Oulun tulee luopua Kallioparkista

seija paasi
oulu

/ #36 Oulun kehittämisestä

24.02.2008 18:51

Oulussa on useita kansalaisyhteisöjä sekä luottamushenkilöitä, jotka haluavat kehittää Oulun keskustaa autottomaksi. Kysymys on näkemyseroista, siitä - miten.

Itse en halua ajaa satoja metrejä maan alla saadakseni auton parkkiin. Työskentelen keskustassa liikealalla ja en ole yhdenkään asiakkaan kuullut moittivan parkkipaikkojen puutetta. Parkkipaikkoja on mikäli vaivautuu kävelemään jonkin matkaa, ja se on myös terveellisempää kuin ajaa hissillä maan alta kadulle.
Minulle ei ole selvinnyt se, miten kallioparkki auttaisi muutenkin pientä keskustaa laajenemaan. Kun hissit nousevat maan alta ylös niin ne nousevat todennäköisesti jo nykyisen pienen keskusta-alueen kohdille. Kallioparkkihanke on vain osa Oulun kehittämistä, onneksi.

Kallioparkin myötä Oulusta ei missään nimessä tule Tampereen tai Kehä III kokoista asumiskeskittymää. Miten kallioparkki ja asumiskeskittymä liittyvät yhteen ? Toisaalta, miksi Oulusta pitäisi kasvaa ko. alueiden kokoisia ? Realistisesti ajatellen etelästä päin ei Ouluun muuttaisi niin paljon ihmisiä ja pohjoista sekä kainuuta ei voi tyhjentää. Yhteiskunnan politiikan tulee edistää sitä, että ihmiset voivat asua seutukunnassa sekä syrjäisemmilläkin seuduilla.

Tällaisesta asumiskeskittymän kasvamisajatuksesta ajatukset rientävät jo muutoinkin vaikeaan Oulua koskettavaan nuorisotyöttömyyteen, syrjäytyneiden alle 25 vuotiaiden toimeentulotukea viimesijaisena etuutenaan saaviin nuoriin, juurettomuuteen yms ilmiöihin, joita raju muuttoliike voi aiheuttaa ja lisätä.