Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa


Vieras

#526 Kivihiilessä on voimaa

15.01.2013 21:07

Nykyaikana laivan poltoaineena kivihiili olisi edullisempaa:

Esim 1910 rak r.m.s Olympic n. 48 ooo kw.
kivihiili kulutus vrk 620 t 21.8 solmun keskinopeudella.
maksaisi tänään 96 euroa / t x 620 = n. 60 000 euroa / vrk

Nykyaikainen diesel 48 000 kw risteilijä 22 solmua
kulutus 145t ifo380 hinta 325 euroa/ t
= 145 x 325 = n. 47125 euroa vrk eli poltoöljy Olympic tapauksessa edullisempaa.

Mutta. nykyaikainen pien hiilivoima 50 000 kw/h
kulutus vain 384 t kivihiiltä / vrk

eli 384 t x 96 euroa = n. 36 860 euroa / vrk eli runsaat 10 000 euroa vrk edullisempaa kuin halvin poltoöljy.

50 000 kw/h voimalan hinta n. 7 000 000 euroa

48 000 kw diesel /"keskinopeus kone" = 255 euroa X 48 000 kw = 12 240 000 euroa Eli tekniikkakin on edullisempaa investointina.

eli tuleeko tulevaisuudessa hivihiili poltoaineiset laivat takaisin, koska pitkällä aikavälillä öljyn hinta tulee nousemaan asiantuntijoiden mukaan moninkertaisesti nopeammin kuin kivihiilen?

Vieras

#527 Hiilessä on voimaa

15.01.2013 21:09

Ympäristö

Maailman Kuvalehti 12/2012

Somalian metsiä poltetaan hiileksi

Rauhanturvaajat ovat antaneet hiiltä kuljettaneiden laivojen lähteä maasta vasten YK:n turvallisuusneuvoston kieltoa.


Maippi Tapanainen

Lisää kommentti »
.

Simon Maina/Lehtikuva-AFP

Somalialaiset Hassan Hussein ja Abdi Musa hakkaavat puita hiilenpolttoa varten Jalelon kylässä lokakuun lopulla.

Somalia. Afrikan unionin kenialaisrauhanturvaajat ovat antaneet hiililastissa olevien laivojen lähteä Kismayosta vastoin YK:n turvallisuusneuvoston kieltoa, presidentti Hassan Sheikhin määräystä ja Somalian lakeja.

Silminnäkijöiden mukaan Kismayon satamasta lähti yhdessä päivässä ainakin kolme rahtilaivaa ja kymmenen purjealusta, joiden lastina oli pääosin hiiltä. Paikalla olleet rauhan­turvaajat seurasivat menoa sivusta. Puun polttaminen hiileksi tuottaa suurta vahinkoa Somalian metsissä.

Rauhanturvaajat ja paikallinen Ras Kamboni -klaaniarmeija häätivät aiemmin syksyllä al-Shabaabin Kismayosta, jossa järjestö rahoitti toimintaansa hiilikaupalla. Nyt hiiltä salakuljettavat paikalliset bisnesmiehet, joiden mielestä kieltoon ei ole syytä al-Shabaabin häädön jälkeen.

Presidentin käskyllä satama pysyy ainakin periaatteessa suljettuna, kunnes kysymys sen valvonnasta ja jäljellä olevien hiilien kaupasta on ratkaistu. Rauhanturvaajien edustaja ei kiellä, että hiiltä on viety. "Rauhaturvaajien mandaattiin ei kuulu hiilikaupan pysäyttäminen", hän perustelee Al-Jazeeralle

Vieras

#528 Turvesuo peltojen naapurina

16.01.2013 01:49

Turvepölyn kulkeutuminen rehukasvustoon saattaa aiheuttaa koko sadon pilaantumisen, koska turvemaa-aines sisältää voihappobakteereita ja -itiöitä. Voihappobakteerit ja -itiöt vaikuttavat rehun laatuun ja maittavuuteen, jolloin maidontuotantomäärä alenee. Lisäksi bakteerit ja itiöt heikentävät maidon laatua leviämällä rehun mukana navettaan, lehmien utareisiin ja sitä kautta lypsettävään maitoon. Jos voihappoitiöiden määrä maidossa nousee liian suureksi, ei meijeri vastaanota maitoa.

