Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta

Kommentoitu viesti

Puiston puolesta
Vieras

#73 Ministeriö johdonmukainen

25.02.2011 10:07

Kun katsoo, miksi kansallispuisto pitäisi perustaa ja millaisia selvityksiä asiasta on tehty ja kuinka paljon on ollut erilaisia asiaan liittyviä tapahtumia, niin luulen, ettei Suomessa ole ennen ollut näin perusteellista keskustelua puolesta ja vastaan.

Perustamiselle on vahvat luonnontieteelliset ja saaristokulttuutin puolesta olevat perusteet. Ministeriö on valmistellut asiaa ja kun perusteet ovat kansallispuiston perustamiselle vahvat, niin tietenkin ministeriö etenee sen mukaan ja nyt asia on mennyt eduskunnan kautta valiokuntiin ja tulossa sieltä ensi viikolla uudestaan eduskuntaan. Siellä asiasta tulee keskustelua.

On ollut laaja kuuleminen lakiehdotuksesta ja jo sitä ennen mm. Rauma ollut hyvin aktiivinen. valiokunnissa on ollut poikkeuksellisen paljon asiantuntijakuulemisia, joten valiokunnissa asiaa on puitu.

Satakunnassa puisto on ykköshanke. Varsinais-Suomessa kaikki puistoon tulevat valtiolle hankitut Natura-alueet ja myös yksityiset suojelualueet on merkitty maakuntakaavehdotukseen suojelualuemerkinnällä. Eli nyt puuttuu vain kansaa edustavan eduskunnan siunaus asialle. Maakuntakaavaheodtukseen on myös kirjattu kalatalouden kehittämisvyöhyke, mikä sekään ei ole ristiriidassa kansallispuistoajatuksen kanssa.

Ja se, että paikalliset pelkäävät on normaalia ja heidän pitääkin tuoda asiat esille. Kun asian taustaa ei tunne, niin joku onnistuu aina lietsomaan kapinamielialaa. Näin on ollut useissa kansallispuistojen suunnitteluaikana. Nyt oisi hyvä käydä katsomassa Suomenlahden, Tammisaaren ja Saaristomeren kansallispuistoissa, mitä ne ovat vaikuttaneet. Perämeren puiston osalta esille ovat tulleet hyljekysymykset, joille pyritään löytämään ratkaisu lainmuutoksella.

Vastaukset

Paikan päältä
Vieras

#75 Re: Ministeriö johdonmukainen

2011-02-25 12:19:07

#73: Puiston puolesta - Ministeriö johdonmukainen

Valiokunnissa asiaa nimenomaan on puitu. Maa- ja metsätalousvaliokunta esimerkiksi oli (vihreiden edustajia lukuunottamatta) asiantuntijoita kuultuaan yksimielinen siitä, että kansallispuistoa ei tule ulottaa Vakka-Suomen alueelle. Ympäristöministeri harjoitti dialogia ilmoittamalla, että alkuperäisestä suunnitelmasta pidetään kiinni.

Perämeren puisto on pelottava esimerkki. Lupaus: virkistyskalastukselle ei koidu rajoituksia. Totuus: tosiasiallinen kalastuskielto alueella kesäkautena luotojen ja saarien lähestymiskiellon kautta.

No, näistä ei asiaan perehtymätön kaupunkilaisäänestäjä koskaan joudu itse kärsimään.

Edit: Esim. tässä terveisiä Perämereltä.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/lukijalta/viestit/02/fi_FI/kansallispuisto_lopetti_kalastuksen_peramerella/