Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Kommentoitu viesti

w

#192 Re:

06.03.2014 17:17

#180: ei hyväuskoinen eikä sinisilmäinen -

eiköhän hannukaisen kaivokseen tulisi suurin osa haalaripukuisista duunareista kolarista           .näin on kittilän kaivoksellakin.sitten palkattaisiin työvoimaa lähikunnista muonio,kittilä,pello.turha on luulla,että väkeä tulee halvan työvoiman maista.ei kuulemma ole kittilän kaivoksella yhtään puolalaista duunaria töissä.kaivoksen tulo toisi muitakin työpaikkoja tullessaan.mitä tulee näihin sosiaalipuolen ongelmiin niitä ei ole havaittu lisääntyneen kittilässäkään.eiköhän ne ole leville tulevat eteläläiset jotka tuovat sosiaalipuolen jutut tullessaan sinne.jos olet eteläläinen kirjoittelija eiköhän teidän kannattaisi siivota omat takapihanne ennenkuin kirjoittelette asioista joista teillä ei ole tietoakaan.

 

Vastaukset

Markus Kiili

#194 Re: Re:

2014-03-06 22:03:47

#192: w - Re:

Muilla Suomen kaivoksilla ei tosiaan ole juurikaan ulkomaista väkeä. Kaivosten työntekijöistä melko suuri osa käy ns. reissutöissä asuen paikkakunnalla vain työjakson ja mennen sitten takaisin kotikonnuilleen. Suurin osa käy kotoa käsin, joka ei kuitenkaan läheskään aina tarkoita samaa kuntaa, jossa kaivos sijaitsee. (Lähde Metalliliitto)

En jaksa uskoa, että suurin osa työntekijöistä tulisi Kolarista. Varmaan nyt Kittilässä ja Pajalassa käyvät vaihtavat työpaikkaa ja jokunen työtön työllistyy, mutta tuskin tänne mitään asukasryntäystä tulee, ei sitä ole tullut Pajalaankaan. Kolarin kunnan kannalta kaivosta vaihtavat kolarilaiset ovat yhtä tyhjän kanssa, sillä he ovat maksaneet veronsa aiemminkin Kolariin. Työttömät työllistyjät ovat plussaa ja jos joku kaivoksen takia tänne muuttaa, tuo se kunnalle lisää veroja.

Tappiota taas tulee matkailun työpaikkojen vähentymisestä. Jos turistien määrä putoaa pysyvästi 10 %, on odotettavissa 20-30 % lasku matkailualan työpaikkoihin (Tämä perustuu useamman Ylläksen yrityksen talouslukuihin, mutta tähän mennessä kerätyn datan vielä suhteellisen vähäisen määrän vuoksi laskelma on vasta suuntaa antava). Suoraan matkailusta häviäisi noin 75-110 työpaikkaa. Se tarkoittaa, että kaivokselle pitäisi työllistyä saman verran työttömiä tai kuntaan muuttaa uutta väkeä, jotta verorahat pysyisivät edes ennallaan.  Kolarista ei löydy niin montaa työtöntä, jolla olisi edellytyksiä työllistyä kaivokselle, eikä matkailusta työttömäksi jääneillä ole kaivosalan koulutusta.