Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Apteekin setä

/ #91 Terveisiä apteekista

14.10.2013 09:07

Pidän paperisen reseptin tärkeyttä varajärjestelmänä isona, ei voida ikinä luottaa vain yhteen systeemiin.

Kuitenkin arvon lääkärit argumentoivat asiaa huonolla kunnallisella palvelulla ja pelottelevat henkeä ylläpitävällä lääkkeellä. Terveyskeskusten hidas asiakaspalvelu ja huonolaatuinen tekninen infrastruktuuri ei ole järkevä kohdistaa eReseptiin. Oman urani aikana ei yksikään insuliiniasiakas passitettu apteekista kotiin ilman toimivaa ratkaisua lääkesaannin turvaamiseksi. Jo ajatus tämmöisen ehdottamisesta on absurdi. Aina löytyy keino. Samoin teknisten vikojen aikana, ei apteekki ainakaan jää sormi suuhun. Eikä pitäisi lääkärienkään.

Ei se asiakas ihan tahvo ole, paperisellakin reseptillä asioidessa suurin osa on ihan pihalla kuinka ja miten sitä lappua luetaan. Puhumattakaan hieroglyyfisestä kirjoitusmetodista mitä nähdään päivittäin.

Asiakas(aka. potilas) on oppiva kokonaisuus, kun häntä opettaa ilman turhaa paapomista asiat selviytyvät ja tuloksena voi jopa olla itsenäisesti toimiva yksilö.

Kaikki uutuus vaatii opettelua ja vanhoihin kaavoihin jämähtäminen nykyään käy turmioksi. Siirtymäaika on tulossa yksityisillä terveystarjoajilla sähköiseen mikä on tämänkin adressin todennäköisesti laukaissut. Ymmärrettävää että pienemmissä praktiikoissa hankintojen hinta ja sen tuoma etu ei ole balanssissa. IT-firmojen kytköksiä löytyy varmasti poliittisella tasolla mutta sähköisen edistyksen juna puksuttaa, siihen on pakko hypätä.

eReseptin merkitystä myös väärinkäytösten ja väärennösten vähentämisessä kyseenalaistettiin. Tässä ei ole mitään järkeä. e-Reseptiä ei ilman isoja resursseja ja tieto-taitoa pysty väärentämään. Apteekit voivat huoletta toimittaa määrättyjä lääkkeitä. Se väärinkäytösepäily enää siinä vaiheessa kohdistuu määräävään lääkäriin ja määräämistapahtuman luotettavuuteen. Tähän ongelmaan suosittelen vartijan hankkimista mikäli ongelma on todellinen.

Kokonaisuutena e-resepti on toimiva asiakas ystävällinen kokonaisuus ja riinpiissin mieleen kun vähennetään paperin kulutusta.

Ja saa sitä miestä väkevämpää sillä pro auctorella vielä pitkään, nou hätä.