava, kuka maksaa leivän" (Minä ymmärsin, että tällä tarkoitetaan valtiota?!) Ja näyttää hän myös tajuavan missä päätökset tehdään ja millä tasolla kirjoittaessaan: "...toivon, että koulutuskuntayhtymän valtuustossa osataan tehdä vastuullisia päätöksiä".
3) Viittasit myös markkinointiin. Tässä pari faktaa SeAMK:n ja VAMK:n markkinoinnista lehdistä luettuna: HS 11.4.2011 SeAMK käytti rahaa kevään 2011 yhteyshaun markkinointiin 35 301€ ja tekstissäsikin mainittu VAMK 307 500€. Markkinoinnin tulokset HS 23.4.2011: SeAMK hakijoiden määrä kasvoi 12.3% (joka oli muuten taulukosta katsottuna toiseksi paras koko valtakunnassa!) Vaasassa hakijamäärä kasvoi 2,3%. Laskutoimitus, jonka voi tehdä Ilkassa 16.4 ja HS:ssa 23.4. olleiden juttujen perusteella kertoo, että Vaasan hakijamäärä nousi 29kpl viimevuotisesta ja SeAMK:n 193kpl. Siitä jokainen voi sitten laskea paljonko verorahoja poltettiin tähän markkinointiin ja kuka voisi ottaa mallia ja keneltä. Minä ainakin veronmaksajana suhtaudun erittäin kriittisesti tällaiseen verorahojen tuhlaukseen.
4) "Vetovoimaisuutta laski sekin miten jälleen yhteishaun kynnyksellä nostettiin esiin AMK -yksiköitä koskevat epävarmuudet." Jos tässä viitataan Nurmelan tekstiin, niin se julkaistiin Ilkka lehdessä 16.4 ja yhteishaku päättyi 15.4.
5) Viittaat myös konsulttien puolueettomuuteen. Lukijana olisi mielenkiintoista tietää mitä tällä vihjailulla tarkoitat? Faktoja kehiin!
6) Nurmela ei myöskään viitannut tekstissään nykyisten opiskelijoiden tyytyväisyyteen vaan nimenomaan kirjoitti: " Kannattaisi tehdä opintomatkoja eri maakuntamme lukioihin ja kysyä opiskelijoilta mitkä tekijät opiskelupaikan valinnassa vaikuttavat". Kannatan tätä ideaa, sieltä saisimme vastauksia niihin kriteereihin, millä nuoret valitsevat opiskelupaikkansa. Varmasti nykyiset opiskelijat ovat tyytyväisiä, siitä ei ole kyse. Käsittääkseni kyse on kuitenkin siitä miten saataisiin lisää hakijoita, ei nykyisten tyytväisyydestä.
7) Lehdessä kirjoitit myös seuraavaa, joka em. tekstistä puuttuu: "Vuonna 2007 tänne AMK-restonomikoulutukseen haki 187 ja 2010 212 ihmistä. Lisäksi on erikseen aikuiskoulutuspuoli". Tekstissäsi olevine epäkohtien vuoksi mielenkiintoni heräsi jopa niin paljon, että näin vaivaa ja soitin SeAMK:n ja varmistin asian,( julkisia tilastoja kun nuo ovat) ja näin minulle kerrottiin: Kauhajoelle haki 2010 keväällä varsinaisessa haussa ensisijaisia hakijoita 35 ja aloituspaikkoja oli 40 (näiden kerrottiin muuten olevan OKM:n mittareita kun vetovoimaisuutta tarkastellaan!!), kaikkia hakijoita oli 113 ja tämä puolestaan tarkoittaa hakijamäärää, jotka olivat laittaneet Kauhajoen sijoille 1-4 hakutoiveissaan. Tämä taas ei ole vertailukelpoinen mittari. Mistä siis olit saanut luvun 212?
Kävinpä vielä nyt tekstisi innoittamana kopioimassa Nurmelan tekstin Ilkan arkistosta tuohon alle, jotta jokainen voi sen siitä lukea.

Ilkka 16.4.2011

VENÄLÄISTÄ RULETTIA MAAKUNNASSA

"Sami Yli-Rahnasto (Ilkka 12.4.) osui asian ytimeen otsikoidessaan kirjoituksensa ”Maakunta päättää ammattikorkeakoulusta”. Valitettavasti itse asiateksti tuotti suuren pettymyksen. Mistä päätöksestä on oikeastaan kyse?

Kyse ei ole AMK opetuksen keskittämisestä Seinäjoelle, vaan yksinkertaisesti itsenäisen AMK opetuksen säilyttämisestä Etelä-Pohjanmaalla.

