Joensuun Perhos-Botania säilytettävä!


Vieras

/ #48

22.11.2011 09:11

Surullista... Maailmalla arvostetaan puutarhoja ja se myös näkyy niiden ylläpidossa. Milloinkahan täällä opitaan tällaisten puutarhakokoelmien arvo?

Botania tulee ehdottomasti säilyttää! Eikä vain säilyttää vaan sille on turvattava riittävät resurssit, että paikkaa voidaan päivittäisen ylläpidon lisäksi myös kehittää. Nykyisellään esimerkiksi ulkoalueet ovat suorastaan masentavan näköistä katseltavaa. Joensuu on Euroopan metsäpääkaupunki, mutta koivuntaimien viljelykokeet keskellä puutarhan nurmikkoa näkyvimmällä paikalla on suorastaan groteski viritelmä. Varmasti äärimmäisen tarpeellinen ja mielenkiintoinen koejärjestely, mutta aivan väärässä paikkassa. Sopivia kesantopeltoja löytyy varmasti yliopiston ja Metlan muista yksiköistä (Mekrijärvi, Punkaharju, Suonenjoki jne.).

Näkemyksettömän alasajon sijasta tarvitaan visioita ja intohimoisempaa suhtautumista Botanian, kasvitieteen ja puutarhakulttuurin edistämiseksi. Botaniaa voisi kehittää yhdessä Joensuun kaupungin kanssa avoimen talvipuutarhan suuntaan, johon tavanomaisen "avoinna 10-16" -toiminnan lisäksi voisi suunnitella monenlaisia tapahtumia ja pienimuotoisia yksityistilaisuuksia. Ehkä näin kynnys madaltuu ja Botaniaan saadaan lisää käviöitä ja toimintaa. Kasvitieteellisen puutarhan läheisyydessä olevan arboretumin kehittämistä on myös jatkettava ja Linnunlahden alueesta on luotava toiminnallisesti ehjä kokonaisuus.