Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

joku
Vieras

/ #133 HEI KAIKKI!

28.12.2010 18:25

Kaikki jotka olette kommentoineet, lukekaa tämä!!!

"#127 Faktoja Cesar Millanin koulutusmetodeista
18.12.2010 11:25

Cesar Millanin käsitykset koiran käyttäytymisen syistä (laumanjohtajuus, alfa, koira suden jälkeläisenä)pohjautuvat virheelliseen ja vanhentuneeseen tietoon. Alfa-termi on vanhanaikainen ja johtavat susilaumatutkijat ovat myöntäneet, että alfa-susi ei ole sitä mitä aikaisemmin luultiin. Alfa-susia saattaa esiintyä teennäisessä ryhmässä susia (esim. eläintarhassa), mutta luonnonomaisessa perheryhmässä (jollaisia yleensä susilaumat ovat) ei ole pysyvää alfaa vaan perheryhmä, jonka kulloinenkin johtaja vaihtelee tilanteen mukaan. Alla olevassa linkissä itse alfa-termin lanseerannut tutkija myöntää, kuinka vanhat susitutkimukset ovat menneet pieleen koska niissä ei ole käytetty luonnonmukaista susilaumaa. Hän myös kertoo kuinka luonnonmukaisten susien tarkoituksena ei ole hakea dominanssia tai vallankaappausta. Netistä löytyy muitakin hänen ja muiden susitutkijoiden videoita ja artikkeleita, joissa todetaan sama asia. http://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU

Sudet, eivätkä koirat, taistele statuksesta, vain selviytymisestä ja omien perustarpeiden täyttämisestä. Susi, eikä koira, alista toista yksilöä fyysisesti, vaan alistuminen tapahtuu vapaaehtoisesti. Jos katsoo videoita joissa on tällainen tilanne, niitä kannattaa katsoa sitä hidastetusti – siten voi nähdä kuinka alistuva yksilö painautuu maahan ilman että ”hyökkäävä” yksilö koskee lainkaan. Ja mikä on vielä tärkeämpää, koira ei ole susi. Ensinnäkin, lemmikkikoira ja etenkin villikoira, on haaskaeläin. Susi on petoeläin. Koira on jalostettu lemmikiksi, susi ei. Samat säännöt eivät päde susilaumoihin mitä pätee ”koiralaumoihin” – joista on muuten myös osoitettu, että ne eivät ole pysyviä laumoja jossa taistellaan johtajuudesta, vaan muuttuvia ryhmä koiria, jotka vaihtelevasti liittyvät yhteen esimerkiksi pariutuakseen tai ruokaa hankkiakseen. Tässä asiassa kannattaa tutustua esimerkiksi Tuire Kaimion kirjoihin. Samaan hengenvetoon voisi vielä todeta, että ihminen ei ole koira. Koira tietää, että ihminen ei ole koira ja ihminen eivät voi siis yrittää toimia kuten esimerkiksi emokoira. Koirien elekieli on niin monimutkaista ja hienovaraista, että emme voisi mitenkään olla täysin varma että pystymme kommunikoimaan koiran kanssa imitoimalla koirien eleitä.

Cesar Millanin menetelmät eivät perustu mihinkään muuhun kuin vanhanaikaisiin käsityksiin koirista ja niiden käyttäytymisestä, sekä hänen omaan mutu-tuntumaan. Mutta ilmeisesti Cesarin kannattajilla on myös väärentyneitä käsityksiä siitä, mitä on operantti ehdollistaminen ja positiivinen vahvistaminen. Se ei todellakaan ole mitään lässytystä, houkuttelua tai vapaata kasvatusta. Se on vain koulutusmetodi. Koirilla pitää aina olla selvät pelisäännöt, johdonmukainen koulutus, rodunomaista toimintaa, liikuntaa jne. Periaatteessa on kaksi tapaa kouluttaa koira (ja kun sanon kouluttaa, tarkoitan sekä ns. temppujen opettamista että esimerkiksi työkoirien opettamista työhönsä). Eli, voit joko odottaa kunnes koira tekee väärin, ja korjata käytöstä pakotteen tai rangaistuksen avulla (Cesarin tapa) tai voit palkita koiraa kun se tekee oikein, eli siis ennen kuin sen tekee väärin.

