YLEn mediamaksu

Tapio Peltonen
Turku

/ #52 Mediamaksu olisi henkivero

28.04.2009 10:05

Olen tästä jo toisaalla kirjoittanut, mutta nyt kaavailtu mediamaksu olisi oleellisesti henkivero, ja henkiveroa, jonka ominaispiirre on se, että sitä tasapainoteta maksukyvyn mukaan, on yleisesti pidetty länsimaisen oikeusvaltion vastaisena.

Siinä missä tv-maksun maksaminen oikeuttaa tv-vastaanottimen käyttöön, tuo mediamaksu olisi ulosottokelpoinen KENELTÄ TAHANSA SUOMALAISELTA, joka asuu suomalaisessa kotitaloudessa. Näin ollen mediamaksun maksamalla saisi, muiden edellytysten täyttyessä, oikeuden asua Suomessa. Tämä on lähes täsmälleen henkiveron määritelmä.

Itse kannatan Ylen rahoittamista ansiotuloverotuksen yhteydessä perittävällä Yle-verolla; Ylen nykyiset kulut saataisiin katettua n. 0,4 prosenttiyksikön tasaverolla. Tämä olisi huomattavan paljon sosiaalisesti oikeudenmukaisempi vaihtoehto kuin regressiivinen henkivero, ja toisaalta parempi kuin suora budjettirahoitus: Tasavero riippuu ansiotulokertymästä, joten siinä on inflaatiokorjaus sisäänrakennettuna, ja toisaalta se ei kontribuoi kannustinloukkuihin. Lisäksi erillisellä lailla säädetty tasavero olisi vähemmän altis poliittiselle ailahtelulle kuin suora budjettirahoitus.

En ymmärrä mikä siinä Ylessä on niin tärkeää nimenomaan köyhille, että köyhiä pitäisi rokottaa maksukykyynsä nähden kohtuuttomasti "Ylen riippumattomuuden" takaamiseksi.