Inhimillisyyttä osattomille

Ilkka Luoma
Adressin tekijä

/ #8 Yhteiskunnan inhimillisyys tarvitseville

27.11.2008 19:13

To: timo.soini@eduskunta.fi ; Hiltunen Rakel ; jussi.pajunen@hel.fi ; paivi.rasanen@eduskunta.fi ; paula.risikko@eduskunta.fi ; liisa.hyssala@eduskunta.fi
Sent: Sunday, November 23, 2008 7:21 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Millaista huolehdintaa kukin meistä itselleen haluaa?

Yhteiskunta on juuri niin hyvä kuin kukin meistä itse haluaa sen olevan...
... mutta toiveet jäävät liian usein sanattomiksi, mielipiteet kirjoittamattomiksi ja äänestykset tekemättömiksi...

[ ... Otto ja Irja ovat olleet naimisissa jo 63 vuotta, viimeiset kolme vuotta erotettuna hallinnollisin, hoidollisin ja byrokraattisin syin toisistaan. Otto on vanhainkodissa, kuten Irjakin - mutta välissä on toivottoman pitkä välimatka ... ]

Yhteiskunta ei voi koskaan turvata, järjestää tai huolehtia kaikista sillä arvolla ja huolehdinnalla, mihin niin moni olisi oikeutettu. Yhteiskunta tekee virheitä, kuten ihminenkin. Yhteiskunta on koostunut ihmistä. Ihminen on sosiaalinen, koska haluaa myös häntä kohtaan oltavan.

Helsingin vanhustenhoito-organisaatio käsittelee tuhansia yksilöllisiä ja inhimillisiä tapauksia joka kuukausi - joukkoon sattuu virheitä, jotka sytyttävät kansalaiset 1/. Epäkohta tahattomanakin on korjattava. Kaikkea ei koskaan voida korjata, mutta pyrkimys pitää olla aina niin inhimillinen kuin päättäjät ja toteuttajat itse haluavat heille itselleen huomaavaisuutta kohdistettavan sitten joskus, kun omat voimat ovat ehtyneet.

Nyt kansakunnan tietoon tullut epäkohta 2/ voitaisiin korjata mahdollismman pian, vaikka kohtalosisaria ja -veljiä heidän jälkeenkin jää. Juuri tälle päivälle olisikin syytä osoittaa tekoja - edes merkiksi siitä, että yritetään. Hoitopaikkojen järjestäminen Otolle ja Irjalle samasta hoitokodista olisi merkki ihmisille, että järjestelmä ja systeemi haluaa toimia inhimillisyyden nimissä. Se toisi uskoa yhteiskuntaamme ja sen joustavuuteen.

Kaikki eivät koskaan saa täyttä hoitoa, huolehdintaa eikä oikeudenmukaisuutta. Yhteiskunnassa ihmisten tekemänä tapahtuu tahattomia, tahallisia ja epähuomioisia virheitä joka päivä. Olisi merkittävää, että nyt reagoidaan tähän yksittäiseen tapaukseen - se toisi näkemystä sellaisesta huomisen yhteiskunnasta, jossa muutokset ovat mahdollisia.

Kansalaiset odottavat nyt yhdistämistä Otolle ja Irjalle, jotta heidän kauan sitten pyhäksi tarkoitettu lause papin edessä - "kunnes kuolema meidät erottaa" - toteutuisi niin, että viimeiset elinvuodet he voisivat turvata toinen toisiinsa, siltä osin minkä he enää jaksavat. Nyt on niiden vuoro, jotka jaksavat, ja jotka voivat olla ylihuomenna samassa tilanteessa. Me kaikki toivomme myös itsellemme niin hyvää hoivaa, kuin vain kohtuudella ja inhimillisyydellä on järjestettävissä.

1/
http://www.adressit.com/yhdista

2/
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsinki+sijoitti+63+vuotta+naimisissa+olleen+pariskunnan+eri+vanhainkoteihin/1135241320498

Ilkka Luoma
ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
...

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuva ~
[kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2008]

Linkki~
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2axai+ilkka-luoma-yhdistetaan.html ---

Kommentoi adressia