Raiskauksille kovempi tuomio!

Kalle Laukkanen
Helsinki

/ #110

30.03.2008 13:45

Tässä nyt jotkut ovat ehdottaneet kuolemantuomiotakin. Siten perusteltuna, että taparaiskaaja on yhteiskunnallisesti hyödytön. Nyt tehdään oletus, että edes tuo väite olisi totta. Tuolla perusteella raiskaajat teloitetaan. Mutta entäs muut yhteiskunnallisesti hyödyttömät? Kuten vaikkapa muut taparikolliset, ja sitten kehitysvammaiset, muuten pahasti vammautuneet, vanhukset jne? Pitäisikö heidätkin tappaa pois yhteiskunnasta resursseja kuluttamasta? Teloituksien ehdottajat luultavasti vastaavat ei, koska heidän motiivinsa on puhdas viha raiskaajia kohtaan. Miksi heitä sitten ei kuuluisi vihata? Koska yhteiskunnallinen järjestelmä ei voi toimia kosto-periaatteella. Teloituksen ainoa perustelu on pelotteluvaikute, ja tiedän erään valtion tuolla läntisellä mantereella joka on hyvä esimerkki siitä miten hyvin se toimii.

Ajattelutapani voi olla omituinen joillekin, mutta esitän sen tässä nyt lyhyesti: Henkilö A raiskaa henkilön B. Henkilö A määrätään x vuodeksi mielisairaalaan, ja tässä ajassa hän todistettavasti parantuu, ja hän ei enää raiskaa ketään. Henkilö B saa raiskauksesta pahoja traumoja, mutta x vuoden hoidon jälkeen hän kykenee toimivaan työelämässä normaalisti. Omasta mielestäni henkilöt A ja B ovat tässä tilanteessa yhtä arvokkaita. Koko tapauksen tapahtuminen on ikävää, ja tällaiset tilanteet tulisi estää, mutta tapahtuman jälkeen molemmat henkilöt ovat yhtä arvokkaita. Toinen on turvallisuusriski, toinen on vakavasti traumautunut.

Rangaistuksia ei ikävä kyllä voi poistaakaan kokonaan. Syy tähän on systeemin hyväksikäyttäjät. Jos ensikertarikoksien ainoa rangaistus olisi pakollinen kuntoutus, kynnys kokeilla rikollisuutta ensimmäisen kerran olisi huomattavasti pienempi. Tästä syystä peloterangaistuksiakin ikävä kyllä tarvitaan. Mutta niiden ei tule olla kuten Yhdysvalloissa, että pakataan rikolliset laatikkoon z vuodeksi ja näytellään että ongelmaa ei enää ole.

Ajatustapani mukaan tosiaan ihmisellä ei ole vapaata tahtoa, vaan kaikki joko on hallitsemattoman sattumanvaraista, tai riippuu täysin olemassaolevista tekijöistä. Tästä syystä pidän rikoksen tekijää ja uhria yhtä arvokkaina, ja annan kaikenlaisille teon hyvittämisille vain pelotearvon. Olen valmis väittelemään tästä mallista, joko tällä sivustolla, tai sähköpostin välityksellä. Sähköpostini on siis kallelaukkanen [at] hotmail [piste] com.