Vieras

#529 Re: Turvesuo peltojen naapurina

16.01.2013 12:09

#528: - Turvesuo peltojen naapurina

Höpö höpö puhetta. Onko joku kuullut ikään vastaavaa väitettä?


Vieras

#530 Turvesuo peltojen naapurina

16.01.2013 12:17

Yleisimmät rehuongelmat

Hyvin onnistuneissa esikuivatuissa säilörehuissa esiintyy harvoin voihappokäymistä. Rehun voihappokäyminen on yleisintä märissä säilörehuissa, jotka voivat olla korjattu perinteisellä tai esikuivatun säilörehun kalustolla. Säilörehun voihappobakteeri-itiöpitoisuus voi olla myöskin korkea rehun sisältämän runsaan maa-aineksen kautta.

Puristenesteen kertyminen paalin, siilon tai auman pohjalle johtaa aina ruokintakelvottomaan rehuun.

Kuivien rehujen ongelma on jälkipilaantuminen, sekä homeiden ja hiivojen kasvu rehupinnoissa.

Yleisin tilakäynneillä esille tuleva rehuongelma on varastoidun rehun pintapilaantuminen. Laakasiiloissa ja rehuaumoissa on tummunutta ja lämpenevää rehua varaston pinnassa ja reunoilla.

Itiöongelma tulee esille usein laakasiilon avausvaiheessa. Siilon jyrkkä lopetusrintaus on rehulaadultaan heikompaa kuin päärehu. Tekovaiheessa rintauksen rehu jauhaantuu sekä traktorin pyörät puhdistuvat.

Merkittävin säilöntätappioita lisäävä tekijä on viiston lopetusrintauksen heikoksi jäävä painotus. Pelkän muovin varaan jätettyjen varastojen pintarehu on tunnetusti voihappoitiöpitoista.

Usein riskirehuihin kuuluvat märäksi jääneet esikuivatut säilörehut. Liian pieni muurahaishappomäärä tai valmistuksessa käytetty maitohappobakteerivalmiste ei riitä tavoitehappamuuden saavuttamiseen. Osa lisätystä säilöntäaineesta poistuu jo puristenesteen mukana. Voihappokäyminen on yleistä märissä ja korkean pH-tason rehuissa. Märkien rehujen voihappokäyminen estyy tehokkaasti vain alle pH 4,0 happamuudessa.

Vieras

#531 Re: Re: Turvesuo peltojen naapurina

16.01.2013 15:19

#529: - Re: Turvesuo peltojen naapurina

Tekstissä on lainattu Valion Maidon Laatukäsikirjaa. Mm. tämän takia pellon ja turvekentän väliin on jätettävä suojakaista ja aumoja ei saa sijoittaa 300m lähemmäs peltoa. Samaten annetaan rajoitus nostolle/muokkaukselle, kun tuulee viljelysten suuntaan.

 


Vieras

#533 Vapo!

17.01.2013 11:33

Ikävää luettavaa. Varmasti Vapon mestarit on syöneet asian tiimoilta monta pakettia domino keksejä ja paiskanneet kättä yhteen että taas säästettiin vesisuojelussa. Kannatetaan Esim paljon puhutun Vapon myimistä yksityisille. Yksityiset hoitaa asiansa paljon tarkemmin.
huolestunut

#534 Re: Suot ja niistä saatava arvokas peltoala

19.01.2013 12:10

#1: Ville Niinistö - Suot ja niistä saatava arvokas peltoala 

 Täyttä potaskaa tämä adressi ja ihmisten harhaanjohtamista.

Inversus

#535 vesiensuojelu

19.01.2013 21:04

Vapon Pöyryllä tekemä selvitys...

