Pelastetaan Syväsenvaaran koulu!

Tämä adressi toimitetaan Rovaniemen kaupunginvaltuuston 10. marraskuuta klo 9.00 alkavaan kokoukseen.

Syväsenvaaran alakoulu on rovaniemeläinen 264 oppilaan lähikoulu. Koululla on pitkät perinteet ja sieltä on lähtöisin useiden eri alojen huippuammattilaisia, kuten mm. Lordi, Suomen ainoa euroviisuvoittaja. Koulu sijaitsee liikenteellisesti ihanteellisessa paikassa tiheän ja vireän asutusalueen ytimessä ja se on eri suunnista helposti ja turvallisesti saavutettavissa. Koululla on erinomaiset ja tilavat ulkoliikunta-alueet. Sen välittömästä läheisyydestä löytyvä monipuolinen luonto tarjoaa päivittäin helposti hyödynnettävän oppimisympäristön, jossa lapset pääsevät itse tekemään ja kokemaan. Lapsille turvallisen iltapäiväkerhopaikan tarjoaa seurakunnan ylläpitämä koulun rajanaapuri Aapakirkko. Koulu tekee yhteistyötä myös kupeessaan toimivan Syväsenvaaran päiväkodin kanssa, josta useat sen koulutulokkaat tulevat. Peruspalvelut löytyvät kävelymatkan päästä. Paikallinen yhteistyö, koulun sopiva koko, ensiluokkainen sijainti ja ihanteellinen ympäristö tukevat erinomaisesti 1.-6. –luokkalaisten lasten kasvua, kehitystä ja oppimista.

On todettu, että Syväsenvaaran koulu on peruskorjauksen tarpeessa. Sen sijaan, että koulutoiminnan jatkuminen alueella turvattaisiin, ollaankin koulua lakkauttamassa. Koulun oppilaita ollaan siirtämässä Nivavaaran ja Saaren kouluille. Molempiin kouluihin täytyy kuitenkin tehdä mittavia muutoksia ja lisärakentamista, jotta nykyiset Syväsenvaaran koulun oppilaat saadaan niihin mahtumaan. Miten esimerkiksi paisuvat liikennejärjestelyt, välituntiulkoilu ja iltapäiväkerhotoiminta järjestetään tai liikuntatunnit toteutetaan jo nykyisellään ahtaassa Saaren koulussa? Tämä lakkauttamispäätös vaikuttaa siis paitsi Syväsenvaaran alueen lasten koulunkäyntiin, myös Nivavaaran ja Saaren kouluihin. Tuskin niissäkään halutaan lasten koulua kasvattaa näin radikaalisti.

Syväsenvaaran koululla on merkittävä arvo alueen yhteisöllisyyden luojana ja ylläpitäjänä. Tiloissa toimii vireä, reilun 500 oppilaan kansalaisopisto ja koulun liikuntasali sekä sen ulkokentät ovat paikallisten urheiluseurojen aktiivisessa käytössä. Koulun yhteydessä sijaitsevan päiväkodin tilat on todettu korjauskelvottomiksi ja ilmeisesti päiväkotitoiminnalle on uusi rakennus jo hyväksytty rakennettavaksi. Eikö järkevintä olisi rakentaa sellaisia yhteisiä monitoimitiloja, joissa voisivat toimia niin päiväkoti, koulu, kansalaisopisto kuin paikalliset urheiluseuratkin?

Alueella on käynnissä sukupolvenvaihdos, asuinrakennuksista pidetään huolta ja niitä kunnostetaan, mutta alueelle rakennetaan myös uutta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alueen lapsiluku- ja oppilasmäärät ovat kasvussa. On järjenvastaista sulkea koulu alueella, jossa oppilasennuste on kasvava nyt ja tulevaisuudessa. Toimiva lähikoulu on selkeä vetovoimatekijä alueella, sen puuttuminen taas laskee alueen kiinnostavuutta. Uuden kaava-alueen Vennivaara-Ylikylän kouluhankkeen rahoittaminen sulkemalla koulu vanhalta alueelta on edesvastuutonta ja täysin moraalitonta.

Kustannuksia laskiessa pitäisi katsoa pidemmälle kuin pelkkiin rakentamis- ja kunnostuskuluihin tai tilojen ylläpitoon. Mikä on se hinta, joka maksetaan siitä, että lapsemme stressaantuvat isoissa ja ahtaissa kouluissa, kulkevat pidemmän ja turvattomamman koulureitin, menettävät turvalliset lähikontaktinsa opettajiinsa ja koulukavereihinsa, hukkuvat isoon anonyymiin joukkoon ja tulevat todennäköisemmin kiusatuksi kuin pienessä koulussa, jossa kaikki tuntevat toisensa?

”Perustuslain 19 §:n mukaan julkisen vallan on tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.” Kuinka Rovaniemi voi turvata yksittäisten lasten hyvinvoinnin ja yksilöllisen kasvun, jos se ahtaa suuren määrän oppilaita liian pieniin tiloihin? Mitä tällaiset palvelujen alasajopäätökset ja supistukset kertovat Rovaniemen arvopohjasta? YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksessa on säädetty, että kaikissa lasta koskevissa asioissa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Syväsenvaaran koulun lakkauttamisoperaatiossa lapsen etu ohitetaan kylmästi.

Syväsenvaaran koulun vanhempainrinki 2013-2014

Terhi Aho, Annika Halonen, Sari Hiukka, Paula Isokangas, Emilia Katajisto, Sari Niukkanen, Pauliina Palolahti, Harri Pärnänen, Kiki Saastamoinen, Katja Säkkinen ja Erika Stewart

 

Me allekirjoittaneet esitämme, että hyvin toimiva, elinvoimainen ja tehtävänsä kaikin puolin kiitettävästi hoitava Syväsenvaaran koulu säilytetään itsenäisenä kouluna ja lakkauttamisen sijaan panostetaan sen kehittämiseen alueensa sivistävänä ja kulttuurisena keskuspaikkana.