Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon

Valinnan vapaus potilaalle

/ #61 Re: Mausteet ja yrtit ym.

20.11.2012 15:50

#1: Kansalaisoikeus - Mausteet ja yrtit ym.

Tottakai, jos tuote on todistettu vaaralliseksi väärin käytettynä niin se on ymmärrettävää että myyntiä estetään. Mutta vain sen takia että ei ole tehty labraolosuhteissa nykypäivän standardin mukaisia tutkimuksia ei tarkoita ettei rohdosvalmiste ole tehokas, eikä sitä että se olisi vaarallinen.

Monesti, ei kuitenkaan aina, rohdosvalmisteet ovat paremmin siedettyjä kuin lääkeyhtiöiden synteettiset tuotteet. Niistä on pitkä käytön perinne jossa on todettu positiivisiä vaikutuksia jotka voivat olla eri tilanteissa hyödyksi. Ongelma on kuitenkin se että ketään ei kiinnosta tutkia näitä lääketieteellisessä merkityksessä vaikka ne voisivatkin olla tehokkaampiakin ja turvallisempia kuin lääkeyhtiöiden synteettiset, koska käytännössä brändinimellä myydään ja maksetaan koko laboratorio ja monivuotisesta testirumbasta...

Tuttua yrttiä ei voi enää tuhansien käyttövuosien jälkeen patentoida ja siksi sillä ei voi rahastusta harrastaa, ja tämän vuoksi sitä ei tutkita lääketieteellisessä merkityksessä niin laajasti kuin sen ehkä kuuluisi tehdä. Fimea, sekä muut valtion laitoksista, on olemassa valvomaan potilaiden etuja, ei lääkeyhtiöiden. Ennen kuin mausteita ja yrttejä ruvetaan sääntelemään lääkkeinä niin niitä pitää myös tutkia lääkeaineina, todeta niiden hyöty ja haittavaikutukset. Vain tämän perusteella lääkärit voisivat oikeasti antaa reseptillä potilaalle paras ja turvallisin vaihtoehto eikä vaan "paras" lääkeyhtiöiden tuottama pilleri. Tämä ei kuitenkaan tule tapahtumaan lähivuosina (jos koskaan) ja siksi näitä kasveja ei missään nimessä saisi listata lääkeluettelossa!