Ihmettelen, mistä löytyisi ilmainen, puolueeton tutkija, kun kaikki ovat lahjottuja. Nämä näytteenottajat ovat akkreditoituja ja homma loppuu lyhyeen, jos on epäilyksiä. Toinen, mitä ihmettelen on, että vaikka turvetuotannon kuormitus olisi esim. 2 % ja sitten virhe väittämän mukaan kymmenkertainen, miksei kukaan puutu niihin 80 %? On useita turvetuotantoalueiden pilaamia vesiä, joihin, ei laske tuotannosta vesiä, mutta jossain 100 km päässä kuulema on... Jos katselet noita "maksettuja" raportteja, jotka ovat julkisia, huomaat, että puhtaimmat vedet tulevat tuotantosoilta, vaikka ei uskoisi. Katso esim. Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistyksen oppaasta, niissä on hyvä selvitys vesien laadun merkityksestä.

Inversus

#536 Re: vesiensuojelu

21.01.2013 14:55

#535: Inversus - vesiensuojelu 

 

 Olen ihmetelltyt, kun vanhoille alueille, joissa yritetään parantaa suojelua,valitetaan Vaasaan. Lupamääräyksissä on aina, että valituksesta huomioittamasat toimintaa saa jatkaa. Eikö olisi parempi, ,että tehtäisi tarpeelliset parannukset heti, mutta valittajat viivästytyttävät?

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

22.01.2013 20:18


Jukka Finni
Adressin tekijä

#539 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 4.2.2013

04.02.2013 19:44

Mainettaan parempi turve

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala kehotti Vapoa irrottautumaan turvetuotannosta, koska turve on fossiilinen polttoaine ja sillä ei ministerin mukaan ole valoisa tulevaisuus

Vapo Oy on valtioenemmistöinen yhtiö, joka on markkinajohtaja Suomen turvetuotannossa. Sillä on yli 400 tuotantosuota ja se vastaa tuotantoalueiden hankinnasta, luvituksesta ja omaehtoisesta ympäristövalvonnasta. Varsinainen turvetuotanto on ulkoistettu aliurakoitsijoille.

Entisinä aikoina turvesoiden lupaprosessit olivat löysiä ja turvetuotanto aiheutti tietyillä alueilla selviä ympäristöongelmia. Pahin virhe tehtiin kuitenkin tiedotuksessa tai paremminkin tiedotussodassa, jonka avulla ongelmia vähäteltiin ja tosiasioita ei tunnustettu.

Tänä päivänä yli sadan ongelmasuon olemassaolo tunnustetaan ja niiden tilaa yritetään parantaa koko ajan. Turvesoita ei nykyaikana ja nykyarvojen vallitessa pidä perustaa liian lähelle asutusta ja arkoja vesialueita. Tosin aluehallintoviranomaiset eivät enää myönnäkään lupia luontoarvoiltaan arvokkaille alueille.

Olemme usein kateellisia rikkaille norjalaisille, joilla on öljyä. Norjan öljyvarojen on arvioitu olevan 600 miljardin euron arvoiset. Niistä on käytetty jo reilu kolmannes.

Suomen turvevarojen arvioidaan vastaavasti olevan 850 miljardin arvoiset ja ne eivät lopu, sillä turvetuotannossa on tällä hetkellä vain yksi prosentti turvealasta. Luonnonrikkauksia löytyy siis Suomestakin ja lisäksi turvetuotanto työllistää 12 000 ihmistä Suomessa.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että turpeen käyttöä vähennetään suunnitelmallisesti sen aiheuttamien päästöjen ja muiden ympäristöhaittojen vuoksi siten, ettei turve korvaudu hiilellä. Valitettavasti nyt näyttää korvautuvan, koska muuta vaihtoehtoa ei teknisistä syistä johtuen ole tarjolla.

Turvetta joudutaan korvaamaan kivihiilellä, koska turvetta ei kosteiden säiden ja lupaprosessien hitauden vuoksi ole riittävästi saatavilla ja kaukolämpöä on pakko tuottaa. Isot kaupungit kuten Kuopio, Jyväskylä ja Oulu ovat vaikeuksissa. Ne ovat tehneet pitkäaikaiset laitosinvestointinsa turpeen ja puun varaan.

Pääkaupunkiseudulla ongelmaa ei ole, sillä siellä lämpö ja sähkö tuotetaan lähes kokonaan kivihiilellä ja maakaasulla.

