Ei mastoa Multian kirkonkylän keskelle

Satu Olkkonen
Adressin tekijä

/ #10 110 vuotta kynnäällä

25.03.2010 14:18

Ensin sivun ylläpitäjän terveiset: jos et uskalla esiintyä omalla nimelläsi, niin jätä viestisi kirjoittamatta. Vältä hyökkäyksiä. Koeta pysyä siinä asiassa, mitä tämä adressi koskee. Yhdellä adressilla voi ottaa kantaa vain yhteen asiaan. Voimia ei kannata käyttää tällä sivustolla rettelöintiin.

Ja vielä kerran: Tällä adressilla ei vastusteta mastoa, vaan tuodaan esiin KRIITTINEN NÄKÖKULMA SEN SIJAINNISTA. Tämä keskustelu tässä yhteydessä on sallittua, toivottavaa ja tarpeellista, muu ei.

Laskeskelin eilen, että itse Multialla vain hetken asuneena olen ollut luotsaamassa 400 esiintyjää ja 4500 katsojaa Kynnäälle ja sieltä pois. Ja Multkynnään historia ennen Satoa tapahtumaa on ollut vielä voimallisempi. Kynnäs on ollut vuodesta 1896 alkaen Keski-Suomen vanhimman kuoron kesäpaikka ja siitä alkaen Toivo Pekkasen (1945) ja Kalevi Hakasalon kaikki kuorot ovat jatkaneet traditiota. Näiden tunnuslukujen perusteella Multiaista Satoa kansalaisjärjestönä on velvoitettu ilmaisemaan huolensa tähän paikkaan ja sen ympäristöön liittyvistä muutoksista asiallisessa, positiivisessa ja demokraattisessa hengessä.

Erinomaista, jos maisemalliset arvot ja kävelyn esteettömyys Kynnäälle tullaan huomioimaan, silloin adressi on ollut perusteltu ja näin on tuotu esiin yhteisön, ei yksilön mielipide. Sitten asiassa on vähemmän huolta, jos vaikka masto siihen tulisi. Kuntalain mukaisesti kuntalaisia kuullaan ja arvostetaan päätöksenteossa. Näin päätöksetkin ovat silloin yhteisemmällä pohjalla. Toivon, että kuuleminen, kuunteleminen ja erilaisten näkökulmien ymmärtäminen vähättelemättä näitä "kynnään ystäviä" on sinullekin tänne muita toiveita esittänyt tärkeää.

Koska kaikenlaista muutakin epäasiallista mielipiteen ilmaisua on ollut ja kannanottoa kaikenlaisista muista Multiaista Satoa kulttuuriyhdistyksen toimintaan kuulumattomissa asioissa toivotaan, haluaisin hyvässä hengessä sanoa, että nyt olemme ottamassa kantaa VAIN siihen, miten asia Suur-Keuruun kuulutuksessa esitettiin ja minkä katsomme kulttuurijärjestönä toimintaamme vaikuttavan.

Kiitos, että te ympäri valtakuntaa ja osin ulkomaillakin asuvat, mutta Kynnäällä esiintyneet tai yleisössä olleet olette osallistuneet tähän adressiin. Tunnistan suurimman osan nimistä. Voimme olla iloisia siitä, että Multian entisen koulutoimenjohtaja Heikki Reunasen järjestämän arkkitehtikilpailun hengessä osa keskustelua suomalaisen kirkonkylämiljöön säilymiseksi jatkuu.


Terv. Satu O.