LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Martti Peltola, Laihia
Vieras

/ #218 Re: Miten paljon kiintoaineita Lintunevan kaivaminen päästäisi?

02.10.2010 10:14

#214: Martti Peltola, Laihia - Miten paljon kiintoaineita Lintunevan kaivaminen päästäisi?

Tarkennus omaan kirjoitukseeni:

"Ylitarkastaja Kalliokosken ilmoittamien päästölukujen perusteella Lintunevan 137 hehtaarin alalle kaavaillun turvekentän kiintoainepäästöt alapuolisiin vesiin olisivat n. 5 tonnia vuodessa. Jos nevan kaivaminen saatettaisiin loppuun alalle tyypillisesti 25 vuodessa, pääsisi vesiin keskimäärin 125 tonnia turvelietettä."

Laskemani 125 tonnin turvepäästö tarkoittaa tietenkin 125 tonnia täysin vedettömäksi kuivatettua turpeen kiintoainetta, ei "turvelietettä". Tuon kiintoainemäärän tilavuudesta vesistön pohjalle levinneenä saamme kouriintuntuvan käsityksen, kun muistamme, että suolla olevasta turvekerroksesta n.90 prosenttia on vettä. Eli kun 125 tonnia vedetöntä turve-kiintoainetta imee optimimäärän vettä, sen tilavuus kasvaa valtavaksi; siis vettynyttä (kiinteää) turvetta kymmenkertainen määrä kiintoainemäärään suhteutettuna. Ja silloin se on vasta kiinteänä (ei "juoksevana") "turvepaakkuna". Vetiseksi, juoksevaksi lietteeksi muutettuna kerrostumasta tulee tilavuudeltaan kaamea.

Säläisjärven osalle tulevan lietekerroksen paksuus verrattuna järven ka. kokonaisvesitilaan voidaan siis myös jotenkin ennakoida, kun vesistön tilavuus tiedetään. Lietettä tulee joka tapauksessa pohjaeliöstön tukahduttava, valtavan paksu kerros. Tämä olisi "Sällin" ystävien ja muidenkin kurikkalaisten vielä itselleen selvitettävä.