Adressi kristillisten arvojen ja uskonnonopetuksen puolesta

Riistoa vastaan
Vieras

/ #279 Oman uskonnon opetusta ei voi enää ohentaa

02.10.2010 13:05

Tuskinpa mistään oppiaineesta on nipistetty ja isältöjä suitsittu jokaisen uuden opetussuunnitelman yhteydessä niinkuin uskonnonopetuksen suhteen on tehty. Nyt on viimeisen OPS:n 2004 mukaan ollut vuosiluokilla vain yksi tunti viikossa - ja siitäkö vielä nipistettäisiin? Eipä tuossa oppimäärässä voida kunnolla opettaa oman uskonnon tuntemustakaan, joka on kuitenkin lähtökohtana sille, että voidaan perehtyö muihin uskontoihin. Oman uskonnon ja sitä kautta myös eettisten arvojen tuntemus kuuluu kulttuuriseen identiteettiin.

Muiden uskontojen tuntemusta on ympätty jo alakoulun oman uskonnon opetukseen, sekä yläkoulun ja lukion kursseihin. Etiikka on kuulunut koko ajan oppisisältöihin oman uskonnonopetuksen opinpolkuun.

Oman uskonnon tuntemus on jäänyt viime vuosien aikana jäänyt - tuntien niukkuuuden ja osittain myös oppisisältöjen laajentamisesta muiden uskontojen puolelle - todella ohueksi.

Enää ei voi ohentaa. Kohtasin viikolla maahanmuuttajien parissa työskentelevän, itsekin maahanmuuttajana Aasiasta Suomeen tulleen. Hän kertoi, miten monet maahanmuuttajat joutuvat kyselemään täällä Suomessa, missä se miedän kristillisyys oikein piileksii - kun yhteiskunnassa se ei näy.

Kulttuurimme kristilliset arvot ovat vaalimisen arvoiset ja luovat yhteiskuntaan turvalliset ja vastuuntuntoiset pelinsäännöt. Niitä ei saa riistää kansalta eikä tulevilta sukupolvilta!