Varhaiskasvatuksen kriisi- Henkilöstölle paremmat työolot!

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#201

Ihan on viimeiset voimat menossa. Työolot ja kiire eivät ole inhimillisiä. Terveisin väsynyt vakaope

Pia Mustonen (Helsinki, 13.02.2023)

#202

Panostus laadukkaasseen varhaiskasvatukseen kannattaa, jotta saamme yhteiskuntaamme terveitä, onnellisia ja hyvinvoivia lapsia, nuoria ja tulevaisuuden veronmaksajia. Tällä menolla pätevä henkilökunta vaihtaa alaa ja varhaiskasvatuksen laatu kärsii

Milla Ranto (Vantaa, 13.02.2023)

#212

Työoloissa olisi paljon muutakin korjattavaa, kuten työvaatetus, ruokailun pitäisi olla ilmaista (koska ruoka on usein mautonta, se syödään työn ohessa, lasten sormien ja aivastusten kera), kunnolliset liikunta ja kultturiedut, ylitöistä maksaminen, työntekijät maksavat itse kahvinsa, (jota eivät ehdi edes rauhassa juoda), on monia pieniä asioita, jotka pitäisi korjata työolojen parantamiseksi.

Mirkka Ali-Alha (Lohja, 13.02.2023)

#253

Olen ollut varhaiskasvatuksessa 25 vuotta, ensin lastentarhaopettajana ja nyt viimeiset 12 vuotta erityisopettajana. Viime syksynä hakeuduin opiskelemaan, sillä tilanne varhaiskasvatuksessa on kamala. Pätevää henkilöstöä ei saada ja sijaisina voi olla kuka tahansa, jos sellaisen edes saa. Lisää lapsia otetaan taloihin ja kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin tilat on otettu lapsiryhmien käyttöön. Varhaiskasvatuksen työntekijät ovat aivan loppu ja kaikki tämä on pois lapsilta. On niin surullista, että päättäjät eivät näe eivätkä halua ymmärtää sitä, miten tämä kaikki kertautuu ja tulee kalliiksi tulevaisuudessa. Lapset ovat pieniä vain hetken ja heillä on oikeus saada elää hyvää ja turvallista lapsuutta. Meidän aikuisten tehtävä on taata se lapsille.

Varhaiskasvatuksen veto-ja pitovoimaa ei nosta opiskelupaikkojen lisääminen. Palkka ja työolot täytyy saada kuntoon, jotta sitä työtä pystyy ja jaksaa tehdä.

Mia Vesalainen (Helsinki, 13.02.2023)

#265

On erittäin huolestuttavaa mihin suuntaan vaka on mennyt. Lapsilla ei voi tehdä tulosta, resurssit tänään näkyvät tulevaisuudessa säästöinä ja päinvastoin. Työolot täytyy saada inhimilliseksi, jotta ala on opiskelijoille vetovoimainen sekä vakkarit jaksavat toimia vasun ja positiivisen pedagogiikan mukaisesti.

Tiina Falck (Kerava, 13.02.2023)

#268

Avustavan henkilöstön lisäksi sak-ajan mahdollistamiseksi talossa pitäisi aina olla pari ylimääräistä lastenhoitajaa, joiden tehtävä olisi mahdollistaa sak-aika ryhmissä kiertäen.

Rebekka Nikula (Helsinki, 13.02.2023)

#282

Varhaiskasvatuksen kriisi- Henkilöstölle paremmat työolot!

Tanja Sjöstedt (Helsinki, 13.02.2023)

#289

Työolot kuntoon, että ihmiset jaksavat tehdä tätä maailma tärkeitä työtä. Inkluusion toteuttamiseen riittävät resussit. Voimia teille 👍

Eija Taponen (Espoo, 13.02.2023)

#292

Nyt ei enää selitellä vaan toimitaan. Lapset alkavat olemaan " heitteillä" päiväkodissa. Nyt on aika miettiä mihin priorisoidaan rahat ja mitä oikeesti halutaan. Jos ei raha riitä niin olisiko aika miettiä että subjektiivisen päivähoidon rajaamista.