Suomi toi viime vuonna erilaisia energiatuotteita ulkomailta 13,5 miljardin arvosta. Tämä energiatuonti koko ajan kallistuvilla hinnoilla on yksi keskeinen syy Suomen kauppataseen alijäämään. Sen takia turvetta ei pitäisi syrjiä, varsinkin kun suomalaisten ainutlaatuinen ja hyötysuhteeltaan erinomainen keksintö – turpeen ja puun avulla tuotettu lämpö ja sähkö – ei ole nopeasti miksikään muutettavissa.

Markkinat reagoivat aina yli ja samaa voi sanoa ministeri Hautalan kommenteista. Vapoa ja muita turpeen tuottajia tarvitaan jatkossakin. Turpeen kimppuun on käyty liian aggressiivisesti, varsinkin kun uudet tuotantoalueet keskittyvät jo ojitetuille soille ja niiden ympäristöongelmat ovat huomattavasti paremmin hallinnassa.

Turpeen puolustaminen – tietysti nykyisten tiukkojen lupaehtojen puitteissa – ei tarkoita sitä, että estettäisiin hakkeen lisääntyvä hyötykäyttö. Päinvastoin. Metsähakkeen käyttö Suomessa on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun.

Tavoitteena on edelleen käytön kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Näin lisätään Suomen energiaomavaraisuutta ja vähennetään riippuvuutta tuontienergiasta.



Markku Eestilä

kansanedustaja (kok.)
Jukka Finni
Adressin tekijä

#540 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 4.2.2013

04.02.2013 19:56

Hakkeen poltto jää välivaiheeksi

Hakkeen poltto on jäämässä vain välivaiheeksi.

”Tulevaisuudessa puuvirrat suuntautuvat korkean lisäarvon tuotteisiin. Hakkeen poltto ei kuulu siihen kategoriaan”, kertoi johtaja Kari Kangas Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta.

Kangas puhui torstaina Koneyrittäjien energiapäivässä Helsingissä.

Valmisteilla olevassa metsäpoliittisessa selonteossa pohditaan, miten metsistä saadaan hyvinvointia tulevaisuudessa.

Selonteko annetaan eduskunnalle tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa.

Käynnissä on ollut työpajakierros, jossa erilaisilta ryhmiltä on kysytty näkemyksiä metsien käytöstä.

”Todella monessa keskustelussa on toistunut, että puu on vain siirtymävaiheen polttoaine.”

Kangas ei silti usko, että puun poltosta luovutaan täysin. Energian pientuotanto jatkuu maakunnissa.

Tulevaisuudessa eniten puuta menee kuitenkin rannikolla sijaitseviin biojalostamoihin, joiden tuotanto päätyy pääosin vientiin.





Kausivaihtelut
saatava vähenemään



Koneyrittäjien kannalta puuvirtojen suuntautuminen biojalostamoihin olisi positiivista. Nyt energiapuutoimitukset voimalaitoksille painottuvat talveen. Kesällä kuljetuksia on vähän ja kuljettajia joudutaan jopa lomauttamaan.

”Vielä lähitulevaisuudessa polttoaineiden käyttö painottuu talveen. Biojalostamoiden perustamisesta ei varmaan tehdä ihan nopeita ratkaisuita”, huomautti seminaarissa puhunut hankintapäällikkö Jorma Kaukoaho Stora Ensolta.

Hänen mukaansa metsäenergian käytön kasvulle asetetut tavoitteet edellyttävät kuitenkin puun ympärivuotista korjuuta ja toimituksia jo nyt. ”Se tarkoittaa, että koneiden pitää olla metsässä ja haketuspaikoilla ympäri vuoden.”

Voimalaitokset olisi syytä saada nykyistä paremmin mukaan energiapuun toimitusketjuun. Koneyrittäjä voisi viedä puun terminaaliin kesällä, ja voimalaitos hakisi sen sieltä käyttöönsä talvella.

Kaukoaho kertoi, että Stora Ensossa on myös alettu selvittää, miten hakkeen varastointia voitaisiin parantaa. Säilyisikö hakekasa paremmin, jos sitä tiivistettäisiin, ilmastoitaisiin, peitettäisiin tai siitä tehtäisiin optimaalisen kokoinen?





