Kotihoidontukea ei saa lyhentää

Kartza

/ #93 Jaahas!!

02.03.2012 19:21

Kun nyt kerran voidaan maksaa 3-vuotiaaksi asti kotihoidontukea niin silti päiväkodeissa ja perhepäivähoitajilla on alle 3-vuotiaita lapsia hoidossa...MIKSI??? Ei tämä muutos siihen pakota kun sitä ilmenee jo ilman muutosta. On totta, että joissakin paikoissa saattaa ryhmäkoko olla liian suuri ja ainakin kun katsellaan käytössä olevia tiloja, jotka on rakennettu ainakin 10-15 vuotta sitten sen tarpeen pohjalta ja uusia ei saa rakentaa eikä vanhoja laajentaa säästösyistä. Sitten kun vielä huomioidaan laskutapa (http://www.stm.fi/tiedotteet/kuntainfot/kuntainfo/view/1210163) niin on aika monta tulkinnan varaista asiaa.

Mitä taas lasten pitkiin hoitopäiviin tulee niin laki sanoo: "Päivähoito järjestetään osapäivä- ja kokopäivähoitona. Kokopäivähoidossa lapsen hoitoaika saa yleensä jatkua yhtäjaksoisesti enintään kymmenen tuntia vuorokaudessa ja osapäivähoidossa viisi tuntia" (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1973/19730239) on sellaisia vanhempia jotka toisivat lapsensa hoitoon heti kun pk avataan ja hakisivat juuri ennenkuin se suljetaan ja mieluummin saisivat olla pidempäänkin, vanhempia jotka näin karkeasti sanottuna tuovat lapsensa toisten kasvatettavaksi. Toisilla taas vanhemmat käyvät toisella paikkakunnalla töissä ja työmatkoihin saattaa kulua yhteensä 2-3h päivän aikana siihen sitten se oma työpäivä päälle niin helposti hoitopäivä voi venyä sinne 10h päivässä ja jopa ylikin. Sitten on vielä oma lukunsa 3-vuorotyötä tekevät yksinhuoltajat. En yleistä ketään mihinkään ryhmäänsillä tiedän että on eroja ja meitä on moneen junaan. Monessa paikassa yövuoro saattaa kestää sen 10h siihen päälle työmatka... ja kuinka orjallisesti pk.t tuota 10h rajaa noudattaa?? Kuitenkaan ei ole rajoitettu hoitopäivien määrää vuodessa tai lailla määrätty lapsen loma oikeutta...MIKSI?? ikävä lukea lehdistä että lapset ovat hoidossa koko vuoden ilman yhtään "lomapäivää" ainoat vapaat saattavat osua viikonloppuihin tai olla sairas poissaoloja tosin ei yleinen mutta näitäkin on.. samaan aikaan saa lukea vanhempien kertomuksia: "eihän se ole omaa lomaa jos on lapsen kanssa kotona" ETTÄ MITÄ????

Jo nyt monessakin paikassa tarvittaisiin uusia päiväkoteja tai muita hoitopaikkoja odottavia lapsia on "jonossa". Siihen sitten vielä päälle nämä nyt kotona hoidettavat lapset.. Hoitajien työtaakka jo nyt "suuri". Erilaisten erityislasten ja ns. "ongelmalapsien" lisääntymisen myötä vastuut ja työtehtävät kasvavat, kun kaikissa kunnissa sijaisia ei ole ja uusia ei saa palkata. Sitten pitäisi samalla tarjota yksilöllinen, turvallinen ja laadukas päivähoito.

Pitääkö oikeasti perheiden ahdinkoa lisätä ja heikentää niiden hyvinvointia leikkaamalla erilaisia tukia? Ja kaikki tämä sen vuoksi, että voimme aivan turhaa syynätä rahaa monta miljardia Kreikkalaisille, että heillä olisi kaikki hyvin ja he eivät voisi pahoin. Itseppä ovat itsensä siihen pisteeseen pistäneet. Tälläkään hetkellä esim. lapsilisä 104,19€ (KELA ja jos yksilapsi) ei edes korvaa puoliakaan lapsen päivähoitomaksusta (237.16 molemmat vanhemmat töissä brutto yht. 4000€/kk Helsingin maksujen mukaan) jos kokopäiväihoidossa, siihen lisäksi muut kulut päälle. Sitten vielä leikataan kotihoidontukea ja nostetaan hintoja (vuokrat, ruoka) lisäksi kunta uudistusten myötä palvelut saattavat karata omankunnan ulkopuolelle ja matkustaminen maksaa perheelle menoja jälleen lisää. Samaan aikaan kansalaisia kehotetaan ja kannustetaan kuluttamaan enemmän. Millähän varoilla tämäkin tapahtuu?? kun tämän hetkiset tulot riittävät juuri ja juuri perustarpeisiin..

Lapset eivät pysty puolustamaan itseään ja etujaan, joten meidän aikuisten on se tehtävä ja itseppä me aikuiset olemme äänestämällä äänestäneet nämä ihmiset jotka nyt eduskunnassa ovat päättämässä ja hoitamassa näitä asioita.