Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #820 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 9.12.2013

09.12.2013 18:13

Kivihiili kuumensi energia- ja ilmastokeskustelun

Oppositio ryöpytti hallitusta kivihiilen polton suosimisesta ja kotimaisen energian kilpailukyvyn heikentämisestä, kun eduskunta keskusteli kansallista energia- ja ilmastostrategiaa koskevasta hallituksen selonteosta keskiviikkona.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolustautui ja sanoi kivihiilen käytön lisäyksen olevan seurausta Yhdysvaltain liuskekaasusta ja maailmanmarkkinahintojen muutoksista.

Keskustan Mauri Pekkarisen mukaan hallitus on toiminut selontekoon kirjoitetun tekstin vastaisesti.

Selonteossa luvataan edistää metsäpohjaisen biomassan käyttöä niin, että kivihiili pääosin syrjäytyy voimalaitoksissa vuoteen 2025 mennessä. Samoin luvataan turvata turpeen kilpailukyky kivihiileen verrattuna.

”Käytännössä hallitus on toiminut päinvastaisesti, kun se on kiristänyt turpeen verotusta ja leikannut kolmanneksen uusiutuvan energiapuun tukea.”

Pekkarinen ihmetteli, kuinka myös vihreät ovat mukana ratkaisuissa, joiden seurauksena ”suomalainen puu korvautuu Uralin takaa kaivettavalla kivihiilellä”.





”Verot eivät perussyy”



Elinkeinoministeri Vapaavuori sanoi myöntävänsä kernaasti, etteivät hallitusohjelman linjaukset turpeen veron korotuksesta ja metsähakkeen tuen vähentämisestä osuneet tähän aikaan parhaalla mahdollisella tavalla.

”Yhtä selvää olisi kuitenkin myöntää oppositiossa, että tämä ei ole keskeinen syy sille, mitä markkinoilla tapahtuu.”

Vapaavuoren mukaan kivihiili pysyisi kilpailukykyisenä erillisessä sähkön lauhdetuotannossa, vaikka turpeen vero poistettaisiin kokonaan eli pudotettaisiin alemmaksi kuin nykyisen hallituksen aloittaessa.

”Vaikka turpeen veron korotukset ovat olleet onnettomia tässä ajassa, eivät ne ole tämän ongelman perimmäinen syy.”

Työ- ja elinkeinoministeriön Vapaavuori vakuutti suhtautuvan ongelmaan vakavasti ja pohtivan, millä keinoilla tilannetta voitaisiin parantaa.

Vihreiden Anni Sinnemäki kysyi, onko Vapaavuori tutustunut vihreän eduskuntaryhmän esitykseen kivihiilen vähentämiseksi.

”Yksi toimenpide on se, että hiilidioksidikomponentin osuutta (verotuksessa) lisättäisiin”, Sinnemäki sanoi.





”Turpeelle uusia uhkia”



Perussuomalaisten Kaj Turusta harmitti kotimaisen turpeen energiakäytön mahdollisuuksien vähättely.

”Suomen suopinta-alasta on tuotannossa alle yksi prosentti. Ympäristövastuullista turvetuotantoa olisi pystyttävä lisäämään jo ojitetuilla suoalueilla aina viiteen prosenttiin.”

Turusen mukaan turpeen tuotantoalojen luvitukseen on noussut uusia merkittäviä uhkia.

Hän viittasi ympäristölainsäädännön uudistukseen ja siitä tihkuneisiin tietoihin luontoarvoista, joiden perusteella luvitus vaikeutuisi entisestään.

Sdp:n Miapetra Kumpula-Natri kannusti kokoamaan paketin, joka estää turpeen korvautumisen kivihiilellä. Hän oli huolissaan Euroopan unionin kyvystä tehdä energiapoliittisia päätöksiä.

”Onko koko EU itsellensä kuuro, eikä myönnä sitä, mitä liuskekaasu ja liuskeöljy merkitsevät. Ajattelemmeko me, että voimme sulkea silmämme ja korvamme tältä”, Kumpula-Natri sanoi.



JUHA KAIHLANEN