Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#24 Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

11.02.2014 19:00

#21: Maija Aatelo - Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

 

Kuten pitsinnyplääjä sanoo, kustannukset on selitetty selvityksessä. Ne 4.5 miljoona on aika paljon lisää kuluja vuodessa Porvoon nykyiselle horjuvalle taloudelle. Mistä aiotaan nuo rahat saada...

Keittäjiä on nykyäänkin hankala saada, nuoret kokoit menevät näes töihin ravintoloihin.

Kuljetuslakko pysäyttäisi myös raaka-aineiden kuljetukset mainittuihin pienkeittiöihin.

Pienkeittiöiden investointien kustannukset olisivat lähes keskuskeittiösuunnitelman kustannuksien suuruiset.

Kuljetukset kasvaisivat, sillä vaikka valmiiden ruokien kuljetuksia ei olisi, kasvaisivat raaka-aineiden kuljetukset paljon, eikä niitä voida koordinoida yhtä hyvin, johtaen kuljetusten lisääntymiseen. Kuljetuskustannukset ovat tiedosa.

Tämä kaikki on selitetty selvityksessä. Erikoista, että lukuja ei ole mainittu adressin tiedoissa.

Ihmiskontaktiasia on jo turha lisäys, eihän nyt ruoankuljetus/valmistus voi olla niin merkittävä sosiaalinen tapahtuma kotihoidon asiakkaille. Jos on, on ongelmat jossain ihan muualla kuin Porvoon Suuressa Pahassa Keskuskeittiössä (huomaa sarkasmi ;) ).

Minkä ihmeen takia muka ruoan laatu huononisi? Esimerkiksi perunoista tulee kumisia, kun niitä säilytetään pitkään lämpimänä, kun taas keskuskeittiömallissa ruoka säilytettäisiin kylmänä jä lämmitettäisiin juuri ennen tarjoilua taaten paremman laadun kuin se puoli tuntia melkein haaleana seissyt "lämmin" ruoka.

Adressi on muutenkin hyvin puolueellinen, eikä käsittele, kuin pienkeittiöiden hyviä puolia ja keskuskeittiön huonoja puolia. Tälläinen yksipuolinen tiedotus on lähellä näennäisdemokratiaa, kerrotaan kansalle mita sen halutaan tietävän ja annetaan sitten "päättää vapaasti".

Ja lopuksi: Tässä on kyse useiden vuosikymmenten ajan vaikuttavasta päätöksestä. Huomioon ei tulisi ottaa mielipiteitä, sillä ne ovat vain jonkun omia näkemyksiä, ajatuksia ja ennakkoluuloja, eikä niillä ole taetta totuudenmukaisuudesta. Kuulemaani sanontaa mukaillen: Mielipiteitä on niin monta kuin on ihmisiä, mutta maailmoja, joissa elämme on vain yksi.

Vastaukset

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#25 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

2014-02-11 19:15:01

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Piti vielä lisätä:

Keskuskeittiömalli ei lisäisi henkilökuluja tai työmäärää, sillä lämmityskeittiöissa tarvitseen vain lämmittää ruoka ja huolehtia tarjoilusta. Pienkeittiömalli se vasta lisäisi kuluja. Jokaiseen keittiöön tarvittaisiin keittäjiä ja lisää työvoimaa, sillä pitäisi huolehtia tarjoilun lisäki ruoan valmistuksesta, mikä on paljon enemmän aikaavievää kuin ruoan lämmittäminen. Tästä tulee suuri osa siitä lähes 5 miljoonan euro lisäkustannukista, mitä pienkeittiömalliin siityminen aiheuttaisi. Se olisi yli 100 euro jokaista porvoolaista kohti joka vuosi, vielä enemmän jokaista koululaista, päiväkotilaista, kotihoidon asiakasta ja vahainkodin asukasta kohti. Alkaa olla siinä vaiheesa kohta kebabin syönti halvempaa ;)

Maija Aatelo
Adressin tekijä

#30 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

2014-02-12 13:04:00

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Pitäisi olla aika selvää, että pienkeittiöitä kannattava adressi kertoo niiden eduista. Sen allekirjoittaminen on täysin vapaaehtoista. Keskuskeittiötä kannattavat voivat halutessaan perustaa oman adressin.

Selvityksen luvut ovat faktoja. Mutta ovatko ne kaikki myös totta? Ne perustuvat arvioihin, jotka voivat osoittautua vääriksi tai oikeiksi. Selvityksen sivulla 24 alkava kappale 2.6. Swot analyysi on keskeinen. Siinä on varauma, jolla poistetaan selvityksen tekijöiden vastuu ja annetaan avoin valtakirja kustannusten nousulle. Keskuskeittiömallin uhat ovat samat kuin aluekeittiömallissa + pari muuta. Aluekeittiömallin uhat -kohdan kaksi viimeistä lausetta:

toiminnan muutoksesta aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioiminen on vaikeaa

todellinen vaikutus kustannuksiin voidaan laskea vasta kun toiminta on vakiintunut

Minusta Porvooseen ei tarvita lisää toimintoja, joihin sitoutudaan pitkäksi aikaa, mutta kustannuksia ei tiedetä ennalta eikä pystytä hallitsemaan.

 

Monet vastavalmistuvat kokit varmaan pyrkivät gourmet-ravintoloihin. Myös moni viulunsoittaja halajaa maailmanmainetta ja kuuluisuutta, mutta harva lopulta yltää edes ensiviulistiksi orkesteriin. Perheelliset suosivat useimmiten säännöllistä päivätyötä, jos sellaista on tarjolla. Haluaako nykynuori aikuisena ruoan lämmittäjäksi ja siivoojaksi? Sellaista työtäkö Porvoo tarjoaa asukkailleen startegian sivulla 7:

Samalla kaupungin maine ja työnantajakuva nousevat keskeisiksi tekijöiksi kilpailussa osaavasta työvoimasta.

Ehkä tyytyväisiä porvoolaisia ja tänne muuttajia olisi enemmän, jos koulujen keittiöt kilvoittelisivat paremmuudesta. Jos emännät, kokit ja keittäjät voisivat vaihtaa toimipistettä, esim. kiertää päiväkodista kouluun, sairaalaan tai palvelutaloon. Tai voisivat tehdä lyhennettyä päivää jossain pienessä keittiössä omien lasten ollessa pieniä. Ehkä useampi lukiolainen söisi kouluruokaa (nyt alle 70%), jos keittiöstä leviäisi vastapaistetun leivän tuoksu ja oman koulun emännän tuntisi? Jos perunat tulisivat suoraan naapurin luomupellosta?

Halvin ratkaisu ei välttämättä olekaan halvin, kun kaikki faktat otetaan huomioon.


Vieras

#56 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

2018-03-18 17:56:57

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos! 

Jossain vaiheessa tullaan siihen ettei suurkeottiöihkn enää saada työvpimaa. Nuorille tämä työ on vdin "tilapäisratkaisu". Itsekin olen niin tympääntynyt teräspakilta maistuvaan einesruokaan ja siihen, ettei ruokaa enää valmisteta vaan jätetään ne kaikki makua antavat työvaiheet pois. Myös se, että kokkiopiskelijoilta viedään ammatti ennen kuin työura on edes alkanut. Kun nyt on vaikea saada työvoimaa siivousalalle niin kuinka käy keittiöalalle. Kuka haluaa kouluttautua tiskariksi? Päätin vaihtaa alaa takaisin sinne siivousalalle. Palkkakin on nykyään kohdallaan toisin kuin keittiötiskareiden neljän tunnin sopimukset.