Ulla Elovaara (Vantaa, 13.02.2023)

#304

Lastenpisteytyksistä pitää tehdä tarkempaa tutkimusta ja henkilökunnan määrän pitää vastata lasten todellista läsnäolon vaativuustasoa. vrt. 1 ja 2vuotias. Vakinaista henkilökuntaa ei pidä käyttää sijaisina toisissa päiväkodeissa vaan sijaisia, jotka ovat sitoutuneet sijaisina toimimaan.

Sari Peltosalo (Helsinki , 14.02.2023)

#320

Kiitos kun laitoitte tämän addressin. Lastenhoitajien, opettajille ja kasvattajille pyydän voimia ja viisautta, myös turvallisuutta hoitaa lapsia, kasvattaa ja opettaa heitä rauhasta käsin. Herran Siunausta 💝

Onerva Komulainen (Kajaani, 14.02.2023)

#327

Ei enempää hankkeita varhaiskasvatukseen. Viime syksynä tuli ryhmäportfolio ja Kettu -hanke. Näiden jatkuvien hankkeiden opiskelu ja tekeminen syö aikaa lapsilta ja rikkoo jo liiankin sirpaleista arkea. Lasten stressitaso nousee ja agressiivisuus. Tällä toivon työrauhaa toteuttaa perustyötämme ilman jatkuvien hankkeiden opiskelua ja toteuttamista. Näiden aika ei ole nyt vaan tehdä kaikki elvyttävät toimenpiteet varhaiskasvatuksen tilanteen parantamiseksi. Kakkua ei voi koristella jos pohja ei ole kunnossa. Haluaisin päästä myös päivittäin lakisääteiselle tauolle.
Kiitos.

Mirka Markkula (Helsinki, 14.02.2023)

#329

Tämä asia koskee varmasti koko Suomen varhaiskasvatuksen tilaa, tarvitaan myös valtiovallan päätöksiä asioiden kohentamiseksi!

Marja-Liisa Lackman (Joensuu, 14.02.2023)

#359

Päiväkodissa olen työskennellyt jo vuosikymmenen, ikävää jos tärkeän työn joutuu jättämään työolojen takia.

Riikka Suovuo (Turku, 15.02.2023)

#368

Laittakaa asioihin oikeesti vauhtia! Kuunnelkaa mitä oikeat asiantuntijat sanoo, esim.Jari Sinkkonen, Liisa Keltinkangas-Järvinen ym.

Marjut Suoyrjö (Alavus, 15.02.2023)

#374

Tilanne kentällä on huolestuttava, sijaisista on pulaa ja vakituiset väsyy työn haasteiden kuormaan. Moni vaihtaa alaa tai harkitsee sitä. Palkka ei kohtaa työn vaativuustasoa, eikä kannusta alalle jäämään.

Maaret Sirola (Järvenpää, 15.02.2023)

#390

Suhdeluku koko päivän kattavaksi, 3:21 toteutuu lähinnä klo 9-12, muun ajan päivästä useimmissa ryhmissä on 2:15-21, pienillä jopa 2:12. Jos opettaja on sak ajalla tällä hetkellä ryhmä on laillinen kun ope on samankaton alla, mutta käytäntö on osoittanut, ettei 2:20 toimi, ei se ope sieltä toisesta päästä taloa näe/kuule milloin Villekaisa lyö Millamatti jne.

Joka päiväkotiin vähintään yksi päiväkotiapulainen, joka laittaisi vaatteita kuivuriin ja sieltä pois, voisi kattaa pöytiä ja tehdä näitä asioita, joihin ei pedagogista osaamista tarvita, jolloin vlht ja vot voisi keskittyä siihen tärkeimpään, eli lapsiin!

Jokaiseen päiväkotiin yksi varahenkilö, joka mahdollistaa opettajien suunnitteluajat, sekä auttaisi tiimien pitämisissä sekä palavereihin osallistumisissa. Eikä tätä hlöä saisi käyttää muihin sijaisuuksiin

Tiina Törn (Kuopio, 16.02.2023)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…