Adressi Israelin tueksi!

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

/ #196 Ristin Voitto 31.3.2010 sivu 5 HELI MARKKUNEN

05.04.2010 21:14

MUISTAMISESSA ON LUNASTUKSEN SALAISUUS

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 65 vuotta holokaustin päättymisestä. Yli 25 vuotta eri puolilla Suomea kiertänyt Holocaust-näyttely järjestettiin ensimmäistä kertaa nyt Jyväskylässä. Juutalaisen kansan historiasta kertovan näyttelyn on 25 vuoden kuluessa koonnut Jorma K. Ahonen Tampereelta.
Näyttelyn kokoelmaan kuuluu muun muassa postikortteja, kirjeitä, rahoja, valokuvia, esineitä ja karttoja keskitysleireiltä ja Israelista. Näyttelyssä on useita kuvaelmia mm. vankiparakkia kuvaava asetelma sekä dokumenttifilmi keskitysleirien vapauttamisesta.
Näyttely on erityisesti suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille sekä opiskelijoille. Vuosien mittaan siihen ovat tutustuneet tuhannet vierailijat.
Näyttelyn järjestäjinä toimivat Jyväskylän kristillisten seurakuntien yhteistyötoimikunta, Jyväskylän Suomi-Israel yhdistys ry ja Muuramen seurakunta.
- Juutalaisen kansan kärsimyshistoria, jos mikä, on meitä kaikkia kristittyjä pysäyttävä asia. Uskon näyttelyn avaavan vierailijoiden ymmärrystä juutalaisia ja Israelin valtiota kohtaan, toimikunnan puheenjohtaja Vesa Pylvänäinen kertoo.

Muistomerkki mykisti

Aloitteen Holocaust-näyttelyn saamiseksi Jyväskylään teki Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry:n puheenjohtaja Juhani Starczewski. Hänelle näyttely on erityisen merkityksellinen.
- Vuonna 1989 kävin vaimoni kanssa ensimmäistä kertaa Israelissa ja Yad Vashemin -museossa Jerusalemissa. Museo on perustettu keskitysleireillä kuolleiden noin kuuden miljoonan juutalaisen muistoksi.
- Erityisesti puolentoista miljoonan tuhotun lapsen muistomerkki mykisti ja sai sanattomaksi, lastentarhaopettajana työskentelevä viiden lapsen isä kuvailee.
Starczewskin isoisä on kotoisin Puolasta. Hänen sukunimensä on keskistysleireillä tuhottujen listoilla. Joukossa on ollut myös hänen sukulaisiaan.
- Kun vuonna 2006 kävimme uusitussa Yad Vashemin museossa, laitoin sukunimeni rekisteritoimiston hakuun. Tietokone toi esiin yli 40 samannimistä.
- En pysty kuvailemaan tuntemuksiani saatuani tuon tiedon. Syvällä sisikunnassani koin jotakin ennen kokematonta. Nenäliina oli tarpeen ja sanat loppuivat vähäksi aikaa.

Kutsumus kannustimena

Jyväskylässä järjestetty Holocaust-näyttely on viimeisiä näyttelyjä, joissa Jorma K. Ahonen on itse henkilökohtaisesti mukana.
- Joku toinen voi jatkaa. Hän on etsinnässä, ja siitä on vähän jo toivettakin, Ahonen sanoo.
Viimeisen 25 vuoden aikana Ahosen elämä on pitkälti pyörinyt näyttelyn ympärillä. Sisäinen tarve saattaa totuus miljoonien juutalaisten tuhosta ihmisten tietoon on ollut työn kannustimena.
- Kaikki vapaa-aikani ja rahani ovat menneet tähän asiaan. Kokoelma on kasvanut pikkuhiljaa, kun olen ostanut esineitä Israelista ja eri puolilta Eurooppaa.
Ennen kaikkea Ahonen toivoo, ettei hänen tekemänsä työ ole ollut turhaa.
- Holokaustin kaltainen asia voi vielä tulla eteemme meidän elinaikanamme. Kun seuraa uutisia, niin antisemitismi kasvaa jatkuvasti. Me olemme avainasemassa siinä, että annammeko sille valtaa vai emme, hän painottaa.
Ahosen motto kuuluu seuraavasti: "Unohtaminen vie tuhoon, mutta muistamisessa on lunastuksen salaisuus."

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…