Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Maija Aatelo
Adressin tekijä

#30 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

12.02.2014 13:04

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Pitäisi olla aika selvää, että pienkeittiöitä kannattava adressi kertoo niiden eduista. Sen allekirjoittaminen on täysin vapaaehtoista. Keskuskeittiötä kannattavat voivat halutessaan perustaa oman adressin.

Selvityksen luvut ovat faktoja. Mutta ovatko ne kaikki myös totta? Ne perustuvat arvioihin, jotka voivat osoittautua vääriksi tai oikeiksi. Selvityksen sivulla 24 alkava kappale 2.6. Swot analyysi on keskeinen. Siinä on varauma, jolla poistetaan selvityksen tekijöiden vastuu ja annetaan avoin valtakirja kustannusten nousulle. Keskuskeittiömallin uhat ovat samat kuin aluekeittiömallissa + pari muuta. Aluekeittiömallin uhat -kohdan kaksi viimeistä lausetta:

toiminnan muutoksesta aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioiminen on vaikeaa

todellinen vaikutus kustannuksiin voidaan laskea vasta kun toiminta on vakiintunut

Minusta Porvooseen ei tarvita lisää toimintoja, joihin sitoutudaan pitkäksi aikaa, mutta kustannuksia ei tiedetä ennalta eikä pystytä hallitsemaan.

 

Monet vastavalmistuvat kokit varmaan pyrkivät gourmet-ravintoloihin. Myös moni viulunsoittaja halajaa maailmanmainetta ja kuuluisuutta, mutta harva lopulta yltää edes ensiviulistiksi orkesteriin. Perheelliset suosivat useimmiten säännöllistä päivätyötä, jos sellaista on tarjolla. Haluaako nykynuori aikuisena ruoan lämmittäjäksi ja siivoojaksi? Sellaista työtäkö Porvoo tarjoaa asukkailleen startegian sivulla 7:

Samalla kaupungin maine ja työnantajakuva nousevat keskeisiksi tekijöiksi kilpailussa osaavasta työvoimasta.

Ehkä tyytyväisiä porvoolaisia ja tänne muuttajia olisi enemmän, jos koulujen keittiöt kilvoittelisivat paremmuudesta. Jos emännät, kokit ja keittäjät voisivat vaihtaa toimipistettä, esim. kiertää päiväkodista kouluun, sairaalaan tai palvelutaloon. Tai voisivat tehdä lyhennettyä päivää jossain pienessä keittiössä omien lasten ollessa pieniä. Ehkä useampi lukiolainen söisi kouluruokaa (nyt alle 70%), jos keittiöstä leviäisi vastapaistetun leivän tuoksu ja oman koulun emännän tuntisi? Jos perunat tulisivat suoraan naapurin luomupellosta?

Halvin ratkaisu ei välttämättä olekaan halvin, kun kaikki faktat otetaan huomioon.

Vastaukset

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#31 Re: Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

2014-02-12 15:20:10

#30: Maija Aatelo - Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Jos adressin talouspohja perustuu siihen oletukseen, että vastakkaisen näkemyksen faktat ovat epävarmoja ja siten VARMASTI virhellisiä, ollaan heikoilla jäillä.

Nuo kaksi lausetta ovat muuten ihan perus loppukommentteja lausuntoihin (tulevaisuutta ei voi absoluuttisesti tietää), sillä selvityksen tekijät eivät voi LUVATA juuri tarkalleen näitä kokonaiskuluja. Ihan vastaavasti kuin Legopaketin kyljessä, "Sisältää pieniä osia, eisaa antaa alle 3-vuotialle lapsille." Tämäkään ei tarkoita, että alle 3-vuotias alkaisi heti syödä Legoja ja tukehtuisi niihin aina saadesaan niitä käteensä. Perus lakitekstiä.

Ja miten muuten pienkeittiöiden kustannukset ovat yhtäkkiä absoluuttista ja täydellisen varmaa tietoa? Eikö niissäkin muka voi olla yllättäviä kuluja kun kerta tälle tielle lähdetään?

Odotan yhä, että adressin tietoihin lisätään puolueettomasti tutkitut ja tarkastetut tiedot kummankin mallin todennäköisistä kuluista.

Moppi

#32 Re: Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

2014-02-12 21:08:23

#30: Maija Aatelo - Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Uskomatonta tekstiä ja haavemaailmassa leijailua, ja tällä vuosituhannella!

Kaiken lisäksi aikamoista tukipalvelujen ja ammatti-ihmisten aliarviointia: kukahan ne työt sitten tulevaisuudessa tekee, jos adressin tekijän mielestä nykynuorisoa ei kiinnosta vähäpätöiset ruuanlämmitys- ja siivoojan tehtävät, tuskinpa heitä sitten kiinnostaa mitkään muutkaan keittiötyöt?

Tuskinpa Porvoon kaupungin maine ja työnantajakuva siitä kärsii, millaista työtä on tarjolla ja miten niitä tukipalveluja tuotetaan; onko siellä keittiössä oma emäntä, kokki tai keittäjä vai keskuskeittiön emäntä, kokki, keittäjä ja siivooja. Pääasia, että työtä on, jota myös arvostetaan nykypäivänäkin, tarjolla.