Työmatkavähennys oikeudenmukaisemmaksi


Laki, jota muutos koskee on Tuloverolaki, pykälä 93§, Asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset.

Ehdotettu muutos:

Omaa autoa voidaan pitää halvimpana kulkuneuvona silloin, kun julkisten liikennevälineiden käyttäminen jatkaisi työmatkaan kuluvaa aikaa vähintään yhdellä tunnilla suuntaansa.

Perustelut: Käytännössä kukaan ei käytä julkisia liikennevälineitä, jos niiden aikataulut tai käytettävyys ovat niin huonot, että työmatkaan käytetty aika tulisi kohtuuttomaksi. Se, että todellista tilannetta ei laissa tunnusteta, vaan käytäntöjä perustellaan teoreettisilla ja käytännössä mahdottomilla vaihtoehdoilla, on omiaan heikentämään yleistä lain kunnioittamista ja aiheuttaa turhaa verokikkailua, esim. todellisten työaikojen vääristelyä. Tässä tilanteessa on parempi yksinkertaistaa verotuskäytäntöä ja saattaa laki vastaamaan todellista tilannetta. Julkisia kulkuneuvoja ei tässä tapauksessa voi perustella esim. ilmastonmuutoksen torjunnalla, koska tosiasiallisesti kukaan ei näissä tilanteissa julkisia kulkuneuvoja käytä. Varsinkin tämä epäkohta toteutuu tilanteissa, joissa vaaditaan julkisten kulkuneuvojen käyttöä osalle työmatkaa.

Toinen muutos:
Lasten kuljettaminen päivähoitoon katsotaan myös työn tekemisen kannalta välttämättömäksi kustannukseksi ja päivähoitoon viemisestä aiheutuvat matkakustannukset voidaan vähentää työmatkakustannuksina samoilla säännöillä kuin normaali työmatkakin.

Perustelut: Monessa kunnassa on päivähoitopaikat (varsinkin perhepäivähoidossa) sijoitettu siten, että ne eivät mitenkään sovi perheen normaaliin työmatkaliikenteeseen vaan päivähoidon takia on poikettava työmatkalta jopa useita kilometrejä. Monesti on vielä niin, että tuota poikkeamista ei voi tehdä julkisilla kulkuneuvoilla tai niitä käyttäen matkasta tulisi jälleen kohtuuttoman pitkä. Tämä on asia, joka sotii yleistä oikeudentajua vastaan, koska lapsia ei käytännössä voi työhön ottaa mukaan eikä kotiinkaan jättää. Tilanne on toinen työttömällä tai jos perheen toinen huoltaja on kotona. Näissä tapauksissa verovähennysoikeuden voisi evätä. Päivähoitomatkan vähennysoikeus olisi siis vain työmatkojen yhteydessä, ei erikseen.


Pertti Kutilainen    Ota yhteyttä adressin tekijään