Hakeyrittäjien
tulokset pakkasella



Hakeyritysten nettotulokset ovat laskeneet tasaisesti, totesi Koneyrittäjien liiton kehittämispäällikkö Aku Mäkelä. Vuonna 2011 yritykset tekivät keskimäärin 2,2 prosenttia tappiota.

Hakevuori Oy:n toimitusjohtaja Reijo Wuorio kannusti yrittäjäkollegoitaan pienentämään kausivaihteluita omilla päätöksillään. Vaikka yrityksen kaikki autot ajaisivatkin talvella metsähaketta, kesällä osa niistä voi ajaa kiveä.

Wuorion mielestä yrittäjien kannattaisi myös tehdä yhteistyötä, jotta autoille tulisi mahdollisimman vähän ajoa tyhjänä. ”Siitä voisi olla hyötyä, jos joidenkin alueiden risuja vaihdettaisiin keskenään.”

Niin pitkään kuin yritysten tulokset pysyvät pakkasella, toimintaympäristökin säilyy vaikeana.

Kotimaiset energiat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lahti on huomannut, että vakuutusyhtiöt ovat ruvenneet karttamaan alaa.

”Tavallaan ymmärrän niitä. Jos käyrä on tuon näköinen ja tulos -2,2 prosenttia, olisihan kalusto kiva polttaa”, Lahti nauratti kuulijoita.





HELI VIRTANEN

Tulevaisuudessa energiapuu päätyy
rannikon biojalostamoihin. Vielä haketta kuitenkin poltetaan, ja yrittäjien harmiksi toimitukset painottuvat talveen.

Vieras

#541 Vapolle ehdotetaan jättikorvauksia Liesjärven ranta-asukkaille

04.02.2013 21:11


Vieras

#542 niin niin

06.02.2013 19:23

Väärä sora järven pohjassa taas kun
Jukka Finni
Adressin tekijä

#543 Kopioitu Lapin Kansasta 8.2.2013

08.02.2013 20:08

PÄÄKIRJOITUS Sutta pakoon, karhu vastaan


Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) turpeen vastainen ristiretki näkyy jo kasvavana kivihiilikasana.
Kivihiilen käyttö lämmön- ja sähköntuotannossa on noussut 11 prosentilla neljässä vuodessa (Kauppalehti 6.2.).
Hiili korvaa yhä useammin turpeen, koska turpeesta on pula – kiitos nihkeän lupapolitiikan.
Turvetuotannosta poistuu vuosittain 3 000 hehtaaria soita, kun uusia tuotantolupia myönnetään vain muutamalla sadalle suohehtaarille.

Ympäristöministeri leimaa (LK 5.2.) turpeen vanhanaikaiseksi energiaksi, jolta katoaa pian kilpailukyky.
Puhtaasti kotimaisella turpeella tuotetaan 5-7 prosenttia Suomen sähköstä ja viidennes kaukolämmöstä. Turve työllistää yli 10 000 ihmistä, joista tuhat Lapissa. Turvetuotannossa on 65 000 suohehtaaria eli vain 0,6 prosenttia maan soista. 30 prosentin energiaomavaraisuudesta turpeen osuus on viidennes.
Turpeenpoltto vapauttaa ilmaan hiilidioksidia, mutta niin tekevät myös kivihiili, öljy, maakaasu ja jopa puu.
Pahin saastuttaja on kivihiili. VTT:n mukaan ulkomaisen kivihiilen päästöt ovat kolmannekset suuremmat kuin kotimaisen turpeen.
Turpeen osuus vesistöihin päätyvistä kiintoaines- ja humuspäästöistä on muutaman prosentin luokkaa, joka sekin on vähenemään päin – kiitos julkisen kritiikin ja sitä seuranneen vesienkäsittelytekniikan kehittämisen.
Alan asiantuntijoiden mielestä Suomi voisi kuusinkertaistaa turvetuotantonsa 25-30 vuodeksi ottamalla käyttöön parhaiten hyödynnettäviä, ei-luonnontilaisia soita. Siitä koituisi kansantaloudelle jopa viiden miljardin euron vuotuinen nettohyöty. Ja ennen kaikkea: se antaisi lisäaikaa uusien, vähemmän saastuttavien energiamuotojen kehittämiseen.

