LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!

Kommentoitu viesti


Vieras

#187 ongelmakohdat ja rakennusmateriaalit käytävä läpi

27.03.2013 15:41

http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/omakotitalojen-ongelmakohdat-eri-aikoina-1.1020961

Kaksoislaatan kirot

Perustamisessa suosittiin 1980-luvulla melko yleisesti tätä kaksoisbetonilaattarakennetta, jossa alimpana on kantava betonilaatta tai niin sanottu roskalaatta, sen päällä eristeenä styroksi tai mineraalivilla ja eristeen päällä taas betonilaatta.

Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin näkyy, että mineraalivilla ei ole kestänyt kosteusrasitusta. Styroksi sen sijaan on säilynyt paremmin, se on yleensä vain hieman homehtunut puurakenteiden läheisyydessä.

- Tämä on vaarallinen rakenne. Kun maaperästä nousee kosteutta alemman laatan päälle tai lattiakaivosta valuu eristekerrokseen vettä, ollaan tosi hankalissa korjauksissa. Varsinkin, jos seinien puurakenteet vielä ulottuvat alemman laatan alle, kuten nimenomaan 80-luvun taloissa on tehty.

Pirinen sanoo korjausneuvojien kaivavan "lusikalla" puuseinien alajuoksuja, jotka on parikymmentä vuotta sitten upotettu betonin alapuolelle - silloisen hyväksytyn tavan mukaisesti.

Kun kaksoislaattarakenteesta löytyy homehtunut mineraalivillaeriste, ylempi betonilaatta joudutaan purkamaan pois. Styroksin suhteen päästään hieman helpommalla, kun homehtuneisiin eristeosiin päästään käsiksi purkamalla seinien alaosat.

- Näitä kaksoislaattalattioita on korjattu niin, että puurakenteet alalaatan päältä on purettu pois ja aluslaatta puhdistettu. Puurungon alle on muurattu bitumihuovalla betonilaatasta erotettu harkko, ja betonilaatta on koteloitu ilmatiiviiksi niin, etteivät homeitiöt pääse sisäilmaan. Erittäin ikävä korjattava, ja vaurion varman päälle korjaaminen on vaikeaa, Pirinen selvittää.
Toinen korjaustapa on lattiarakenteen ilmastoiminen.

- Kun pahin vaurio on ensin korjattu, on laatan päälle toisinaan tehty niin sanottu tuulettuva lattia, jolla tilaan nousevat homeitiöt tuuletetaan poistoimurin avulla pintalattian ja betonilaatan välistä talosta ulos. Tällaisia lattioita toimittavat ainakin Isola Platon ja RTV.
Kaksoislaattarakenne saattaa löytyä vielä 1990-luvun alkupuolen talostakin.

Toinen korjaajille murhetta aiheuttava, 60- ja 70-luvun taloissa yleinen matalaperustus esittäytyy yhä eräässä rakennusalan oppikirjassa vuodelta 1979: maanpäälle levitetty sorakerros, sitten betonilaatta ja sen päällä eristeet ja puulattia.
- Näitä lattioita me nykyisin puratamme, Pirinen sanoo.

Vastaukset


Vieras

#188 Re: ongelmakohdat ja rakennusmateriaalit käytävä läpi

2013-03-27 16:50:09

#187: - ongelmakohdat ja rakennusmateriaalit käytävä läpi 

 Launeen koulun kohdalla noita ongelmakohtia ja rakennusmateriaaleja on käyty jo ihan tarpeeksi läpi. Hyviä vinkkejä kyllä tosian tarjoilit!

Minni Salminen

#189 Re: ongelmakohdat ja rakennusmateriaalit käytävä läpi

2013-03-27 17:13:46

#187: - ongelmakohdat ja rakennusmateriaalit käytävä läpi

Kiitos kun tulit mukaan keskusteluun ja koitit tuoda apua pyyteettömästi.
:)

Kun koulun peruskorjaamiseen ja muihin korjaustoimenpiteisiin on pistetty jo kokonaisuudessaan 12,5 miljoonaa euroa, niin eikös tuommoinen summa jo kerro , että kyseessä on ollut massiiviset ongelmat, joita on koitettu korjata. Ja kun tuollakaan summalla ei olla niistä ongelmista eroon päästy, niin tokkopa tullaaan pääsemään. Ainoa oikea ratkaisu on hankkiutua kokonaan eroon vanhasta ja rakentaa uusi koulu. Jos noin suurella summalla on koulua jo koitettu korjata - ei se tuosta enää paremmaksi tule.