Vakuutuslääkärit on asetettava totuusvelvoitteen piiriin

Esko Leipälä

/ #63 Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus

25.11.2014 20:53

”Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuutta ja puolueettomuutta on arvosteltu paljon viime vuosien aikana. Myös apulaisoikeusasiamies on kiinnittänyt useasti huomiota rakenteellisiin ja toiminnallisiin oikeusturvaongelmiin muutoksenhakulautakuntien riippumattomuudessa. Hän on muun muassa arvostellut sitä, että eläkelaitosten korkeita toimihenkilöitä saattaa toimia lautakuntien puheenjohtajina tai jäseninä. Samoin hän on arvostellut sitä, että jäseninä saattaa olla virkamiehiä, joiden työtehtäviin kuuluu alan lainsäädännön valmistelu. Tämä ei ole hänen mukaansa omiaan edistämään luottamusta muutoksenhakujärjestelmään. 33 Myös lakivaliokunta on todennut, että esteellisyystilanteita olisi pyrittävä estämään ennalta jo lääkäri- ja maallikkojäsenten nimitysvaiheessa.34 Näitä käsityksiä ei otettu huomioon, kun jäseniä nimitettiin vuoden 2003 alussa alkavalle toimikaudelle.”

LÄHDE:

Oikeusturvan toteutuminen vakuutusoikeudessa. Menettely työkyvyttömyys- ja tapaturma-asioita koskevien valitusten käsittelyssä. ISSN 1458-7149, ISBN 952-466-177-2.

Oikeusministeriö. Lausuntoja ja selvityksiä 2003:21. Helsinki 9.9.2003. Sivu 22.

 

Mikään ei lie ole muuttunut? 

 

Jo tällä sivulla kerrotut useat esimerkit osoittavat, että laillisuusvalvonnan sisään rakennettu yksipuolinen vakuutusyhtiöiden oikeudeton edunvalvonta toimii kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia karkeasti loukaten.