VTT ennakoi kasvavan kivihiilikasan taannoisessa tutkimuksessaan. Johtopäätös oli, että turpeesta luopuminen lisää saastuttavampien tuontipolttoaineiden käyttöä.
Näin näyttää myös käyneen. Turpeeseen liittyvä poliittinen riski on pakottanut jo monet energiayhtiöt vaihtamaan turvekattilansa kivihiilimyllyiksi.
Niinistö on kertonut tavoitteekseen turvetuotannon alasajon. Hän on esittänyt alalle uusia verokiristyksiä ja rajoituksia, jotka tekisivät turpeen nostosta kannattamatonta.
Entinen hallituskumppani, elinkeinoministerin paikalta Elinkeinoelämän keskusliiton johtajaksi siirtynyt Jyri Häkämies(kok.) ehti esittää, että Suomi luopuisi ensimmäisenä Euroopan maana kivihiilen käytöstä 2025 mennessä.
Tavoitteet lyövät toisiaan korville niin, että sattuu.
Ympäristöministerin on korkein aika myöntää se, ettei tuulivoimasta ole turpeen korvaajaksi ja se, ettei turvetuotannon liian nopea alasajo ole edes vihreiden etu.

Vieras

#544 Turvepöly on terveellistä

09.02.2013 01:28

Kerroppa Jukka meille, miksi nuo teidän suovehkeet pölisevät noin paljon - Vapon vehkeet eivät pöllyä ollenkaan (ainakaan lupahakemuksien mukaan)

http://www.youtube.com/watch?v=YLTuWVxe3C8

 

Jukka Finni
Adressin tekijä

#545 Re: Turvepöly on terveellistä

09.02.2013 09:55

#544: - Turvepöly on terveellistä

Minäpä kerron,

Sateen uhan vuoksi Edellinen turvekierros kerättiin kosteudeltaan n. 55%. 55% kosteudella ei pölyä tullut yhtään. Eli pölymäärä sama Jos ensimmäinen kierros kerätään märkänä ja toinen yli kuivana. Kuvassa kerätään vastaavasti kosteudeltaan n. 30% jyrsinpolttoturvetta. Tolla sekoituksella keskikosteus on 42.5%. Vanhalta kentältä tulee turvepölyä enempi kuin uudelta kentältä. Polttoturpen laatu on vanhalla kentällä vastaavasta parempi kuin uudella kentällä. Muutaman päivän poudalla ei saa vanhalta kentältä kuivaa turvetta. Siksi joutuu laadun ja määrän takaamiseksi tekemään Turve sekoituksia. Pitkällä poudalla otetaan yli kuivaa. Sää tiedot pitää olla tossa vaiheessa yhtä hyvin tiedossa kuin Pekka Poudalla.


Vieras

#546 Re: Re: Turvepöly on terveellistä

09.02.2013 23:34

#545: Jukka Finni - Re: Turvepöly on terveellistä

eli vapon mukaan nostetaan vain yli 55% turvetta joka ei pölise, mutta eipä taida palaakkaan kaikissa kaminoissa. Vai voidaanko sanoa, että vapo harhaanjohtaa paikallisia asukkaita ja lupaviranomaisia väittäessään, että pölyämistä ei tapahdu?

Jukka Finni
Adressin tekijä

#547 Re: Re: Re: Turvepöly on terveellistä

10.02.2013 11:25

#546: - Re: Re: Turvepöly on terveellistä

En kyllä mielestäni puhunut Vaposta mitään. Kerroin vain että sateen uhan takia kerättiin n 55% Polttoturvetta kasaan. Paras turvekosteus on 37-42%. Mitä kuivempaa on turve niin sitä enempi se pölisee. Hionojakoinen turvepölisee eniten. Pitkätukkainen rahka vähiten. Turpeessa on erilaisia koostumuksia. Kuten on keräys menetelmissä. Jos joka kieroksella kesän ajan yrität sitä 40% kosteudella olevaa turvetta ei välttämättä saa kuin 5 kierrosta. Kosteuden sekoittamisella nostovaiheessa voit saada 10 kierrosta. En ikään ole nähnyt että turpeen pölystä kasvais turveauma turvealueen reunoille. Eikä kukaan varmasti usko että jokin vesistö on turpeen suurin kuljettaja. Turpeen kuljetukset menee kuljetus firmojen kautta. Ihan niin kuin puutkin menee nykypäivänä puu autoilla eikä vettä pitkin niin kuin ennen vanhaan. Kyllä auma on siinä minne sitä kipataan. Turvepöly jää sinne turvesuon saroille uudelleen kerättäväksi.

