Seis hyvitysmaksun laajentamiselle!

foobar
Vieras

/ #76 Re: Re: Re: Re: Re: Ei yllätä

17.12.2010 03:38

#73: parasemic - Re: Re: Re: Re: Ei yllätä 

 

Tuskinpa Suomen musiikkibisnes on ainut ala, joka tarvitsee tukiaisia saadakseen paremmat mahdollisuudet globaaleilla markkinoilla. Suomessa on myös korkeatasoista muuta taidetta ja esimerkiksi peliala (pc/konsoli/mobiili/web) on jatkuvassa kasvussa. Suomessa on vaikka mitä globaalia potentiaalia nykyään, vielä kun sen saisi myytyä muillekin. Tarvitaan visioita, osaamista ja rohkeutta - kuten missä tahansa yritystoiminnassa. Jännä kannanotto tukea vain musiikkialaa, muttei mitään muuta, vaikka yhtä lailla tallennusmedialle tallentuvat piraattipelit ja pelien varmuuskopiot perheen sisällä. Kyllä pelialallakin indie-toimijoita potkitaan päähän aika pahasti, jos haluaa levitysoikeudet eri alustoille.

 

Vaikka nyt nähtäisiin tarve tuelle, hyvitysmaksut tekevät pahaa jälkeä suomalaiselle kodintekniikan myynnille. Esim. tuo aiemmin esillä ollut hyvitysmaksu, 21 euroa (muistia yli 250 GB), on jo nyt noin 50% tällaisen ulkoisen kiintolevyn verollisesta hinnasta ja yli 65% sen kiintolevykehikon tallentavan osan hinnasta. DVD-R-levyn hinnasta hyvitysmaksu on jo yli 200%. Eipä kannata hirveästi myydä näitä Suomessa, kun kaveripiirin kesken tai yksinkin ostamalla ulkomailta säästää pitkän pennin. Eikö olisi parempi tukea musiikkialaa jotenkin muuten kuin toista alaa kyykyttämällä? Tallennusmedian myynnin siirtyminen ulkomaille vähentää konkreettisesti ja suoraan Suomeen saapuvaa kassavirtaa, musiikkibisneksen tukemisen positiivinen vaikutus on vain potentiaalista ja epäsuoraa. Samalla tuetaan joukkoa tukivaroja propagandaan haaskaavia nahjuksia. Jännä, että samaan aikaan kun muualla tehostetaan toimintaa, kulttuurin pariin mielellään luodaan tällaisia suojatyöpaikkoja. TTVK:n, IFPI:n ym. epäkarismaattiset edustushahmot ovat myös osaltaan syypäitä tähän negatiiviseen julkisuuskuvaan. Todella häikäilemätöntä vallankäyttöä.

 

Kolmas outous on kyllä tuo väitteesi siitä, että piratismi ja hyvitysmaksujen puute pilaisivat täysin tämän kotimaisen musiikkiteollisuuden. Milläköhän perusteella? Nettilataustenkin vaikutuksesta levymyyntiin on aika ristiriitaisia tuloksia. Tilanne on myös niin, että vaikka tuki olisi kuinka suuri tahansa, se ei riitä koko musiikkialan "artisteille". Tukien lisääminen luo vaan lisää kiinnostusta alalle hakemiseen. Aina on niitä, jotka eivät myy, koska musiikki ja yleisö eivät kohtaa. Kapitalismi pitää kysynnän ja tarjonnan tasapainoa yllä, erilaiset tuet sotkevat tätä harmoniaa, samoin tietysti piratismi. Tukien lisääminen ei kuitenkaan kumoa piratismin vaikutusta. Ja nyt taantuman aikaan pitää muistaa, että ihmisten ostovoimakin on heikentynyt. Ei voi mitenkään odottaa, että musiikkiala ei kärsisi tästä kuten lähes kaikki muut alat.