PRO TAPIOLA - Tapiolan kansallismaiseman puolesta


Vieras

/ #9 EI YMPÄRIPYÖREÄÄ

20.10.2010 20:29

Täytynee puuttua tähän keskusteluun, jotta kaikki ymmärtäisivät mistä on kysymys.
Olen ensimmäistä kautta Killan hallituksen puheenjohtajana, ja tänä aikana ei kauttani ole lähtenyt yhtään valitusta ja pyrimme siihen, ettei niitä tulisikaan, vaan käytäisiin yhteistyössä arkkitehtien, konsulttien, päättäjien, Tapiolan Kehitysprojektin kanssa läpi uusia suunnitelmia rakentavasti ja se yhteistyö on alkanut. Emme vastusta rakentamista, ne ovat lämpimästi tervetulleita Tapiolaan. Tapiolan vanhempi väestö on vuosia odottanut uusia hissillisiä kerrostaloja samoin lapsiperheet isompia asuntoja palveluiden ja koulujen lähelle. Asuntojen taso pitää olla laadukasta ja niin, että ne sopivat asukkaille vauvasta vaariin. Asuntojen näkymät eri ilmansuutiin, merelle ja luontoon, sekä tilavia terasseja, sillä helppouden vuoksi kaikki eivät halua asua oma-tai rivitalossa. Nyt esitelty rakennusrypäs on luonnos, johon voi vaikuttaa jokainen kansalainen ja ykkösvaiheen asemakaavasta on kaupungin tiedotustilaisuus 2.11.2010 Tapiolan koululla Opintiellä ja tarkemmin sen auditoriossa alkaen kello 17.30, jossa on tarvittava materiaali esillä.

Nyt rakennettavasta ryppäästä on tehty monia suunnitelmia ja olemme osittain saaneet läpi jopa sen, että asunnoista on näkymä merelle Otsolahteen ja Leimuniitylle, sekä vesielementti lähtien Tapiontorin suihkulähteeltä pitkin Leimuniittyä Vesimuistotalolle ja siitä Otsonlahteen. Tontti on kyllä aika pieni ja tämä rakennusrypäs on liian raskas, eikä ihan suoraan sovellu kansallismaisemaan ja Tapiolaan, joka muodostaa korkean portin , kun saavutaan Tapiolaan. Vielä sitä pitäisi "viilata"! Talot rakennetaan liian lähelle toisiaan, josta on serauksena asuntojen varjostuminen ja samaten on Leimuniityn kanssa. Pitäisikö korkeutta pudottaa rakentaa väljemmin, tai tehdä vielä uusi versio? On ihan selvää, että asunnot myydään heti, jopa luonnosvaiheessa ja sitten huomataankin, että naapuritalon parvekkeelta voi sanoa toiselle parvekkeelle käsipäivää tai pitää ikkunat vehottuna, ettei naapuri näe sisälle, Onko tämä asumisviihtyisyyttä? Sen olen valitettavasti huomannut työssäni, että tulevat asukkaat eivät osaa hahmottaa edes pohjapiirustuksia, miten on sitten tällaisen massan kanssa, kuinka lähellä tai kaukana on seuraava talo ja , miten se vaikuttaa omaan asuntoon. Sen voin sanoa, että alakerrokset ovat tuulitunneleita ja eipä aurinko paista ja kuu kumota, Myöskään lasiseinät eivät enää ole tätä päivää ja miten jouhevasti asuntoihin tulee sisäänkäynti, jotta vanhukset osaavat kotiinsa ja onko autopaikka kilometrin päässä, miten muu logistiikka ja tuskin betonitantereella kasvavat puut. Kuten kerroin jo aikaiseemin jokainen tapiolalainen tai Espoolainen voi tähän vaikuttaa. esittelytilaisuudessa ja muutenkin, Vaihtoehtoja on esitetty ja tullaan esittämään, mutta ei valiteta.

Myöskin muu rakentaminen tulisi kohdistaa tästä rakennusryppäästä länteen ja siihen on hyvä mahdollisuus monen paikan osalta, mutta niin, etteivät nykyiset asunnot taas joutuisi varjoon. Myöskin Merituulentietä voisi kattaa, kun tehdään maansiirtoja ja louhimisia, sekä Pohjantietä tunneliin ja jälleen on paikkoja asunnoille, ja vanhat kaakelikerrostalot eivät olisi niin silmiinpistäviä Siinä yksi visio tai mitäs olisi jos teatterin paikalle rakennettaisiin laadukas kerrostalo joka peittäisi Satakielitalon? Mitäs jos tuleva teatteri rakennus tulisi Kultturitalon yhteyteen ja osittain maan alle ja lisätilaa otettaisiin parkkitalosta ja hiukan kultturiaukiolta, eikä maksaisi kaupunkilaisille liikaa, tulisi jopa väestösuojat samalla.
Tässä niitä visioita ja vaihtoehtoja!
Muuten tiedoksi, että muutama parkkitalo ja muutakin tullaan purkamaan ja liiketiloja kyllä tulee, mutta ei todellakaan mitään Selloja ja Omenoita. Tapiolasta puutuu laadukkaita erkoisliikkeitä ja paljon paljon muuta.

Mikä liittyy kunnostukseen onkin sitten varsinainen pullonkaula. Heikintorin omistus on pääosin Cityconin ja muutaman yksityisen ja korjauksista ja kunnostuksista eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen. Sama koskee pitkälle myös Tapiontoria ja sen liikkeita ja varmaan odottavat Tapiolan rakentamista ja luonnollisesti silloin liikehuoneistojen hinnat ovat korkeat ja otollinen hetki myydä ja sitä ennen ei korjata mitään. Näistä syistä hyvin pitkälle johtuu se, että rakunnuksia ja ympäristöä ei ole kunnostettu.

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta pitää yhdessä kaupungin Asukasfoorumin valmisteluryhmän kanssa tilaisuuden; LÄHIYMPÄRISTÖ - YHTEINEN ASIAMME Suur-Tapiola siistiksi, eli teemaan kuuluu siisteys, kunnostus ja viihtyvyys. Tilaisuudessa on kaupungin edustajat ja päättäjät, sekä olemme ottaneet valokuvia ongelmakohdista, jos jotain saataisiin aikaan. Tilaisuus on 18.11.2010 Tapiolan koulu Opintie ja Auditorio kello 18.00 ja lämpimästi tervetuloa joukolla mukaan.

Näin selkokielellä, jotta asia tulisi ymmärrettyä!

Ystävällisesti;
Marja-Liisa Pietilä
Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry