Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon.

Kansalaisoikeus

#1 Mausteet ja yrtit ym.

10.11.2012 08:27

Luonnon antimet pitää olla vapaasti kansalaisten käytössä, myös tuleville polville!
Ihmettelijä

#2 ???

10.11.2012 10:07

Miten sitten pystytään valvomaan TURVALLISET luontaistuotteet? Siitähän listassa on kyse eikä muusta. Ilman listaa luontaistuotteisiin voi työntää vaikka ruohonleikkuujätettä eikä sitä valvota.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.11.2012 10:08


lainaa

#4 Vaivaa

10.11.2012 10:11

Monille aiemmin lääkeluotteloon luetteloiduille hyville rohdoksille (esim. venäjänjuuri eli Siperian gingseng) on käynyt niin, että ne ovat poistuneet markkinoilta, koska ravintolisävalmistajilla ei ole ollut varaa valmisteen kalliiseen rekisteröintiin (taitaa maksaa noin 20 000 euroa). Ainakaan minä en halua, että vuosisatoja käytössä olleita ja turvallisiksi osoittautuneita ruokia ja mausteita siirretään lääkeluetteloon, minkä seuraksena niiden saatavuus voi vaarantua.

Fimean tulisi mielestäni keskittyä ydintehtäväänsä eli lääkkeiden valvontaan. Lääkkeiden ohjeiden mukainenkin käyttö aiheuttaa Suomessa niin paljon kuolemia, että tulisi keskittyä niiden torjuntaan eikä käytön laajuuteen nähden poikkeuksellisen turvallisten ruokien, mausteiden ja rohdosten jahtaamiseen.
Altti Parviainen
Adressin tekijä

#5 Fimea tekee vuosittain noin 50 yksittäistä luokittelupäätöstä.

10.11.2012 10:53

"Fimea tekee vuosittain noin 50 yksittäistä luokittelupäätöstä. Luokittelussa käydään rajanvetoa muun muassa elintarvike- tai kemikaalilainsäädäntöön kuuluvien valmisteiden, kosmeettisten tai biosidivalmisteiden tai CE-merkittyjen laitteiden kanssa.

Mikäli on epävarmaa, onko valmiste lääke vai ravintolisä, kosmeettinen valmiste, biosidi tai CE-merkitty terveydenhuollon laite tai tarvike, tulee valmisteelle hakea luokittelua Fimealta. Siinä tapauksessa valmisteen koostumusta ja ainesosien vaikutusmekanismeja on syytä arvioida markkinointiväitteisiin ja annostukseen nähden."

http://www.fimea.fi/laakealan_toimijat/luokittelu

Tulli voi pyytää Fimeaa luokittelemaan Amerikassa tai muualla Euroopassa vuosikymmeniä myynnissä ja käytössä olleen yrtin tai rohdoksen Suomen rajalla. Vain sen perusteella, että terapeuttinen annostus voi olla kasvivalmisteen etiketissä suurempi kuin Suomen kansallisen virkamiehen pähkäilemä päivittäinen saantisuositus.

On valtava kansantaloudellinen säästö, että meillä normaali kansalaisilla on mahdollisuus ennaltaehkäisevästi huolehtia omasta terveydestä. Heittäytyminen terveyskeskusten varaan ei ole järkevää, koska sairauskierrettä on paljon kalliimpaa hoitaa kuin pyrkiä itse huolehtimaan kehostaan ja luonnollisesta immuniteetistaan.

Kansainvälinen ihmisoikeusjulistus painottaa ihmisen omaa päätäntävaltaa itselleen sopivan hoitomuodon valinnassa. Mikäli edes suunnitteilla on sellainen laki tai kuten nyt, lääkeluettelon liitteet 2 ja 2A, on yksilön kannalta vaarana, että hänen mahdollisuutensa terveydestä huolehtimiseen kapenee, kun rohdoskasvien ja myös maustekäytössäkin olevien kasvien päälle tulee vaara, että ne voidaan luokitella lääkkeiksi jo Suomen rajalla Fimean toimesta.

Eikö tämä ole varsinaista suomettumista, yksilön holhoamista ja medikalisaatiota?
Tohtori Tolonen

#6

10.11.2012 11:50

Olen laittanut tiedon adressista kotisivulleni ja pyytänyt lukijoita allekirjoittamaan adressin. Sivullani käy yli 100 000 vierailijaa kuukaudessa.
www.tritolonen.fi
marjut

#7 järki ei juokse heti aamusta..