Tieteellinen tutkimus on osoittanut, että koira oppii parhaiten kun toiminta tehdään sille kannattavaksi, eli sille annetaan palkka kun se toimii oikein. Se palkitaan halutusta käytöksestä – palkka voi olla mitä tahansa mitä koira haluaa. Se voi olla nami, vapautus haistelemaan, lelu, leikki, lupa merkata, lupa leikkiä toisen koiran kanssa, eli siis palkkio määräytyy sen mukaan mistä kukin koirayksilö motivoituu. Tässä tilanteessa koiria ei kerta kaikkiaan voi verrata lapsiin – lapset, tietyn iän saavutettuaan, ymmärtävät oikean ja väärän, osaavat olla empaattisia jne. Koirilla ei ole oikean ja väärän käsitystä, niillä ei ole samanlaista logiikka kuin ihmisillä, ja niiltä ei voi vaatia jotain mitä ei ole ensin sille opettanut. Esimerkiksi, koirat ovat erittäin huonoja yleistämään. Jos olet opettanut koiran tulemaan luokse omassa pihassa, se ei ole sama asia kuin luoksetulo koirapuistossa. Koiran näkökulmasta se on aivan eri juttu, ja siten sinun pitää se opettaa koiralle myös koirapuistossa, alusta saakka. Lisää näistä koulutusmetodeista mm. täällä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Koiran_kouluttaminen

Yllä olevasta linkistä voi lukea koiran oppimisen lainalaisuuksista. Cesar Millanin koulutus pohjautuu aivan samoihin teorioihin, vaikka hän ei sitä tiedostaisikaan. Ensinnäkin, se, että Cesar Millan käyttää klassista ehdollistumista, on selvää. Itse asiassa, klassista ehdollistumista tapahtuu koko ajan. Klassinen ehdollistuminen tarkoittaa mielleyhtymää: kun koiralle alkuun merkityksetön (=ehdollinen) ärsyke tapahtuu tarpeeksi monta kertaa juuri ennen koiralle merkityksellistä (=ehdotonta) ärsykettä, oppii koira yhdistämään nämä kaksi asiaa. Eli syntyy mielleyhtymä, jonka syntymisen nopeuteen vaikuttaa esimerkiksi se kuinka miellyttävä tai epämiellyttävä seuraus on. Pavlovin löytöhän oli se, että koirat alkoivat erittää kuolaa jo kuullessaan kellon äänen, koska aina kellon äänen jälkeen koirat olivat saaneet ruokaa. Eli kellon äänestä tuli ehdollinen ärsyke, ja ruuan saanti oli ehdoton ärsyke. Kuolaamisesta oli tullut ehdoton reaktio. Myös pelkotilat syntyvät usein klassisen ehdollistamisen kautta - esimerkiksi jos koiraa on usein kurittanut mieshenkilö, alkaa koira pelätä tätä miestä ja mahdollisesti myös yleistää ja alkaa pelätä muita miehiä. Tässä mies on ehdollinen ärsyke, kurituksen aiheuttama kipu on ehdoton ärsyke, ja pelkäämisestä on tullut ehdoton reaktio.

Se mitä yleensä kouluttamisessa käytetään, on operanttia ehdollistumista. Siinä ympäristö (yleensä kouluttaja) reagoi koiran käytökseen antaen "palautetta" käytöksen aikana tai välittömästi käytöksen jälkeen. Palautetta annetaan tavoitteena joko vähentää ei-toivottua käytöstä tai lisätä toivottua käytöstä. Jos halutaan lisätä käytöstä, voidaan antaa joko positiivinen vahviste (palkkio) tai antaa negatiivinen vahviste (lopetetaan pakotteen tai rangaistuksen antaminen). Jos halutaan vähentää käytöstä, voidaan antaa joko positiivinen rankaisu (annetaan pakote tai rangaistus) tai voidaan antaa negatiivinen rankaisu (poistetaan mahdollisuus palkkioon).