On totta, ettei ministeriö sekaannu AMK:n sisäiseen päätöksentekoon, mutta on myös muistettava, kuka maksaa leivän. Eli omilla koulutuspoliittisilla ohjelmillaan OKM ohjaa kehitystä ja yhtenä tähän liittyvänä on mm. päätös siitä, että AMK:jen määrä lasketaan 25:stä 18:an.

OKM:n tiedotteessa 12.4 Virkkunen toteaa: ”Suomessa on 25 ammattikorkeakoulua ja niillä noin 160 toimipistettä. Kaikkien koulutusohjelmien ja toimipisteiden vetovoimaa, läpäisyä ja työllistyvyyttä on syytä arvioida kriittisesti".

Suomeksi sanottuna asia on hyvin yksinkertainen: Mikäli emme itse saa aikaan päätöksiä, joilla vetovoimaa, läpäisyä ja työllisyyttä saadaan nostettua, puuttuu OKM ”meidän asioihin”. Eli tekee päätöksiä, joiden seurauksena meillä ei välttämättä ole enää omaa itsenäistä AMK:a maakunnassamme.

Ja sillä, jos millä olisi vakavat seuraamukset maakuntamme kehitykseen (myös reuna-alueiden, ei siis vain Seinäjoen).

Myös MTK-Etelä-Pohjanmaan kannanotto Ilkassa 13.4 herätti suurta ihmetystä. Onko todellakin totta, että johtokunta ei nyt näe metsää puilta? Suosittelen perehtymään mm. case Kauhavaan, jossa PK-yrittäjyyden koulutusohjelman siirtäminen Seinäjoelle vuonna 2010, nosti vetovoiman 0,44:stä (2009) 1,3:en (2011). Onko MTK Etelä-Pohjanmaa todellakin sitä mieltä että mieluummin otetaan riski itsenäisen AMK menettämiseen, kuin että pyritään säilyttämään se maakunnassa, ja näin varmistamaan osaavan työvoiman saanti alueellamme myös jatkossa.

Itsenäisen AMK:mme kehityksen vastustajien kannattaisi tehdä opintomatkoja eri maakuntamme lukioihin ja kysyä opiskelijoilta mitkä tekijät opiskelupaikan valinnassa vaikuttavat. Nämä nuorethan tässä avainasiassa ovat. He ja heidän intressinsä ovat tekijöitä joiden pitäisi kehitystämme nyt viitoittaa, eivät kyläpatriootit ja politrukit.

Ymmärrän että kansanedustajaehdokkaiden on kalasteltava ääniä kaikin keinoin, mutta toivon että koulutuskuntayhtymän valtuustossa osataan tehdä vastuullisia päätöksiä. Kannattaa miettiä että mikäli itsenäinen AMK maakunnastamme lakkautetaan, niin kuka kantaa vastuun.

Näyttää siltä, että maakunnassamme pelataan venäläistä rulettia, valitettavasti vaan turhan vakavalla asialla!"
J-P L-R
Vieras

#3 Re: Oikeudenmukaisuuden nimissä

27.04.2011 11:07

#2: Kevään pillastuttama - Oikeudenmukaisuuden nimissä

En kirjoita nimettömille huutelijoille eli kerro nimesi ja sähköpostiosoitteesi, lähdetään siitä. Raukkamaisia nimettömiä on maapallo täynnä jo valmiiksi.


Vieras

#4

27.04.2011 14:00

Kauhajoella on satsattu paljon restonomi ym. koulutuksiin. Kiinnostus opiskella Kauhajoella on hyvä eli oppilaita saadaan riittävästi.
Miksi pitää "sumputtaa" kaikki Seinäjoen ahtauteen ?
Aivan älyttömiä suunnitelmia.
Ammattikoulun caterin-opiskelun kanssa enemmän yhteistyötä.
Timo P
Vieras

#5 Huh huh, millaane toinen kirjoitus

27.04.2011 16:37

Onko tuo nimetön kakkoskirjoittaja tosissaan? Taitaa olla Nurmela tai kuka lie itse kirjoittajana tai sen sihteeri tai mikä lie.
Miten joku tuolla tavalla siirtää huomiota pois asioista ja kääntää kaiken seinäjokelaiste kontolta. Ja kuinkaha yrittää vääntää kaiken koskemaan tuota Nurmelaa tai ketä lietä. Jos hoksottimet pelaa niin ehkä tuossa Jari-Pekan tekstissä puhuttiin paljon yleesesti kuinka asioota on vääristelty eikä vain rouva tai neiti Nurmelasta.
Ja puhuttiin millaista likaista taustapeliä ne jokku on pelannut. Kyllä herrojen metkut on rumia. Aiheesta puhuttiin miten on ihmisten tunteita loukattu jos tragediaa läheltä kokeneet on aiheellisesti tunteneet läheisiään häväästyn.
Tosiasiat peliin
Vieras

#6 Re:

27.04.2011 16:46

#4: -  

 Taisi tämän kevään haussa jäädä ensisijaisten hakijoiden lukumäärä alle aloituspaikkojen eli tosi heikko tulos. Kauhajoki on vain liian pieni paikkakunta lukiossa jatko-opintojaan miettiville.