10.11.2012 12:12

siis otetaanko kaneli pois kaupoista?nyt en ihan tajunnu
YliPoppaMies

#8 TUPAKKA ON VAARALLINEN KASVI

10.11.2012 14:03

Ei ole ensimmainen kerta kun FIMEA luulee olevansa voittamaton... Onneksi tama on vasta ehdotus. TUPAKKA PITAA SAADA LAAKELUETTELOON Tupakka apteekkiin !
JH

#9 Liitteet 2 ja 2A

10.11.2012 14:51

Mitä käytännössä näihin liitteisiin 2 ja 2A kuuluminen edellyttää "rohtojen" myyjältä?

Vieras

#10 Hämmentävää...

10.11.2012 15:01

Mitä tää nyt käytännössä tarkoittais? Hakattais kaikki koivut ja muut suomen luonnossa kasvavat kasvit matalaksi? Vai että näitä ei sais ostaa kaupasta?
Altti Parviainen
Adressin tekijä

#11 Kasvivalmisteet ovat vapaassa kaupassa olevia elintarvikkeita yleisesti EU:ssa

10.11.2012 16:15

Kasvivalmisteet ovat vapaassa kaupassa olevia elintarvikkeita yleisesti EU:ssa

Oheinen listaus on viimeisen 20 vuoden aikana luontaistuotekaupoista poistuneita rohdoksia, jotka kuuluisivat olla Suomessakin vapaassa kaupassa nimikkeellä ”perinteinen kasvirohdosvalmiste” tai ”ravintolisä”. Kansalliseen lääkelain tulkintaan on saatava muutos, joka mahdollistaa myös myyntiluvallisten kasvirohdosvalmisteiden myymisen muuallakin kuin vain apteekki-myyntikanavan kautta. Näillä muutoksilla myös Suomen kansalaiset saisivat yleiseurooppalaisen mahdollisuuden omaehtoiseen itsehoitoon rohdoksilla. Rohdosten vapaan kaupan esteenä ollut vanha apteekkitavaralaki kumottiin jo vuoden 2002 aikana.

Arnica
Auringonhattu
Boldopuu
Gingko Biloba
Ginseng
Hevoskastanja
Hydrastis
Islanninjäkälä
Kalanmaksaöljy
Karhunlaukka
Karhunputki
Kehäkukka
Kiinapuu
Kissankynsi, cats claw
Koiruoho
Kondurango
Korpipaatsama
Krappijuuri
Maarianohdake
Maraljuuri
Mäkikuisma
Misteli
Nukula
Orapihlaja
Pajunkuori
Pikkutalvio
Pillike
Pirunkoura, harpago
Puolanminttu
Rantayrtti
Reunuspäivänkakkara
Rilpiö
Rohtoraunioyrtti
Rohtovirmajuuri
Ruttojuuri
Rätvänä
Sahapalmu
Sarsaparilla
Senna
Sianpuolukka
Siveydenpuu
Valeriana
Venäjänjuuri
Väinönputki


Mikäli tuotteen vaikuttavien aineiden pitoisuus on pienempi kuin Amerikan lääkäriliiton suositus riittäväksi annokseksi lääkkeessä, siihen voi viitata ravintolisäpakkauksen päällysmerkinnöissä. Tuotetta ei voi tällöin rekisteröidä lääkkeeksi Suomessa tai kansallisen lääkelaitoksen toimesta luokitella lääkkeeksi.

Vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen mukaisesti mm. Ruotsin tai Tanskan terveyskaupoissa myynnissä oleva ravintolisä tai rohdos kuuluu olla vapaan kaupan mukaisesti myynnissä myös Suomessa samassa jakelukanavassa ravintolisänä tai rohdoksena, ellei lääkelaitoksella ole osoittaa ”kansanterveydellistä haittaa tai vaaraa”.

Vapaan kaupan este on, jos EU:n alueella toimipaikkaansa pitävä terveystuotealan ketju, tukku tai tavarantoimittaja, joka toimii useamman EU-maan alueella, ei saa tuotteitaan myyntiin EU:n alueella tasapuolisesti, vaan sen vapaaseen kauppaan perustuvaa elinkeinon harjoittamista haitataan kansalliselta virkamiestasolta (kansallinen lääkelaitos tai elintarvikevirasto). EU:n lainsäädäntö ylittää kansallisen lainsäädännön, ravintolisiä koskevien säädösten harmonisointipyrkimyksiin perustuen.

