Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #540 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 4.2.2013

04.02.2013 19:56

Hakkeen poltto jää välivaiheeksi

Hakkeen poltto on jäämässä vain välivaiheeksi.

”Tulevaisuudessa puuvirrat suuntautuvat korkean lisäarvon tuotteisiin. Hakkeen poltto ei kuulu siihen kategoriaan”, kertoi johtaja Kari Kangas Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta.

Kangas puhui torstaina Koneyrittäjien energiapäivässä Helsingissä.

Valmisteilla olevassa metsäpoliittisessa selonteossa pohditaan, miten metsistä saadaan hyvinvointia tulevaisuudessa.

Selonteko annetaan eduskunnalle tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa.

Käynnissä on ollut työpajakierros, jossa erilaisilta ryhmiltä on kysytty näkemyksiä metsien käytöstä.

”Todella monessa keskustelussa on toistunut, että puu on vain siirtymävaiheen polttoaine.”

Kangas ei silti usko, että puun poltosta luovutaan täysin. Energian pientuotanto jatkuu maakunnissa.

Tulevaisuudessa eniten puuta menee kuitenkin rannikolla sijaitseviin biojalostamoihin, joiden tuotanto päätyy pääosin vientiin.





Kausivaihtelut
saatava vähenemään



Koneyrittäjien kannalta puuvirtojen suuntautuminen biojalostamoihin olisi positiivista. Nyt energiapuutoimitukset voimalaitoksille painottuvat talveen. Kesällä kuljetuksia on vähän ja kuljettajia joudutaan jopa lomauttamaan.

”Vielä lähitulevaisuudessa polttoaineiden käyttö painottuu talveen. Biojalostamoiden perustamisesta ei varmaan tehdä ihan nopeita ratkaisuita”, huomautti seminaarissa puhunut hankintapäällikkö Jorma Kaukoaho Stora Ensolta.

Hänen mukaansa metsäenergian käytön kasvulle asetetut tavoitteet edellyttävät kuitenkin puun ympärivuotista korjuuta ja toimituksia jo nyt. ”Se tarkoittaa, että koneiden pitää olla metsässä ja haketuspaikoilla ympäri vuoden.”

Voimalaitokset olisi syytä saada nykyistä paremmin mukaan energiapuun toimitusketjuun. Koneyrittäjä voisi viedä puun terminaaliin kesällä, ja voimalaitos hakisi sen sieltä käyttöönsä talvella.

Kaukoaho kertoi, että Stora Ensossa on myös alettu selvittää, miten hakkeen varastointia voitaisiin parantaa. Säilyisikö hakekasa paremmin, jos sitä tiivistettäisiin, ilmastoitaisiin, peitettäisiin tai siitä tehtäisiin optimaalisen kokoinen?





Hakeyrittäjien
tulokset pakkasella



Hakeyritysten nettotulokset ovat laskeneet tasaisesti, totesi Koneyrittäjien liiton kehittämispäällikkö Aku Mäkelä. Vuonna 2011 yritykset tekivät keskimäärin 2,2 prosenttia tappiota.

Hakevuori Oy:n toimitusjohtaja Reijo Wuorio kannusti yrittäjäkollegoitaan pienentämään kausivaihteluita omilla päätöksillään. Vaikka yrityksen kaikki autot ajaisivatkin talvella metsähaketta, kesällä osa niistä voi ajaa kiveä.

Wuorion mielestä yrittäjien kannattaisi myös tehdä yhteistyötä, jotta autoille tulisi mahdollisimman vähän ajoa tyhjänä. ”Siitä voisi olla hyötyä, jos joidenkin alueiden risuja vaihdettaisiin keskenään.”

Niin pitkään kuin yritysten tulokset pysyvät pakkasella, toimintaympäristökin säilyy vaikeana.

Kotimaiset energiat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lahti on huomannut, että vakuutusyhtiöt ovat ruvenneet karttamaan alaa.

”Tavallaan ymmärrän niitä. Jos käyrä on tuon näköinen ja tulos -2,2 prosenttia, olisihan kalusto kiva polttaa”, Lahti nauratti kuulijoita.





HELI VIRTANEN

Tulevaisuudessa energiapuu päätyy
rannikon biojalostamoihin. Vielä haketta kuitenkin poltetaan, ja yrittäjien harmiksi toimitukset painottuvat talveen.