Tekniikka on nostokoneissa mennyt eteen päin kokoajan. Ja koneita pystyis kehittämään vieläkin paremmiksi, mut ei taida olla kellään intoa kehitellä näin epävarmoille aloille mitään uutta.

Nytkin vois kaivaa turvetta suoraan kaivinkoneella autojen kyytiin ja ajaa sitä voimalaitokselle mut ei suon pohjasta kukaan maksa sellasenaan mitään. Kyllä se vaatii Tekijät, Ympäristöluvat, pintavalutukset, tiet, oikeat koneet/ laitteet, puotaa, auringon ja tuulen mikä turpeen kuivaa.

No kerroppas nyt että millä muulla polttoenergialla pystyt hionosäätämään tasalaatuisen kosteuden varasto aumaan?

Voimalaitokset ei ota ylikuivaa vastaan eikä ne ota kyllä ylimärkääkään. Märästä turpeesta ei saa rahaa sen enempää kuin ylikuivastakaan.

Suomalainen turvepöly ei näy Japanissa Fukusimassa. Eikä Tsernobylissä kuten ydin pölyt Suomessa.

Vaikutukset Suomessa

Säteilytason nousu oli havaittu myös Suomessa puolustusvoimien mittausasemalla, mutta ilmiötä arveltiin ensin mittariviaksi.lähde? Tulos päätettiin ensin varmistaa toisilla mittalaitteilla, koska syytä nousuun ei tunnettu. Säteilyn annosnopeus ei Pohjoismaissa noussut lähellekään suojautumistoimia edellyttävää tasoa. Korkein Suomessa mitattu annosnopeus oli 5 mikrosieverttiä tunnissa, joka vastaa matkustajalentokoneessa matkalentokorkeudessa vallitsevaa säteilytasoa[20]. Ruotsalaiset olivat ehtineet selvityksissään pidemmälle, ja ilmoittivatkin ensimmäisinä poikkeavasta säteilystä.

Säteilyturvakeskus laati ensimmäisen lehdistötiedotteen poikkeustilanteesta noin klo 15 ja se luettiin STT:n radiouutisissa maanantaina 28.4. klo 16. Syytä tilanteeseen ei vielä tunnettu — kerrottiin vain, että radioaktiivisuutta oli havaittu ja että se oli ilmeisesti peräisin reaktorionnettomuudesta. Neuvostoliitto myönsi Tšernobylin voimalaonnettomuuden maanantai-iltana noin klo 19.30 Suomen aikaa. Tiedon tullessa säteilytaso oli Suomessa jo kääntynyt laskuun. Sittemmin on solmittu kansainvälinen sopimus, joka velvoittaa kaikkia allekirjoittajamaita tiedottamaan vakavista ydinlaitostapahtumista viiveettä.[21] Väestönsuojelutoimia edellyttävää säteilytasoa ei saavutettu missään Neuvostoliiton ulkopuolella, ei myöskään Suomessa. Myöskään ympäristövaikutuksia ei ole havaittu. Laskeuma oli Suomessa havaittavissa vain tarkoitusta varten tehdyillä instrumenteilla.lähde? Laskeuman mukana Suomen luontoon tuli erilaisia radioaktiivisia aineita, joista suurin merkitys säteilyvaikutuksen kannalta oli kuitenkin puoliintumisajaltaan lyhytikäisillä aineilla.