Ministeriön kanta löytyy täältä:

Yleisesti:

http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/Hankkeet/rakenteellinen_kehittaminen/index.html

SeAMK:

http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/ammattikorkeakoulutus/hallinto_ohjaus_ja_rahoitus/tavoitesopimukset/Palautteet_2010/Seamk.pdf


Vieras

#7

27.04.2011 16:53

Ei kaikkea viedä Seinäjoelle. Pieni yksikkö pystyy tarjoamaan sellaista mistä isossa ei voida haaveillakaan.
Timo P
Vieras

#8

27.04.2011 16:58

6) Kirjoita nyt nimelläs kun oot noin sisäpiiritietoja jaksanu ettiä tuohon ja kakkosrustaaluus? Nurmela tai kuka lie tairat olla.
Tuos ekas kirjootukses on hyvin kommentteja huonolle markkinoonnille. Kyllä vikaa saadaan ettiä eniten Seinäjoelta.
Josenyokumma
Vieras

#9 Laskevan auringon maakunnaksi, hinnalla millä hyvänsä

28.04.2011 08:09

Mitä täs tappelemahan annetahan ny ensin tua AMK Vaasahan, ku siellä osataan markkinoodakin! Ja hillitähän ny sitten oikeen porukalla tuon yhyren meirän maakunnan kaupungin kasvua, perhanat ku ovat alakaneet kukkoolemahan! Tämä maakunta pärjää kyllä ilaman maakuntakeskusta ja korkeakouluaki, ei muuta kun karvalakit päähän ja auringonlaskua ihastelemahan!
Huolestunut veronmaksaja
Vieras

#10 Taloudellinen vastuu? Onko sellaista enää edes olemassa?

29.04.2011 23:12

Mielestäni jokaisella suomalaisella veronmaksajalla on oikeus kuulla viimmeistään yhtymähallituksen päätöksen jälkeen, kenen varaan Seinäjoen koulutuskuntayhtymä tuudittautuu vuonna 1927 rakennetun, 1991 laajennetun ja vuoden 2008 tapahtuman jälkeen saneeratun, USEIDEN TUHANSIEN NELIÖIDEN KOKOISEN, rakennuksen osalta? Maksammeko ensin uudet tilat Seinäjoelle, sitten ylläpidämme kylmillään olevia tiloja Kauhajoella? Toivottavasti jokaiselle yhtymähallituksen jäsenelle on valjennut Seinäjoen koulutuskuntayhtymän pidemmän linjan strategia ennen päätöksen tekoa? Nähtäväksi jää, mikä tulee olemaan uuden opetusministeriön pitkän linjan strategia yliopistojen ja korkeakoulujen osalta? Politiikka kun elää murroksen vaihetta kansakunnan johdolla.

Vieras

#11 J-P Laitio-Ramone

29.04.2011 23:24

Mielenkiinnolla olen odottanut jos tuo nimetön vääristelijä, kakkoskirjoittaja, ottaisi yhteyttä, mutta ei. Olisi ollut mielenkiintoista pyytää häntä vaikka kahville tuonne Kauhajoen yksikköön ja kuunnella omilla kasvoillaan puhuvaa ihmistä, eikä nimetöntä puskista huutelijaa. Missäköhän noita nimettömiä ihmisiä kasvaa?
Olisi samalla voinut viedä sinne Kauhajoen yksikön toimistoonkin, josta minulle kerrottiin nuo 2010 ja 2007 vuosien hakijamäärät. En tiedä mistä nuo omat lukunsa nimetön on lopulta saanut.

Olisi samalla voinut kysyä, miksi hän luuli jokaisen lauseen jutussa viittaavan Nurmelaan. Jos ei tuo kirjoittaja itse ole Nurmela, kuten joku täällä epäili.

Hienoa kun viimeisen viiden päivän aikana (25.-29.4.) tullut noin 360 allekirjoittajaa.

Vieras

#12

01.05.2011 21:12

Laadukasta opetusta. Sijaintipaikkakuntana Kauhajoki keskeinen

Vieras

#13

07.05.2011 10:22

Pitkä historia

Vieras

#14

21.10.2011 16:38

Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä lähiruuan saatavuutta ja käyttämistä, restonomiopiskelun poistaminen Kauhajoelta lyö korville tätä tavoitetta