Cesar Millan käyttää myös operanttia ehdollistumista koulutuksessaan, mutta lähinnä negatiivisia vahvisteita tai positiivisia rankaisuja. Esimerkiksi, kun koira käyttäytyy aggressiivisesti, se alistetaan -> positiivinen rankaisu. Kun koira alistuksen aikana ei enää rimpuile tai irvistele, vapautetaan koira alistamisesta -> negatiivinen vahviste. Positiivisessa vahvistamisessa lähdettäisiin aggression syiden selvittämisestä, ja käytettäisiin mm. vastaehdollistamista tai siedättämistä ongelman ratkaisemiseen. (Lisää käsitteistä ja metodeista myös täällä: http://www.pipap.net/oppiminen/operantti.htm)

Esimerkkinä muita koiria pelkäävän koiran kouluttaminen: Cesar Millan yrittää usein kouluttaa/korjata/kuntouttaa/muuttaa koiran käytöstä altistamalla ne peloilleen eli käyttämällä "flooding" tekniikkaa. Esimerkiksi, toisia koiria pelkäävä koira pakotetaan olemaan lähellä toisia koiria, ja jos pelkäävä koira reagoi puolustautumalla, koira alistetaan. (Puolustautuminen on tuossa tilanteessa luonnollinen reaktio koska koira pelkää eikä pääse pakenemaan, ja Cesar Millan koiraa alistaessaan rankaisee koiraa siitä että se käyttäytyy lajinomaisesti - se siitä luontoäidin kuuntelemisesta...). Kun koiran, tai monen muunkin eläimen sekä ihmisen, stressitaso on korkealla, ei eläin tai ihminen kykene omaksumaan uutta tietoa tai oppimaan kokemuksestaan.

Juuri sen takia esimerkiksi muita koiria pelkäävän koiran koulutuksessa edetään hitaasti ja koulutus aloitetaan niin helpolta tasolta, että koira ei stressaannu ja pystyy siten oppimaan tilanteesta. Esimerkiksi, aloitetaan sillä että koira näkee toisen koiran pitkän matkan takaa. Jos koira on rauhallinen ja rento, koiraa palkataan hyvästä käytöksestä. Koska koira käyttäytyy kuten sille on kannattavaa se lisää tätä haluttua rauhallista käytöstä. Jos koira reagoi ei-halutulla tavalla viedään se kauemmaksi toisesta koirasta kunnes koira rauhoittuu ja palkataan sitten. Etäisyyttä toiseen koiraan lyhennetään koiran oman edistymisen mukaan, ja kunkin koiran edistyminen on yksilöllistä.

Tärkeä, erottava tekijä Cesar Millanin metodeissa ja positiivisen vahvistamisen metodeissa on se, että Cesar Millan käyttää lähestulkoon ainoastaan positiivista rankaisua ja negatiivista vahvistetta, kun taas positiivisesti vahvistamalla käytetään vain positiivista vahvistetta ja negatiivista rankaisua. Monet Cesar Millanin kannattajat argumentoivat, että väärään käytökseen ei voi puuttua jos se ei tule näkyviin. Positiivisen vahvistamisen näkökulmasta, väärää käytöstä ei yritetä korjata pakotteiden tai rangaistusten avulla koska se ei opeta koiralle mitään. Kysymykseksi jää: miksi esimerkiksi antaa koiralle hihnanykäisyjä kun se ei seuraa, kun voisi opettaa koiran seuraamaan ja palkita koiraa siitä oikeasta käytöksestä? Mielestäni tämä blogimerkintä kokoaa hyvin nämä ajatukset: http://koirienkoulutus.blogspot.com/search/label/rankaisut. Tämän lisäksi, näissä kahdessa artikkelissa käsitellään perusteellisesti Cesar Millanin metodien virheellisiä lähtökohtia, mahdollisia seurauksia ja myös syitä siihen miksi vaikuttaisi siltä, että Cesar Millanin metodit toimivat: http://www.4pawsu.com/dogpsychology.htm, http://www.4pawsu.com/cesarfans.htm

Pakotteilla ja rangaistuksilla voidaan päästä myös tilanteeseen, jossa koira käyttäytyy hyvin ja tottelee. Mutta silloin koira tottelee koska se ei tohdi tehdä muuta, ja todellista oppimista ei ole tapahtunut. On myös riskinä, että jos koiraa kouluttaa pakotteilla, koira alkaa tarjota vähemmän ja vähemmän toimintoja koska se alkaa pelätä toimintansa seurauksia (ääriesimerkkinä ns. opittu avuttomuus). Kun käytät rangaistusta tai pakotetta, kerrot koiralle mitä sen ei saa tehdä, mutta et anna mitään tietoa siitä mitä sen pitäisi tehdä ei-toivotun käytöksen sijaan – tällä tavalla saa helposti nostettua koiran stressitasoja. Rangaistusten käytössä on se riski, että käyttäessäsi rangaistusta et voi määritellä mihin asiaan koira yhdistää rangaistuksen – erimerkkinä toisessa ketjussa käytin siirretystä aggressiosta sitä, kuinka koira yhdistää hihnanykäisyn kivun vastaantuleviin lapsiin. Positiivinen vahvistaminen on yksinkertaisesti tehokkaampi kommunikaatiotapa. Eikä siinä todellakaan menetä miehisyyttään tai naiseuttaan, kuten monella tuntuu olevan huolenaineena – kyllä sinä olet yhäkin se pomo jos se on niin tärkeää… Sinä vain annat koiralle mitä se haluaa, kunhan se ensin tekee mitä SINÄ haluat.

