LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Martti Peltola

/ #323 Soiden ja suoluonnon tilasta Etelä-Pohjanmaalla

30.05.2011 12:42


Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Etelä-Pohjanmaan liitto julkaisivat 6.5.2011 lehdistötiedotteen EU-rahoitteisesta (65 %) Etelä-Pohjanmaan suoselvitys-hankkeesta. Siinä todetaan mm:

”Metsätaloutta varten ojitettiin 1960- ja 1970-luvuilla 85 % nykyisestä (E-P:n) suoalasta. Turvetuotannossa on 5 % maakunnan suopinta-alasta. Näiden muutosten seurauksena ennen sotia vallinneesta suoalasta on säilynyt ojittamattomana 10 %. Suojelualuetta on alueen suoalasta 5 %.”

”... Soiden suurten muutosten - erityisesti elinympäristöjen tuhoutumisen ja soiden pirstoutumisen – seurauksena suoluonto on uhanalaistunut voimakkaasti. Soiden luontotyypeistä 96 % on arvioitu Etelä-Suomessa silmälläpidettäviksi tai uhanalaisiksi ja moni suolaji, kuten riekko, on mainittu uudessa uhanalaisuusarviossa (2010).
Soiden eliölajit ovat usein elinympäristönsä suhteen vaativia ja elävät ainoastaan soilla, joiden vesitalous on säilynyt luonnontilaisena tai kokenut ainoastaan pienen häiriön. Suon kuivaaminen ojittamalla muuttaa suon luontaisen vesitalouden toiminnan vaikuttaen koko suoekosysteemin toimintaan. ”