Vaadimme raudanpuutteen tunnustamista sekä tasa-arvoista hoitoa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#5

Sairaanhoidon lähihoitajana olen hämmästynyt, miten terveydenhuollossa rautapuutteisia ihmisiä hoidetaan väärin tai vähätellään heitä. Annetaan helposti masennuslääkkeitä alakuloisille tai muuta hoitoa vaihdevuosioireita kärsiville, kun heillä on ollut oikeasti joko raudanpuutetta ilman anemiaa tai raudanpuuteanemiaa.
Itse en ole kuullut ikinä raudanpuutteesta, kun opiskelin lähihoitajaksi, joten vaadin lisää koulutusta hoitajille ja lääkäreille!

Jatta Vanamo (Nokia, 20.10.2022)

#6

Teillä on mahdollisuus auttaa suurinta osaa Suomen naisista kokonaisvaltaisesti, ja toivon teidän todellakin haluavan sitä.

Vaadin aktiivisia toimia kuten Suomen lääkärikunnan kouluttamista, niin kokeneita ammattilaisia kuin tämänhetkisiä ja tulevaisuuden lääkäriopiskelijoita, raudanpuutteen (myös ilman anemiaa) diagnosoinnista ja hoidosta. Nykyaikainen lääketiede maailmalla kuten Australiassa (oma kokemus) sekä lähinaapureissa Ruotsissa ja Norjassa, tunnistaa mm. raudanpuutteen kokonaisvaltaisen oireilun sekä raudanpuutteen ilman anemiaa omana, aitona puutostilanaan.
Tällä hetkellä Suomessa on sekä surullisen että naurettavan hankalaa ensinnäkin saada diagnoosia, saati asiantuntevaa hoitoa. Monille tarjotaan väärää diagnoosia ja näinollen vääriä lääkityksiä (myös oma kokemus).

Raudanpuute koskettaa suurinta osaa suomalaisista naisista, vaikkakaan kaikki eivät vielä tiedä sitä. Monet eivät vieläkään tiedä vastausta heidän monivuotiseen työkyvyttömyyteensä tai ainaiseen kysymykseen, miten he voisivat vain jaksaa olla parempia äitejä.

Yksi konkreettinen ja tehokas toimi olisi perustaa jokin ryhmä ottamaan opiksi naapurimaimme lääkärikunnalta raudanpuutteen hoidosta, jonka jälkeen toteuttaisimme näiden koulutusta.

Se kuuluu jollekin toiselle henkilölle päättää. Mutta jotta siihen tilanteeseen päästään lähivuosina, voitte aloittaa huomioimalla kannanottomme tänään.

Frida Loisa (Tampere, 20.10.2022)

#26

Lääkäreiden tulee tunnustaa sekä tunnistaa raudanpuute. Halpa hoito, säästää Kelan maksamia korvauksia väärien diagnoosin perusteella (kuten usein tässä tapauksessa masennuslääkkeet)

Kirsti Vikki (Helsinki, 21.10.2022)

#46

Minun rauta-arvojani ei haluttu seurata mitenkään onnettomuuden jälkeen, vaikka menetin yli litran verta. Ei vaikka sairaalassa otettiin veriarvot ja niissä oli viitteitä anemiasta.
Olen pyytänyt pari kertaa arvojen mittaamista, mutta minulle on tarjottu vain hemoglobiinin mittaamista, ei ferritiiniarvojen tarkistamista. Minulla on anemian oireita, mukaan lukien sydämen tiheälyöntisyyttä, mutta se ei ole puoltanut päätöstä arvojeni tutkimiseen.

Tunnen lähipiirissä useita ihmisiä, jotka eivät ole saaneet riittäviä tutkimuksia tai hoitoa tähän vaivaan.

Nyt eletään 2000-luvulla, miksi hoidon laatu junnaa viime vuosituhannella?

Welma Revonsydän (Kouvola, 21.10.2022)

#109

Ferritiini pitäisi tutkia aina! Erityisesti naisilta joilla kuukautiset sekä synnyttäneiltä naisilta. Tämä olisi terveyden hoitoa!!

Marika Alanissi (Tuusula, 21.10.2022)

#168

Onhan tämä sairas yhteiskunta kun ei haluta tunnustaa ja tunnistaa ongelmia ja hoito raudanpuutteeseen saa anella omani ja poikani puolesta. Onko oikein että poikani ongelmaa ei haluta hoitaa ja samalla teini ei jaksa tehdä mitään ja putoaa yhteiskunnan pyöristä täysin ulkopuolelle. Näin näköjään tehdään "hyviä" veronmaksajia kun on ok että ei jaksa ja eletään tukien varassa. Ei näin! Hyvinvointi edellä pitäisi mennä eikä päinvastoin, kuten Suomessa mennään. Päättäjille on ihan sama miten kansa voi kunhan itse saa huimaa palkkaa ja sitäkin isommat korotuksen siihen päälle. Katsokaa peiliin ja toimikaa niin että kansa voi hyvin.

Anne Johanna (Espoo , 21.10.2022)

#176

Hei,

Olen yksi heistä, joiden raudanpuute ilman anemiaa on vähätelty ja alidiagnosoitu, vaikka oirelista on mittava.

Mari Sinisalo (Karkkila, 21.10.2022)

#186

Raudanpuute vaikuttaa TODELLA monien naisten kuten sitä kautta sikiöiden , vauvojen, lasten hyvinvointiin ja kokonaisvaltaiseen terveyteen! Myös työkykyyn. Jos raudanpuute tunnistetaan ja oikeasti hoidetaan omana vakavana terveys ongelmanaan ilman anemiaa niin monet naiset saisivat kirjaimellisesti elämänsä takaisin

Sara Inka Murdoch (Vantaa, 21.10.2022)

#191

Raudanpuutteen ja alhaisen ferritiinin hoito julkisessa terveydenhoidossa ja osassa yksityisiäkin on ala-arvoista ja potilasta väheksyvää.

Niina Mansikkaviita (Parkano, 21.10.2022)

#198

Oma raudanpuuteanemia jätettiin sisätautiosastolla hoitamatta arvoilla hb 63 ja ferritiini alle 3. Lääkärin asenne oli todella väheksyvä. Hoito vaati lopulta leikkauksen ja nyt kahden vuoden jälkeen hb on 145 ja ferritiini 120. Tämän hoidon saaminen on kuitenkin vaatinut omaa valveutuneisuutta ja asioiden vaatimista. En tiedä mikä olisi tilanne, jos olisin tyytynyt ensimmäisen lääkärin arvioon ”ei vaadi toimenpiteitä”.

Mia Marttinen (Vantaa, 21.10.2022)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…