Kun valitaan kuinka halutaan kommunikoida koiran kanssa, täytyy hyväksyä sen metodin seuraukset. Nämä seuraukset on todettu tutkimalla tieteellisesti koirien ja myös muiden eläinten käyttäytymistä ja oppimista. Antamalla väärästä käytöksestä pakotteen tai rangaistuksen (esimerkiksi Cesar Millanin käyttämät hihnapakotteen, kädellä "tökkiminen" eli Cesar Millanin mukaan kosketuksen käyttäminen, alistaminen, koiran pakoillaan pitäminen kun se on pelkäämänsä asian lähellä eli flooding, fyysinen uhkailu eli koiran tuijottaminen, uhkaavasti lähestyminen, muriseminen, koiraan tarttuminen jne.)

- Aggressiiviset koulutusmetodit johtavat koiran aggressiivisen käyttäytymisen lisääntymiseen (http://www.ts.fi/teemat/ymparisto/50450.html)
- Jotta koira pystyisi ymmärtämään pakotteen tai rangaistuksen syyn, sen täytyy olla täydellisesti ajoitettu (eli sekuntien sisällä käytöksestä)
- Vaikka ajoituksessa onnistuttaisiin täydellisesti, ei siltikään voida olla varmoja, että koira assosioi pakotteen tai rangaistuksen juuri oikeaan asiaan. Esimerkiksi koira vetää hihnassa nähdessään toisen koiran -> koira saa hihnapakotteen -> koira assosioi hihnapakotteesta seuranneen kivun vastaantulevaan koiraan -> koira alkaa ennakoida eli tapahtuu klassista ehdollistumista (vastaantuleva koira aiheuttaa kipua) -> koirasta ja pakotteen voimakkuudesta riippuen koiran reaktio saattaa olla jatkossa joko yritys pakoon tai aggressiivinen käytös
- Pakotteiden ja rangaistusten käyttö saattaa johtaa opittuun avuttomuuteen (koiran käytöstä lannistetaan pakotteilla ja rangaistuksilla niin paljon, että koira ei halua tarjota mitään käytöstä)
- Koska pakotteiden ja rangaistusten käyttö huonon ajoituksen ja väärän assosiaation myötä ei ole koiran näkökulmasta johdonmukaista (koira ei ymmärrä miksi saa pakotteen), koiran stressitaso nousee ja negatiiviset ehdollistumat lisääntyvät
- Uusien käytöksien opettelu muodostuu hankalaksi, koska koira ei mielellään tarjoa uusia käytöksiä kun on riski, että se saa niistä pakotteen (äärimuotona opittu avuttomuus)
- Varsinaista oppimista koiran oman oivalluksen kautta ei tapahdu, koska koira toimii vian ja ainoastaan välttääkseen rangaistuksen. Myös, koira tai mikään muukaan eläin (mukaan lukien ihminen) ei pysty oppimaan tehokkaasti jos keho on stressitilassa.
- Koska varsinaista oppimista ei tapahdu, on seurauksena se, että pakotteilla ja rangaistuksilla on vain piilotettu / alistettu väärä käytös. Koska käytöksen syytä ei ole korjattu, käytös palaa takuuvarmasti ennemmin tai myöhemmin ja mahdollisesti jopa pahempana etenkin jos kyseessä on ongelmakäytös.
- Myös johdonmukaisuus koiran koulutuksessa (arkitottelevaisuus tai kilpailuun tähtäävä koulutus) kärsii. Yksinkertaistettuna esimerkkinä: jos yhtenä päivänä opetellaan istumista, ja toisena seuraamista, annetaanko toisena päivänä istumisesta pakote tai rangaistus kun halutaan seuraamista vaikka ensimmäisenä päivänä istumisesta palkittiin?

