Alkon huomioitava myös juomakulttuuri

Alkon tuotteiden valikoimaanotto perustuu tuotetoimittajien "tasapuoliseen kohteluun" ja valikoimista poistaminen pelkkiin vuotuisiin myyntimääriin. Koska Alkolla on kuitenkin monopoliasema yli 4,7% alkoholijuomien ulosmyynnissä, tulisi tuotevalikoimissa huomioida myös kuluttajan etu ja juomakulttuurien (olut-, viini-, viski- ym.) vaaliminen.

Jos vakiovalikoiman tuote ei myy vuositasolla riittävästi, se poistuu automaattisesti valikoimista. Tällöin ei ole mitään merkitystä sillä, onko se harrastajien mielestä tuoteryhmänsä paras tuote. Esimerkiksi maukkaimpien nautiskeluoluiden minimimyyntimäärät ovat niin korkeita, ettei edes hyvin myyvä tuote saavuta niitä - koska näitä nautitaan jo lähtökohtaisesti pieni määrä kerralla, eikä litran tuopeissa. Tästä hyvänä esimerkkinä erittäin laadukkaan norjalaisen pienpanimon kolme kehuttua olutta, jotka Alko päätti juuri poistaa valikoimistaan, vaikka kaksi niistä kuuluu eittämättä Alkon koko olutvalikoiman kymmenen parhaan joukkoon.

Jos taiteen ja kulttuurin valtionapu jaettaisiin samalla periaatteella - eli vain suureen kansaan vetoavat alat säilytettäisiin, se köyhdyttäisi kulttuurielämäämme merkittävästi. Alkonkaan toimintaa eivät saisi ohjata pelkkä "EU-normien mukainen tasapuolisuus" ja euromääräiset myyntiluvut. Kyse on juomakulttuuristamme ja sen vaalimisesta, missä Alkolla on valtiollisena monopolina erittäin tärkeä ja näkyvä osuus.

Jos Alkon ei ole mahdollista monopolisäädöksistä tai omasta kankeudestaan johtuen huomioida kulttuurillisia arvoja valikoimaanotossaan, tulisi sen rinnalle sallia perustettavaksi pienempiä alkoholimyyntiä harjoittavia yrityksiä, jotka voisivat aidosti palvella eri juomakulttuurien harrastajia.


Seppo Äyräväinen    Ota yhteyttä adressin tekijään