Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa


Vieras

/ #1035

08.08.2014 21:11

Suomi on kotimaisen uusiutuvan energian kehitysmaa

torstai 07.08.2014 Kommentit0

 

Ihmisten kanssa keskustellessa, syntyy ajatuksia ja oppii näkemään monimutkaisiakin asioita yksinkertaisesti. ”Nuukasti elävät” kotitaloudet pyrkivät säästämään energialaskussaan, polttamalla kotimaista polttoainetta, luonnonvarojamme, puuta tai turvetta. Jos kotitalouden käytössä on metsää, tulee metsä samalla hoidetuksi ja metsä pysyy samalla hyvässä kasvussa.

Omakohtainen kokemukseni alkaa 15 vuoden takaa, kun ostimme vanhan maatalon, ensimmäiseksi talveksi ostimme talotehtaan sahausjätettä. Myöhemmin saimme puuta purkutyömailta ja rakennuksilta. Tämä jätepuun polttaminen alkaa tosin olla mahdotonta ”sääntöjen puitteissa”. Nyt tällainen rakennusjäte alkaa olla direktiivein monopolisoitu jäteyhtiöille. Parina talvena ostimme klapeja polttopuuyrittäjältä.

Tänä päivänä minulla on pieni metsäpalsta Nurmossa, josta haemme lasten kanssa polttopuumme, sillä lailla metsänhoidollisesti. Edelleen lämmitämme tupaamme klapeilla. Alakerrassa on muutama tulisija, joissa talviaikaan palaa päivittäin yhteensä ”pari korveellista” puita. Yläkerran lastenhuoneissa on sähköpatterit, jotka tarvittaessa laitamme päälle.

Voi sanoa, että lämmitämme talomme kotimaisella energialla. Metsä voi hyvin ja energialasku pysyy kurissa. Mahdollisessa kriisitilanteessakin pystymme pitämään talomme lämpöisenä, täysin omavaraisesti.

Onko Suomi energiaomavarainen? Suomessa on enemmän energiavaroja turpeessa kuin Norjalla öljyssä. Metsiämme ei hoideta kunnolla, vaan puuta eli energiaa suoraan sanoen mätänee metsään, ja hoitamattomuuden takia jopa ”talousmetsät” kasvavat heikommin. Suomessa syntyy noin 40 miljoonaa kuutiometriä raakapuun hakkuusäästöä vuosittain. Puusto siis kasvaa paljon enemmän kuin sitä hyödynnetään.

Kokoomuksen punaviherhallitus on säätänyt kotimaisen energian verotuksen siihen malliin, että esimerkiksi Vaasan sataman kupeessa olevassa laitoksessa energiaa tuotetaan ulkomaisen kivihiilen avulla. Turpeen ja hakkeen poltto ei ole kannattavaa, vaan tuottaa energiayhtiölle tappiota. On edullisempaa polttaa kivihiiltä.

Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset, verotuksella on tehty kotimainen uusiutuva energia kalliimmaksi kuin kivihiili, tämä on kupla, joka on puhkaistava. Samanaikaisesti viranomaiset jarruttavat uusien turvetuotantoalueiden käyttöönottoa ja valittavat jopa ristiin myönnetyistä luvista, näin on vaarassa tuhansia olemassa olevia työpaikkoja.

Suurin osa energiastamme tuodaan ulkomailta, siis maahan, jossa olisi energiaa omastakin takaa. Energiataseemme on 8 miljardia euroa miinuksella, juuri saman verran kuin valtio velkaantuu vuosittain.

”Nuukasti elävän” Suomen valtion pitäisi hyödyntää omia luonnonvarojaan. Kotimaisen uusiutuvan polttoaineen verotusta keventämällä ja lupia myöntämällä, voimme luoda maakuntiimme tuhansia ja maahamme kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Tätä kautta myös saisimme niitä paljon kaivattuja verotuloja, myös työttömyyskorvaukset kevenisivät. Energiaomavaraisuutemmekin kasvaisi. Suomen soista on kaiken kaikkiaan 0,6 prtosenttia käytössä.

Jos Suomen nykyinen hallitus toimisi Norjassa, se kieltäisi Norjastakin öljyn poraamisen ja kalastamisen. Suomi on kotimaisen uusiutuvan energian kehitysmaa.

Juha Mäenpää (ps.)

Ilmajoki