LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Kommentoitu viesti

Martti Peltola

#316 Lintunevan pohjavedestä

27.05.2011 12:21

#315: 2paikkakuntalainen - Re: Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

Nimimerkki "2paikkakuntalainen", nähtävästi olet ymmärtänyt Lintunevan pohjaveden merkityksen väärin? Lintunevan pohjavettä ei tiettävästi ole tarkoitettukaan pumpattavaksi nevasta talouskäyttöön. Oikaise, jos olen väärässä. Ilmeisesti tunnet vesilaitosasioita, mutta niitä täytyy tarkastella myös "maanpinnan alapuolelta". Enkä tarkoita nyt yhä laajenevaa hautausmaata Haapalankankaan pohjavesialueella. Toki hautausmaankin vaikutuksista jurvalaisten talousveteen voisit esittää yhtä vastakarvaisia mielipiteitä kuin Lintunevastakin. Kerro samalla nimesi lukijoille, uskottavuutesi vuoksi.

Pohjavesi suodattuu Lintunevasta Lintuharjun hiekkakerrostumien kautta. Pohjavesi on näet liikkeessä koko ajan virraten maakerrostumissa pitkiä matkoja. Jollei näin olisi, pohjavesi täyttäisi, vesipinnan jatkuvasti noustessa, kaikki maat ja mannut. Pohjavedellä on omat reittinsä sen mukaan millaisia maalajikerrostumia sen "tielle" osuu. Kivennäismaalajit suodattavat vettä lävitseen samalla sitoen mineraaleja ja pintaveden epäpuhtauksia, ja kivennäismaan läpi vesi myös liikkuu. Siksi hiekka- ja soraharjut ovat arvokkaimpia pohjavesialueita.

Haapalankankaan kaivoihinkin vesi siivilöityy jääkauden jälkeisten sora- ja hiekkakerrostumien kautta. Ehkä ko. vettä on tutkittu useampaankin kertaan(?), mutta en usko, että esim. haapalanmäkisten vesi olisi kelvotonta talouskäyttöön. Sehän joka tapauksessa on samaa pohjavettä kuin Lintuharjun sisällä virtaa. Lintunevan valuma-alueen (ja lähteiden) vedestä osa tietysti virtaa pintavetenä Säläsjärveen ja sitä reittiä alapuolisiin vesistöihin, mutta pohjavedelle se ei ole ainut reitti, vaikka pohjavettä purkautuu lähteinä Lintunevaankin.

Kiitän omasta puolestani nimimerkkikirjoittajaa "erilaisten näkökulmien" tarjoamisesta elintärkeän Lintunevan suojelukeskusteluun. Silti en usko, että ne 7 turvetyöpaikkaa mitkä Vapo ilmoittaa Lintunevan turvekaivoksen tuovan (tai vievän muille paikkakunnille kuin Jurvaan tai Teuvalle) luovat yhtään enempää "hyvinvointia" paikallisille. Sen sijaan tuhansien ihmisten oikeudet luonnontilaisesta Lintunevasta nauttimiseen katoavat Vapon pohjattomaan nieluun. Sellaisen  järjettömyyden jälkipolvemme tulevat moneen kertaan kiroamaan. Valitettavasti luonnon virkistyskäytön antamia hyötyjä ei Suomessa uskalleta laskea rahaksi, koska niistä päättävillä on lujat sidokset luonnon tuhoamisesta hyötyviin tahoihin kuten esim. turveteollisuuteen. Sehän on nähty Kurikassakin.

 

 

Vastaukset

2paikkakuntalainen

#320 Re: Lintunevan pohjavedestä

2011-05-29 19:14:44

#316: Martti Peltola - Lintunevan pohjavedestä 

 Tuhansien ihmisten oikeudet nauttia Lintunevasta)))))))))))))))))))))))))))) Hah hah täytyy kyllä päästää röhö nauru. Eivät ne  suot Lintunevaan lopu. Kyllä niitä riittää vielä pohjanmaalla koluttavaksi kunhan joku vain viitsii oikeasti mennä niille rompimaan. Toki sinäkin Martti voisit vaikka ostaa ihan vaikka oman missä saisi sitten möyriä niin paljon kuin haluaa)))). Kyllä ne seitsämänkin työ paikkaa ovat kova sana täällä syrjäseuduilla ja lisäksi välillinen työllisyys vielä. Bongarit ja piipertäjät eivät työllistä ketään vaan päin vastoin. Haluaisivat museoida koko kehä kolmosen pohjoispuolella olevan maan josta saisivat kaupunkilaiset luonnosta vieraantuneet tulla katsomaan ja ihastelemaan. Ja samalla kummastelemaan meitä surkeita maalais serkkuja jotka ovat vielä tänne jääneet ja typeryyksissään suojelleet ja museoineet oman maansa.)))