Heti onnettomuuden jälkeen Suomessa rajoitettiin määräaikaisesti karjan laidunruokintaa, jotta lyhytikäiset radioaktiiviset aineet eivät päätyisi maitoon ja lihaan. Samoin suomalaisia on kehotettu olemaan syömättä ylen määrin sieniä, marjoja ja muita luonnontuotteita silloin, kun ne on poimittu paljon laskeumaa [22] saaneilta alueilta ja niiden cesiumpitoisuus on kohonnut. 2000-luvulla merkittävin elintarvikkeissa esiintyvä laskeumasta peräisin oleva radioaktiivinen aine on cesium-137. Pahin laskeuma Suomessa on Pirkanmaalla, Itä-Hämeessä sekä Kymenlaaksossa.[23]

Suomalaiseen politiikkaan onnettomuudella oli merkittävät ja pitkäkestoiset vaikutukset. Suunnitteilla ollut hanke uuden ydinvoimalan rakentamiseksi keskeytettiin. (Atomivoimaloiden tilaaminen väheni maailmanlaajuisesti.) Tšernobylin onnettomuuden jälkeen ydinvoiman kannatus Suomessa oli 15 %[24]. Vielä 1993 eduskunta äänesti ydinvoimahanketta vastaan. Nykyisin ydinvoiman kannatus on palannut onnettomuutta edeltävälle tasolleen. Silti yli puolet suomalaisista vastustaa Yleisradion teettämän kyselyn mukaan ydinvoiman lisärakentamista.[25].

Suomen kannalta melko kyseenalaista julkisuutta herätti Suomen viranomaisten hidas tiedottaminen onnettomuudesta. Koska onnettomuus tapahtui Neuvostoliitossa ja ensimmäiset tiedot siitä saatiin Ruotsin kautta, tiedottamisen hitaus tulkittiin Länsi-Euroopassa − etenkin Ruotsissa − uudeksi oireeksi suomettumisesta, mikä suututti presidentti Mauno Koiviston. On väitetty, että syy tiedonkulun kangerteluun oli Suomessa juuri silloin ollut virkamieslakko, vaikka poliittinen vastuu sysättiin julkisuudessa sisäministeri Kaisa Raatikaisen niskaan. Poliitikot puolestaan syyttivät asiasta Yleisradiota.[26]

Jukka Finni
Adressin tekijä

#548 Re: Re: Re: Turvepöly on terveellistä

10.02.2013 11:27

#546: - Re: Re: Turvepöly on terveellistä

Kerroppa  minne tämä kivihiilenpöly menee mitä Suomi polttaa nyt tosissaan?

http://www.youtube.com/watch?v=tVx5hRgEnpM&feature=youtu.be

Siinä hengen vaarallista tuulivoimaa!

http://www.youtube.com/watch?v=-YJuFvjtM0s&feature=related

Jukka Finni
Adressin tekijä

#549 Re: Re: Turvepöly on terveellistä

10.02.2013 11:27

#546: - Re: Re: Turvepöly on terveellistä

 

 

Pölisee se muillakin kuin turve miehillä

http://www.youtube.com/watch?v=n625I9M4ZJo

http://www.youtube.com/watch?v=dhJYMnYDLOg

 

Jos me Suomalaiset ei osata turvetta hyödyntää niin kyllä Kehittyvät maat pitää siitä huolen siinä vaiheessa kun öljy loppuu maailmalta. Kiinan ja Intian väkimäärä taitaa olla jo 2 miljardia.  Meidän lapsen lapset sen näkee ja kokee Livenä. Mitä me ollaan nähty vain Mad Maxin Elokuvasta mitä se on kun taistellaan  energiasta. Siinä vaihees ne taistelee Suomalaisesta turpeesta. Vai tarviiko siinä taistella kun Suomalaisia johdettiin 2000-2013 luvulla harhaan. Vietiin työt ja armeijat. Alettiin säästämään. Säästetään Suomi hengiltä. Meille riittää kun nostetaan vain kädet pystyyn.

Ei me voida sille mitään että ollaan Synnytty Suomeen missä on kylmä ja kallis asua. Kaikki pitää lopettaa mikä olis elin kelpoista mutta sudet saa elää.


Vieras

#550

10.02.2013 19:10

Ootpa Jukka hyvä tainnu kattoa tuo MadMaxin liian nuorena, kun on noin kovia traumoja jäänny!


Ja mitä tuohon pölyämisjuttuun tulee, niin kysyin sinulta vain, että miksi teidän koneet pölisee ja vapon ei - onko teillä huonommat koneet vai puhuuko vapo palturia?