Terveystuotekaupasta lääkelaitoksen toimesta poistettuja rohdoksia on vapaasti myynnissä esim. ravintolisien ja lääkkeiden toimittaja Tamron nettimyynnissä. Sama vapaan kaupan oikeus itsehoitotuotteissa kuuluisi kaikille terveystuotekaupasta pois otetuille rohdoksille. Toteamme niiden myyntioikeuden kuuluvan edelleen yhtäläisesti terveystuotekaupan jakelukanavalle, Suomen tunnustamaan EU:n kuluttaja- ja elintarviketuotteiden vapaan kaupan käytäntöön vedoten.

Ranskassa lääkedirektiivin implementointi on lopullisesti vapauttamassa kasvirohdosten myynnin kauppoihin. Suomen viranomaisen kansallista linjaa hämmästellään muissa EU-maissa, sillä muissa Pohjoismaissa luontaistuotekauppaketjut saavat myydä Suomessa rajoitettuja rohdoksia vapaasti. Terveystuotealan yrittäjät, liitot ja järjestöt eivät ole hyväksyneet kansallisen Lääkelaitoksen luokittelulinjaa rohdosasiassa, vaan ovat tehneet kesäkuussa 2009 toimenpidepyynnön asiasta Kilpailuvirastolle. Rohdosvalmisteiden myyntikanavarajaus vääristää rohdosvalmisteiden vapaaseen kauppaan pohjautuvaa kilpailua.


Suomi siirtyy EU:n vapaan kaupan periaatteiden piiriin hitaan varmasti

Kaksikymmentä vuotta sitten kasvirohdosvalmisteita sisältäviä valmisteita oli Suomen markkinoilla yli 300 nimikettä. Lääkelainsäädännön rajoittavat muutokset ovat vuosien varrella supistaneet kansallisten säädösten alaisten rohdosten määrän muutamiin kymmeniin. Tällä hetkellä luokittelua edeltävässä menettelyputkessa on parikymmentä rohdosvalmistetta odottamassa päätöstä jakelukanavasta. Menettelyputken kautta on toistaiseksi päätynyt ainoastaan kaksi rohdosvalmistetta vapaaseen myyntiin itsehoitovalmisteena terveyskauppoihin.

Terveystuotealaa koskevan lainsäädännön kansallisen tulkinnan kiristäminen on vuosien varrella tuonut lukuisia yritystoiminnan esteitä alalle. Terveystuotealan yrittäjien keskuudessa eriarvoistavat kansalliset lakimuutokset ovat toistuvasti aiheuttaneet tulonmenetyksiä, kun muualla Euroopan Unionin alueella pitkään vapailla markkinoilla olleita rohdosvalmisteita on menetetty Suomessa paikallisten elintarvike- ja lääkevirkamiespäätösten takia vain apteekin kautta jaeltavaksi.

Luontaistuoteala on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan joutunut toistuvasti puolustamaan oikeuksiaan, pitääkseen myös Suomessa myynnissä kasvirohdosvalmisteita, jotka muualla EU:n alueella ovat vapaasti myynnissä olevia. Tulevaisuuden uhkakuvana on, että itsehoitoon perinteisesti käytetyt kasvirohdosvalmisteet ohjataan kansallisten virkamiespäätösten seurauksena pois terveyskaupoista, vaikka juuri terveystuotealan yrittäjät ja tukut ovat tehneet eurooppalaiset ja suomalaiset itsehoitoon suunnatut rohdokset tutuiksi kuluttajille, sekä hankkineet koulutusta niiden oikealle opastukselle Helsingin Yliopiston järjestämän koulutuksen kautta ja mahdollistaneet tuotteiden asiallisen ja valvotun kaupanpidon ja ohjeistuksen kuluttajien ennaltaehkäisevässä itsehoidossa.

