Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Kommentoitu viesti

joo ei helvetten

#30 Ei jumalauta.

26.02.2014 19:07

Porukka täällä puhuu talvivaarasta, vaikka ei taida olla edes tietoa minkätakia talvivaara ylipäätänsä saastutti. Kaivoksesta ei olisi matkailulle haittaa, sillä nykypäivän kaivoksista ei tule paljoakaan pölyä alueelle.

Vastaukset


Vieras

#33 Re: Ei jumalauta.

2014-02-26 19:34:09

#30: joo ei helvetten - Ei jumalauta.

Oletko unohtanut äänihaitat? Kuka sinne haluaa kuuntelemaan kovaa pauketta, sitä on muumaailma täynnä!

Myös kolarilainen

#39 Re: Ei jumalauta.

2014-02-26 20:25:52

#30: joo ei helvetten - Ei jumalauta.

Ovatko nykypäivän kaivokset myös näkymättömiä? Oletko katsonut mihin se kaivos olisi tulossa? Se olisi Kuertunturin vieressä, jossa käy paljon ihmisiä ihailemassa maisemia. Se näkyisi myös Ylläksen laskettelurinteistä ja olisi maisematien näköalapaikkaa vastapäätä. Näköalapaikalta näkyisi kauniin luonnon sijasta Euroopan suurin rautakaivos. Kyseessähän on avolouhos, joten se kyllä näkyy pitkälle. Pölysaastetta ei tarvita kovin paljoa pilaamaan matkailu, koska tuuli käy lähes aina kaivokselta päin kuljettaen sen pölyn Äkäslompolon kylään. Entisen kaivoksen jäljiltä on löydetty sammaleista jäämiä 10 km säteellä, joten vaikka kuinka nykytekniikkaa hyödynnettäisiin, on tästä valtavasta kaivoksesta varmasti luvassa myös pölyhaittoja, etenkin kun ladut, moottorikelkkareitit ja lumikenkäilyreitit kulkevat lähde kaivosalueen vierestä.

Melusaaste on rajallista, mutta tuulen suunnan vuoksi se kulkeutuu sinne missä ihmiset luonnossa retkeilevät, eivätkä ne äänet kuulu kansallispuiston luontoon. Merkittävä asia ulkomaalaisten turistien suhteen on myös valosaaste. Äkäslompolon katuvalot sammutetaan illalla, jotta revontulet näkyisivät paremmin. Jos lähellä on voimakkaasti valaistu kaivosalue, voidaan revontulimatkailijat unohtaa.