Opiskelua tuettava
"Jatkossa opintorahaa tai asumislisää ei saa enää toiseen samantasoiseen tutkintoon korkea-asteella. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ammattikorkeakoulun tutkintoja tai yliopiston kandidaatin ja maisterin tutkintoja.
Muutos koskee vain kahta samantasoista tutkintoa – esimerkiksi kandista saa edelleen jatkaa maisteriksi normaalisti opintorahalla ja asumislisällä. Mutta esimerkiksi toisen alan kandidaatin tutkintoon ei voi enää saada opintorahaa, jos on jo suorittanut kandidaatin tutkinnon jostain toisesta aineesta. Samaa pätee vaikkapa kahteen maisteritutkintoon.
Yksityiskohdat ovat vielä auki, eikä ole täysin selvää, miten eri tutkinnot rinnastetaan samantasoisiksi.
Muutos tulee voimaan ensi vuoden elokuussa, eli koskee syksyn 2015 opintoja.
Osana päätöstään hallitus on arvioinut, että muutos koskisi vajaata 4 000:ta opiskelijaa. Arviolta näin suuri joukko olisi suorittamassa toista saman tason tutkintoa ensimmäisen perään.
Tukipäätös on erillinen opinto-oikeudesta. Oikeuden toiseen, samantasoiseen tutkintoon voi edelleen saada ja tutkinnon voi suorittaa, mutta siihen ei välttämättä enää saa valtion opintorahaa.
Opintorahan myöntötilanteessa ryhdytään tarkastelemaan, onko opiskelijalla jo vastaavan tasoinen tutkinto. Ensi syksynä aloitettavissa opinnoissa tukikuukausien määrä pienenee 64 kuukauteen. Kyseessä on hallituksen aiempi säästöpäätös, ei maaliskuun kehysriihessä tehty.
Päätöksen taustalla on hallituksen halu rajata opintotukea vain yhteen ylempään tutkintoon.
Hallitus haluaa saada opiskelijat nykyistä nopeammin työelämään ja maksamaan tuloveroja täysimääräisesti kokopäivätyöstä.
Opetusministeriön neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen muistuttaa, ettei tutkinto ole ainoa keino täydentää osaamistaan. Erilaista erikois- ja täydennyskoulutusta on paljon tarjolla, ja siihen voi edelleen saada opintotukea, jos tukikuukausia on jäljellä.
"Jos jatkossa haluaa aikuisena opiskella toisen, samantasoisen tutkinnon, olemassa on myös aikuiskoulutustuki", Hiltunen huomauttaa." (HS 4.4.2014.)
Virpi Hiltusen kommenttiin aikuiskoulutustuesta voidaan todeta, että sen saamiselle on tiettyjä ehtoja, joita hän ei kommentissaan mainitse. Aikuiskoulutustukikuukauden eivät riitä esimerkiksi maisterin tutkinnon suorittamiseen, sillä tukikuukausia on vain 19. Lisäksi aikuiskoulutustuen saaminen edellyttää, että hakija on työ- tai virkasuhteessa/toimii yrittäjänä ja on ollut työelämässä vähintään 8 vuotta ja nykyisellä työnantajallaan töissä/toiminut yrittäjänä vuoden ennen opintojen alkua. Ja toki työnantajan tulee myöntää hakijalle opintovapaata.
----
"Hallituksen kehyspäätöksessä mainitaan vain opintoraha ja asumislisä, ja nyt opiskelijoiden parissa aiheuttaakin epäselvyyttä, koskeeko päätös myös opintolainaa. Voiko toiseen, samantasoisen tutkinnon tekemiseen edelleen saada opintolainaa, vai poistuuko oikeus myös siihen?
Lainmuutosta yksityiskohtineen valmistellaan nyt opetus- ja kulttuuriministeriössä. Virkamiehet eivät kuitenkaan vielä tiedä, miten lainan kohdalla menetellään, sillä poliittinen päätös ei ole heidän tiedossaan.
Sekä hallituksen esikunnista että virkamiehistöstä kuitenkin arvioidaan, että todennäköisesti päätös koskee myös lainaa. Lainaa ei mainita, koska sillä ei ole vaikutuksia valtion budjettiin toisin kuin opintorahalla ja asumistuella. Virallinen linjaus kuitenkin puuttuu vielä.
Nyt lainan saaminen on sidottu opintotukikuukausiin, joten jos oikeus tukikuukausiin poistuu toiselta, samantasoiselta tutkinnolta, lainaoikeuden poistaminen samalla lienee yksinkertaisinta.
Päätöksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 syksystä alkaen.
Hallitus haluaa saada opiskelijat nykyistä nopeammin työelämään ja maksamaan tuloveroja täysimääräisesti kokopäivätyöstä." (HS 11.4.2014.)
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |