Raiskauksille kovempi tuomio!

Nulla poena Sine Lege
Porthania

/ #163 Tuomioista

01.06.2009 20:29

Näin alan ihmisenä haluaisin ottaa kantaa muutamaan addressissa esitettyyn kantaan.

1. Muutamassa viestissä on tullut ilmi vääriä tuomioita, joita tapoista ja murhista jaetaan. Ensinnäkin tapon enimmäisrangaistus on 12 vuotta. Toiseksi MURHASTA ainoa rangaistus on elinkautinen, joka todellakin tarkoittaa elinkautista. Ainoana keinona vapautua elinkautisesta on armahdus; joko presidentin tai Helsingin hovioikeuden. Helsingin hovioikeuden mahdollistama armahdus tuli lakiimme vasta vuoden 2006 vankeusuudistuksessa. Ennen tätä vain presidentti pystyi armahtamaan..ja nykyinen presidenttimme on tunnettu siitä ettei armahda vankeja.

2. Raiskaukset ovat asianomistajarikoksia, mikä tarkoittaa, että syyttäjä ei voi nostaa syytettä ellei rikoksen uhri sitä itse halua. Tässä on yksi syy, miksi kaikkia raiskauksia ei rekisteröidä rikoksiksi. Uhri ei sitä ilmoita.

3. Raiskauksen enimmäisvankeus on kuusi vuotta. Raiskauksen törkeästä tekomuodosta voi saada 10 vuotta (Ottaen huomioon, että määräaikaisen vankeusrangaistuksen enimmäismäärä yhdestä teosta on 12 vuotta, törkeän raiskauksen enimmäisvankeus on melko korkea). Eli siis törkeä raiskaus on rinnastettu yhtä törkeäksi kuin törkeä huumausainerikos, tappo tai maanpetos.

4. Tässä addressissa oli myös muistaakseni maininta siitä, että muissa länsimaissa rangaistukset ovat kovempia. Pohjoismaisessa vertailussa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska) Suomessa ovat käytössä ankarimmat rangaistukset.