Tässä vielä lyhyesti seuraamuksia Cesar Millanin metodien käytöstä:
- Koirasi ei luota sinuun
- Koirasi oppii huonosti (on muka ”kovakalloinen” tai ”itsepäinen” jne.)
- Koirallesi syntyy pelkoehdollistumia
- Koirasi ei pysty tai halua oppia mitään koska sillä on jatkuva stressitila käyttämistäsi pakotteista ja rangaistuksista
- Koirastasi tulee pelokas tai aggressiivinen, etenkin huonosti ajoitettujen rangaistusten takia
- Koirallesi tulee ongelmakäytöksiä tai ne lisääntyvät, kun yrität pakotteilla korjata ongelmakäytöksen oiretta, et syytä
- Koirallesi tulee fyysisiä oireita jatkuvasta stressistä
- Rikot Suomen eläinsuojelulakia käyttämällä liian vahvoja rangaistuksia tai pakotteita

Monet Cesar Millanin kannattajat myös nostavat esille sen, että Cesar Millan ei kouluta koiria, vaan kuntouttaa niitä. Tietenkin jokainen koira on oma yksilönsä, joiden kokemukset ja taustat ovat erilaisia - kaikkiin koiriin ja muihin eläimiin pätevät kuitenkin samat oppimisen lainalaisuudet eli oppimisteoriat. Nämä käyttäytymismallit ovat tieteellisesti todistettuja, eivätkä minkään yksittäisen koirankouluttajan tai edes koirankuntouttajan päähänpistoja. Koiran kouluttaminen tarkoittaa koiran käyttäytymisen muokkaamista - ja kuntouttamisellahan on täsmälleen sama tavoite. Positiivisen ehdollistamisen edut, ja rangaistusten ja pakotteiden haitat pätevät kaikkiin koiriin koska kaikki koirat oppivat samalla tavalla.

Palkitsemalla kouluttamisen hyötyjä ovat muun muassa:
- Koira voi luottaa omistajaansa - ei tarvitse pelätä fyysisiä pakotteita tai rangaistuksia.
- Koiralle annettava palaute on johdonmukaista - halutusta käytöksestä seuraa palkka, väärän käytöksen seuraus on koiralle neutraali eli koira ei saa palkkaa
- Koira tarjoaa mielellään uusia käytöksiä, koska se voi luottaa että seuraus on joko neutraali tai positiivinen koira näkökulmasta
- Todellista oppimista tapahtuu, koska koira saa vapaasti kokeilla erilaisia käytöksiä
- Tieteellinen tutkimus on tullut siihen tulokseen, että eläimet toimivat niin kuin niille on kannattavaa - palkitsemalla koiraa halutusta käytöksestä voidaan käyttää tehokkaasti tätä luontaista toimintamallia hyödyksi
- Koiralle ei muodostu ylimääräistä stressiä koulutuksen vuoksi, vaan koulutus muodostuu koiran aktivoinniksi ja siten hyvinvointia lisääväksi tekijäksi
- Negatiivisten ehdollistumien syntyminen minimoidaan, ja täten voidaan luottaa, että koira käyttäytyy rauhallisesti ja luottavaisesti erilaisissa tilanteissa

Tässä vielä muutama esimerkki siitä kuinka huonosti Cesar Millan tuntee koiran eläimenä, ymmärtää niiden elekieltä ja käyttäytymistä, puhumattakaan oppimisesta.

Cesar Millan käyttää vahvaa pakotetta nuorelle Bernhardilaiselle: http://www.facebook.com/home.php#!/video/video.php?v=1452813685797&oid=20444826822
Cesar Millan kuristaa ja hapettaa koiraa kunnes se pyörtyy hetkeksi: http://www.youtube.com/watch?v=eQUegRGo0kw
Cesar Millan ”opettaa koiraa olemaan pelkäämättä” pitämällä sen häntää ylhäällä hihnan avulla: http://www.youtube.com/watch?v=0DZ1aqDK6Ik
Cesar Millan käyttää ns. ”jalkakosketusta” ja ”kädellä puremista”: http://www.youtube.com/watch?v=0fAD2T_bAdY
Cesar Millan käyttää sähköpantaa:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1377619796473"


Tuossa on perää