Helsingin joukkoliikenteen heikentäminen

Pysäkillä seisoja

/ #33 Re:

25.01.2013 12:07

#28: paviljonki purkuun, minä en sitä tarvitse -  

 Et kai tosissasi odottanut, että joku kaupungin virkamies tai poliitikko lähettäisi Hesariin jotain asiallisia vastauksia liikennesuunnittelua koskevaan kritiikkiin? Hesarissa on jo vuoden ajan ollut vaikka kuinka paljon hyviä kriittisiä kirjoituksia tästä epäonnistuneesta bussiuudistuksesta (joka liittyy myös Mechelininkadun pysäkkeihin), eikä suurimpaan osaan tulee mitään vastausta, tai sitten ne ovat pelkkää puuta heinää. Kysymyksiin ei vastata, ja asenne on ylimielinen ja vähättelevä. Vielä tammikuussa oli kritiikkiä kolmosen ratikan älyttömyyksistä, ei mitään vastausta. Tai bussi 55:n linjauksesta. Mieleen ovat jääneet myös hyvät kirjoitukset bussilinjasta 16, joka nykyään kuljettaa maalaisserkkuja Korkeasaareen, ja Eläinmuseon pysäkistä, joka ensin rakennettiin uusiksi ja sitten otettiin pois käytöstä.

Linjan 16 reittimuutoksesta tehtiin syksyllä valtuustokysely. HSL:n johdon vastauksessa kiteytyy mielestäni liikennesuunnittelijoiden, päättäjien ja virkamiesten ammattitaito ja asenne: on kyllä tiedossa, että linja 16 ajaa talvella Korkeasaareen silloinkin, kun se on kiinni. Tärkeintä on kuitenkin, että matkustajilla säilyy selkeä käsitys linjan reitistä.

Pitää olla melkoinen guru, jos jollain on selkeä käsitys 16:n reitistä, koska sitä on viime aikoina muutettu lähes vuosittain. Ennen sillä pääsi vaikka minne: viimeksi Herttoniemestä Merikadulle, sitä ennen Herttoniemestä Bulevardin kautta Hernesaareen. Ja nyt siis asemalta Korkeasaareen.

Kaupunki on näyttänyt keskisormea kaikille bussiuudistuksesta tulleille vastalauseille. HSL:n omille sivuille tuli satamäärin vastalauseita. Ei mitään vaikutusta. Bussien 16 ja 18 muutosta vastustaa netissä 2109 allekirjoittajaa. Ei mitään vaikutusta.

Asukkaiden kuulemisesta on tullut pelkkää pelleilyä, silkkaa näennäisdemokratiaa.

En tiedä salaliitosta, mutta salaseuralta tämä homma kyllä haisee. Bussiuudistus julkistettiin vuosi sitten juuri vuodenvaihteessa, jolloin puolet kansasta oli joululomalla kuka missäkin. Mechelininkadun raiskaus päästettiin nähtäväksi vasta kuntavaalien jälkeen.

Onkin mielenkiintoista pohtia, mikä vaalien tulos olisi ollut, jos tätä tietoa ei olisi pidetty piilossa. Vihreille sen julkistaminen olisi ollut poliittinen itsemurha. Valtuustossa olisi nyt varmaan erilainen kokoonpano, eikä HKL:n lautakuntaa ehkä johtaisi tunnettu fillaristi-aktivisti.

Ja kiitos linkeistä: "Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo) kiittää mahdollisuudesta tutustua suunnitelmaluonnokseen ennen virallista nähtävilläoloa..." Tämä siis 1.11.2012, reilusti ennen kuin siitä kerrottiin muille asianosaisille! Kiitti, meille riitti. Jos tämä ei ole salaseurapuuhaa, niin mikäs sitten?

Sitä paitsi Mechelininkadun pysäkkien poisto ilmestyi ratikkalinjan 8 kehittämissuunnitelmaan vasta viime metreillä. Aiemmin sitä ei ollut. Eikä lehmuskujan kaadosta ole sanaakaan missään luonnoksessa tai suunnitelmassa, vaan sekin säästettiin loppusuoralle.

Kun enemmistö päättää asioista, sitä nimitetään demokratiaksi. Kun ratkaisut tehdään pienen klikin tai poliittiisen eliitin ehdoilla, se on vähemmistön diktatuuria.