Voidaan todeta, että rohdosvalmisteista tiedottavien ja markkinoivien tukkujen ja erikoiskauppojen pitkäjänteisen työn ansiosta rohdokset ovat tänä päivänä noin 45-60 % kansalaisen käytössä, osana itsekustannettua terveyden ylläpitoa. Tätä ruohonjuuritason kansanterveystyötä ei ole syytä rajoittaa kansallisella lainsäädännöllä, koska saavutamme itsehoitotuotteilla kansantaloudellisesti suuria säästöjä mm. vähentyneinä sairauspoissaoloina työpaikoilla. Ei ole syytä rajoittaa kansalaisen oikeutta hoitaa terveyttään rajaamalla yllä olevan listauksen kasvirohdosvalmisteita lääketeollisuuden myyntimonopolin alaisuuteen, sillä se ei edusta Euroopan Unionin vapaan kaupan Valkoisen Kirjan periaatteita nykyaikana, jolloin myös muita itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekeista kansalaisten itsehoidon tueksi, yhä laajempien jakelukanavien kautta tarjottavaksi. Rohdosten kaappausyritys terveyskaupoista apteekkijakeluun vaikuttaa olevan kansallisella tasolla tehty poliittinen päätös ja lainsäädännön muutoksilla pyritään tekemään rohdosten jakeluun myyntikanavamuutos vähin äänin pysyväksi käytännöksi.

Terveydestään huolehtivien kansalaisten ja terveystuotelan yrittäjien oikeudentaju on selkeän johdonmukainen rohdosasiassa. Muissa EU:n valtioissa vapaassa kaupassa olevien kasvirohdosvalmisteiden täytyy olla vapaassa myynnissä terveyskaupoissa myös Suomessa, ellei kansallisella tasolla toimivilla lääke- ja elintarvikevirkamiehillä ole osoittaa kansallista terveysuhkaa yksittäisten kasvirohdosten pidosta vapaassa kaupassa suomalaiselle kuluttajalle. Terveyskauppayrittäjät eivät näe järkevänä olla myymättä EU:n yhtenäisen markkina-alueen rohdosvalmisteita myös kansallisella tasolla, sillä kuluttajien valinnanvapaus ohjaa kuluttajat muuten tilaamaan tuotteet suoraan Euroopasta.

Kasvirohdosasiassa terveystuotealan yrittäjät ja yksityiset kansalaiset ovat mahdollisesti pakotettuja tulevaisuudessa tekemään kantelun rohdosten vapaan kaupan esteistä Suomesta EU:n Komissioon.

AVI

#12 TOTUUS

10.11.2012 16:57

Voisihan nuo kaikki maailman enemmän tai vähemmän syötävät kasvit laittaa lääkekasvikuetteloon, lista vain todistaa sen, että ruoka olkoon sinun lääkkkeesi ja lääkkeesi olkoon sinun ruokasi kuten Lääketieteen isä Hippocrates asian ilmaisi hyvin.

Vieras

#13

10.11.2012 20:04

No johan tuo benfotiamiinikin saatiin peräti EU:n tasolla kiellettyä, kun rupesi olemaan uhkana virallisen lääketieteen suosimille lääkkeille. Metformiini kun on vain yritelmä saada diabetesta kontrolliin , joka ei auta mihinkään muuhun kuin veren sokerin alentamiseen, aivoveren vuotoihin, yms siitä ei ole mitään apua! Nyt vaikuttaa siltä että lääketehtaat ovat niin pahassa pulassa, että ovat lobbanneet tällaisia ehdotelmia päättäjille,jotka eivät kokonaiskuvaa ymmärrä. Tällaista erittäin vaarallista kieltoa ei missään nimessä saa päästää läpi. Ihmisten henget ovat nyt aivan oikeasti todellisessa vaarassa!!!

Vieras

#14

10.11.2012 20:51

Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon!

Vieras

#15 hohoi

10.11.2012 21:16

Jumankekka! Monia luonnonyrttejä ollaan käytetty tuhansia vuosia parannuskeinoihin!
Luomupylly

#16 Haloo Suomi?

10.11.2012 21:39

Tää älyttömyys pitää saada pysäytettyä! Ollaan kohta ihan täysin lääketehtaiden armiolla, siitähän tässä on kysymys, rohdot pois kansalta että saadaan lääkkeitä myytyä. Kyllä on vastenmielistä touhua!
Virkasuhteet määräaikaisiksi

#17 Itseruokkiva ilmiö

10.11.2012 22:41

Virkamiehillä on siitä kiitollinen ammatti, että he voivat omilla toimillaan luoda itsensä tarpeelliseksi.
Tämmöinen omaa "tärkeyttään" korostava sumplimointi aiheuttaa kuitenkin pahimmillaan haittaa ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille.
Tässä tapauksessa ollaan astumassa juuri tälle tielle.

Virkamiehillä on siitä kiitollinen ammatti, ettei heidän tarvitse kantaa minkäänlaista vastuuta tekemisistään.
Virkamiehillä on myös siitä kiitollinen ammatti, ettei heidän tarvitse oikeasti perustella päätöksiään. Päätöksen ei tarvitse perustua mihinkään järjelliseen metodiin, kunhan vain saa tärkeytensä silloin tällöin näkyviin.

Vieras

#18 Re: järki ei juokse heti aamusta..

10.11.2012 23:48

#7: marjut - järki ei juokse heti aamusta..

Luettelointi on alkua ja helpottaa jatkotoimia. Tällöin voitaisiin vaikka kieltää myymästä maustetta, jolla on terveysvaikutuksia tai jonka markkinoinnissa hyödynnetään mausteen terveysvaikutuksia. Ihmisten terveys halutaan monopolisoida. Muut ovatkin vastanneet tarkemmin.

Tämä on johdonmukaisesti etenevää toimintaa, joka juontaa juurensa 60-luvulta, jolloin entiset natsit saivat idean, että hallitsemalla ruokaa hallitaan ihmisiä ja myivät idean amerikkalaisille teollisuusmiehille. Siitä lähdettiin YK:ssa vyöryttämään uutta vapaakaupan ruokastandardia Codex Alimentarius. "Vapaakauppaan" kuuluu oleellisena osana rajoittaa kilpailevien tuotteiden mahdollisuuksia. Tämä onnisuu kytkemällä ruoka ja lääkkeet käytänössä saman organisaation alle ja käsittelemällä niitä samoin menetelmin vrt. FDA USA:ssa. Muitakin menetelmiä on kyllä hoitaa itsemme, mutta ruoka on helpoin ja luonnollisin ja ne muut on helpompi kieltää jollain verukkeella. On aika herätä. Ja herättää myös poliitikkomme.

Perehtynyt

#19 En allekirjoittanut adressia

11.11.2012 12:26

Jotkin noista ymmärrän, että rekisteröidään lääkkeiksi, mutta en läheskään kaikkia.

Mausteet apteekkiin ja lääkkeet markettiin. Miettikääs tätä kun vaaditte kipulääkkeitä lähikaupan hyllylle.

HUoh

#20

11.11.2012 12:37

Vielä kun tuossa adressin alussa selitettäisi miksi näitä ei saisi lisätä tuohon luetteloon. Aika huono adressi, jos vaan sanotaan "aiotaan lisätä listaan, me ei haluta, auta meitä!" ilman perusteluja...
Paremmin perehtynyt

#21 Re:

11.11.2012 12:41

#20: HUoh -

Asia on selitetty edeltävissä kommenteissa. Suosittelen niiden lukemista, niin pääset jyvälle aiheesta. Lääkeluetteloon ei lisätä aineita huvin vuoksi vaan sen vuoksi, että jatkossa pyritään niiden sääntelyyn.

Ensin tutkitaan sitten hutkitaan

#22 Oletteko...

11.11.2012 12:53

Oletteko edes viitsinee soittaa ja kysyä Fimealta luettelon tarkoituksesta, ennen kuin alatte maalaamaan piruja seinille.
Kannattaisiko myös ottaa omaan kansanedustajaan yhteyttä ja tehdä hänen kauttaan kysely asiasta. Voi olla että olette täysin ymmärtänyt tämänkin väärin.
jouni

#23

11.11.2012 13:12

Ruoka ja mausteet eivät voi olla lääkkeeksi luokiteltavia.
veikko

#24 Äly hoi!

11.11.2012 14:01

Kas kurkuma on joskus parempi kipulääke (ilman sivuvaikutuksia)kuin joku pana..., ja siitä ei lääketeollisuus tykkää. Ajatelevatko nuo byrokraatit ihan oikeasti meidän ihmisien parasta? EI todellakaan! Ja joskus he ei ajattele yhtään mitään! Pääasia että paperit pyörii.


Vieras

#25

11.11.2012 14:05

Uskomatonta touhua taas kerran.